23948sdkhjf

Nye rensemetoder skal fjerne gifte fra jord

130 tons giftig jord er flyttet fra depotet på Høfde 42 på Harboøre Tange i Vestjylland. Den pesticid- og kviksølvforurenede jord er nu sikkert i hænderne på to firmaer, der skal afprøve nye rensemetoder i større skala

For første gang i 37 år er der fjernet giftig jord fra den særlige Høfde 42 på Harboøre Tange i Vestjylland, hvor kemikalievirksomheden Cheminova i 1950’ere og 1960’erne udledte spildevand og andet affald i klitterne tæt på havet.

Region Midtjylland har dermed overdraget 130 tons af den i alt cirka 49.000 tons meget giftige jord fra høfden til miljøvirksomhederne Krüger A/S og Fortum Waste Solutions A/S.

Frem mod årsskiftet skal de afprøve to rensemetoder i større pilotforsøg. Metoderne kan være løsningen på at fjerne netop pesticid og kviksølv, som findes i jorden fra Høfde 42.

I det ene projekt skal Krüger rense ved opvarmning, mens det andet forsøg, som udføres af Fortum Waste Solutions, skal rense med væske under tryk.

Stort erhvervspotentiale
Både Region Midtjyllands regionsrådsformand Anders Kühnau (S) og formand for Udvalget for Regional Udvikling Jørgen Nørby (V) var med på høfden for at se opgravningen til projekterne. De ser to vigtige pointer i at få renseforsøgene i gang.

- For det første kan det være en mulighed for endelig at få ryddet helt op herude og på en bæredygtig måde. For det andet kan der være et stort erhvervspotentiale og i sidste ende arbejdspladser i de nye metoder, siger Jørgen Nørby (V) i en pressemeddelelse. 

Selv om man ender med at have nye og måske billigere renseløsninger, kommer de ikke af sig selv - og slet ikke ud af et årligt budget på 38 mio. kroner til al Region Midtjyllands arbejde med jordforurening og sikring af rent drikkevand.

- Det vil koste et sted mellem 250 og 600 mio. kroner at få høfden ryddet op ved at køre det til afbrænding. Nye metoder kan forhåbentlig gøre det billigere, men vi er afhængige af, at staten går ind og tager hovedparten af finansieringen. Staten har jo sådan set også været med til at forurene her på høfden tilbage i tiden, fastslår regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Både Krüger A/S og Fortum Waste Solutions A/S forventer at have konklusioner på deres pilotforsøg omkring årsskiftet.
brahe

Harboøre Tange

Forureningen ved Høfde 42 på Harboøre Tange skete i 1950’erne og 60’erne i forbindelse med kemikalievirksomheden Cheminovas udledning af spildevand og andet affald i klitterne tæt på havet. Staten har også brugt affaldsdepotet i 1960’er til at deponere kemikalier.

I 1981 fjernede Miljøstyrelsen 1.200 kbm forurenet jord og kørte det til deponi i Tyskland.

Affaldsdepotet blev i 2006 indkapslet med en jernspuns, der sikrer Vesterhavet mod udsivning af forurening. Inden for spunsvæggen er der cirka 157.000 tons sand/jord. Af det er ca. 49.000 tons kraftigt forurenet.

Det er vurderet, at giftdepotet på høfden indeholder over 100 tons ”ren” forurening. Det er primært pesticidet parathion, der blandt andet har været brugt til insektbekæmpelsesmidler. Herudover er den cirka syv tons kviksølv.

I oktober 2017 fik Krüger A/S og Fortum Waste Solutions A/S henholdsvis godt tre mio. kroner og knap fire mio. kroner fra Miljøstyrelsens MUDP-program 2017 (Miljøteknologisk Udviklings og Demonstrations-Program), der støtter udvikling, test og demonstration af miljøeffektiv teknologi.
Kilde: Region Midtjylland

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094