23948sdkhjf

Entreprenør finder skibsvrag under boligbyggeri

Udgravningen til p-kælder under PensionDanmarks byggeri ’Skibet’ i Køge Kyst har åbenbaret et sjældent velbevaret skibsvrag af et handelsskib fra Middelalderen

Tonstunge gravemaskiner er udskiftet med arkæologer med pensel og spatel på en byggeplads i Køge Kyst. Der er nemlig fundet et skib under Skibet.

Skibet er navnet på en kommende boligkarré, der skal ligge på den oprindelige kystlinje på sandbund, og entreprenøren var godt i gang med at grave ud til støbning af fundamentet, da historien bremsede arbejdet.

- Vi var forsigtigt i gang med at gravet bunden ud. En gravemaskine på larvefødder har fjernet 30 centimer af gangen og kørt baglæns, mens arkæologerne gik foran og kiggede i sandet. Vi var kommet tre meter ned og var næsten færdige, da der dukkede nogle egeplanker op. Fundet blev større og større, og til sidst var det tydeligt, at der lå et vrag, siger projektleder David Flach Jensen fra Enemærke & Petersen i en pressemeddelelse.

Sjældent fund
Skibet i kælderen er et klinkbygget skib fra 1500-tallet. Det har oprindeligt været godt 16 meter langt og 7 meter bredt. De næste ugers udgravning vil afsløre mere af skibets historie og anvendelse og måske hvordan, det er endt på det nuværende byggefelt.

- Holdet af arkæologer er begejstret, for det er et sjældent fund, og skibet rummer flere overraskelser med mange usædvanlige konstruktionsdetaljer, fortæller museumsinspektør Annemette Kjærgaard, Museum Sydøstdanmark.

- Skibet, der er et af de største klinkbyggede skibe fra den tid i Danmark, er bygget af svært egetømmer, der er meget velbevaret med rester af træ- og jernnagler, kalfatring og tovværk, forklarer Annemette Kjærgaard.

Idet parterne PensionDanmark, Køge Kyst og entreprenøren Enemærke & Petersen var forberedt på en høj sandsynlighed for at støde på et middelalderskibsvrag i forbindelse med udgravningen til p-kælder, er det på forhånd afstemt, hvem der afholder de forskellige udgifter, og at udgravningen bliver afsluttet efter senest syv uger.

Enemærke & Petersen har udarbejdet en revideret arbejdsplan, så der i de kommende uger både kan udgraves og bygges videre.

Byggeriet

  • Adresse: Køge Kyst, Søndre Havn
  • Areal: 6.750 kvm plus 2.400 kvm kælder
  • Forventet indflytning fra: Primo 2020
  • Antal udlejningsboliger: I alt 80 lejligheder – heraf 28 livsstilsboliger 50+ i samarbejde med Realdania
  • Arkitekt: Vandkunsten
  • Bæredygtighedscertificering: DGNB i kategorien Guld
  • Køge Kyst er et partnerskab mellem Køge Kommune og Realdania By & Byg, som over de kommende 10-15 år udvikler havne- og industriområdet mellem Køges bymidte og vandet til en levende og bæredygtig bydel

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172