23948sdkhjf

Boligrenovering i Spurvegården blev en stor succes

Ofte er det kun problemer og udfordringer, som byggebranchen generelt er kendt for. Mange forskellige aktører og beboere, der alle trækker i hver deres retning, kan give enhver bygherre udfordringer. Men det er kun den ene side af medaljen. Heldigvis findes der også mange sager, som alle kører gnidningsfrit.

Et sådant projekt er renoveringen af Spurvegården i Hvidovre, som ejes af Lejerbo. Projektet blev påbegyndt i sensommeren 2017 og var fra begyndelsen planlagt at slutte sidst på året 2018. Men allerede tidligt på foråret 2018 blev det klart for alle parter, at projektet ville blive færdig før tid og kunne afleveres henover sommeren 2018.

Men hvad skyldes det, at netop dette projekt har kørt snorlige og endda forud for tid, når vi generelt bliver tudet ørerne fulde af, at ingen byggesager kan leveres til aftalt tid samt, at byggebranchen ikke er dygtige nok til at strukturere fornuftige byggestyringsprocesser.

Fra kontraktindgåelsen har der været et godt samarbejde og en struktureret plan mellem bygherren Lejerbo og rådgiveren fra KANT Arkitekter på den ene side samt entreprenøren Hovedstadens Bygningsentreprise a/s på den anden side. Et samarbejde, der har udstukket retningslinjer for det generelle arbejde på byggepladsen i Hvidovre.

- Noget af det, der har slået mig i denne proces, er, hvor struktureret processen har været. Og ikke mindst dialogen mellem håndværkere og byggeledelse og tilgangen til dét at have en god beboerinvolvering – netop den dialog er guld værd, fordi jeg oplever, at både håndværkere og beboere gør lidt ekstra for at flytte sig til alles bedste, siger bygherrerådgiver Ole Jensen fra KANT Arkitekter.

Et punkt, som beboerformand Eva Clasen-Nyqvist kun kan nikke genkendende til. Eva Clasen-Nyquist har været beboerformand i 23 år i Lejerbo Hvidovre og mener ikke at kunne huske en bedre renoveringsproces end den netop aktuelle.

- Med 178 lejemål her i bebyggelsen vil der altid være enkelte utilfredse, men jeg har hele vejen oplevet processen som værende positiv, netop fordi samarbejdet mellem alle parter har fungeret optimalt, siger Eva Clasen-Nyquist.

Et par af de springende kardinalpunkter i netop denne renoveringsproces har været ledelse og samarbejde. Områder, som begge har været udtalte i projektet – ikke mindst, at ledelsesarbejdet har været tillidsbaseret.

Hvis man som byggeleder har fokus på, at medarbejderne får lov at være selvledende og arbejde selvstændigt, udvikles tilliden begge veje. Sammenholdt med en god kommunikation på byggepladsen giver det retning på projektet. Fra bygherre har det også været udslagsgivende, at entreprenøren har formået at holde en struktureret og stram tidsplan. Lige præcis den type udfordringer omkring struktur kan være udtalte i byggebranchen og har ofte blæst flere projekter omkuld.

Inddragelse af eksterne samarbejdspartnere betaler sig
Undervejs i projektet har Stina Trojlsgaard fra LivingLean gennemført en potentialemåling af, hvor der er blevet målt på de forskellige parametre: Tillid, Kvalitet og Effektivitet. Parametre, som også tæller i den overordnede oplevelse af projektet. Ifølge adm. direktør i Hovedstadens Bygningsentreprise Rasmus Lindhardt har netop dét at inddrage eksterne samarbejdspartnere og lave en tilfredshedsmåling stor betydning for både medarbejdere og de andre interessenter i projektet.

- Vi sender et signal om, at vi går 100 % ind i hvert eneste projekt, og at det har stor betydning for os, at tingene glider hensigtsmæssigt både i forhold til det interne samarbejde på pladsen og i forhold til bygherre. Vi lærer af hvert eneste byggeprojekt, vi deltager i og bruger den erfaring i det næste projekt. Sparringen med LivingLean er betydningsfuld for os, fordi det har værdi både internt og eksternt. Selvom det koster at hive eksterne samarbejdspartnere ind til den slags, så er vi sikre på, at det betaler sig i den sidste ende, fordi vi bliver bedre og bedre til byggestyringsprocesserne.

- Jeg gennemfører mange af denne type målinger, og det er yderst sjældent, at jeg oplever så flot et resultat som her i Spurvegården. Mange af de gode resultater hænger nøje sammen med den ledelse, som har været på stedet – at håndværkerne informeres grundigt, og at alle arbejder hen mod det bedste resultat for alle, og at alle har fokus på kvaliteten. Især havde det stor betydning, at byggeledelsen i begyndelsen tog alle håndværkere ind og gennemgik tidsplanen grundigt, og at man hurtigt fik lukket akkorden. Det giver en meget tydelig ledelse, hvor medarbejderne ikke er i tvivl om, hvad der okay, og hvad der er no-go, siger Stina Trojlsgaard. Trojlsgaard uddyber og fortæller:

- At det har været tydeligt i målingen at se, at beboerinvolveringen har fungeret optimalt. Tilfredshed fra kunden eller beboernes side påvirker medarbejderne og skaber en høj motivation blandt håndværkerne til at præstere endnu bedre. Alle er interesserede i at finde løsninger sammen, få sat rammer for arbejdet og så har ledelsen fået lavet teams, der fungerer godt sammen.

Konstruktive byggestyringsprocesser og et godt samspil med de involverede
Hos entreprenøren Hovedstadens Bygningsentreprise matcher ovenstående parametre godt med virksomhedens egne værdier. Værdier, som virksomheden generelt har et stort fokus på, hvilket også giver et godt arbejdsklima og mulighed for at have en konstruktiv byggeproces hele vejen igennem. Hos Preben Pihl, som er byggeleder på Spurvegården, er der ingen tvivl om, hvad der har gjort, at netop processen her er forløbet så gnidningsfrit.

- Samspillet mellem bygherren Lejerbo, rådgiveren fra KANT Arkitekter og beboerne i bebyggelsen samt den dedikerede håndværkerstab har helt klart været afgørende for, at tilfredshedsmålingen her er blevet så fin, siger Preben Pihl. Ifølge Preben Pihl har især samarbejdet med den lokale formand i Lejerbo samt en hjemmeside etableret til byggeprocessen i Spurvegården også haft utrolig stor betydning for, at beboerne i det almennyttige boligbyggeri har været så tilfredse.

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095