23948sdkhjf

DAGENS LEDER: AB-systemet burde være forpligtende

Det mener Licitationen, Byggeriets Dagblad

Tre år og adskillige forhandlingsmøder mellem byggeriets parter har det taget at få bygge- og anlægsbranchens nye reviderede aftalesystem, AB-systemet, på plads.

AB-systemet blev præsenteret i går og systemet rummer en række mere tidssvarende aftaledokumenter, der forhåbentlig giver forbedrede arbejdsprocesser og kan nedbringe antallet af konflikter.

Det er da også på tide, at bygge- og anlægsbranchen får et mere tidssvarende aftalesystem som erstatning for de hidtidige aftalevilkår AB92, ABT 93 og ABR 89. For her har det haltet i forhold til de aftaleformer, som er fremherskende i bygge- og anlægsbranchen i dag. Byggeriets parter er eksempelvis langt fremme med tidlig inddragelse på projekterne, hvilket det gamle system ikke ligefrem tager højde for.

Men en anke i forhold til de nye aftalevilkår er, at de bliver frivillige.

Det er en del af regeringens forsøg på at indføre en omfattende regelforenkling, der skal gøre virksomhedernes hverdag nemmere. Og det er der også i den grad brug for, idet deres hverdag i alt for høj grad er præget af regler, cirkulærer og lovgivning, som gør hverdagen særdeles administrationstung.

Men spørgsmålet er, om det er den rette vej at gå at gøre AB-systemet frivilligt. Det betyder, at virksomhederne kan komme til at forhandle kontakter fra gang til gang, hvilket gør tilbudsgivningen betydelig sværere. Samtidig kan det danne grobund for flere konflikter, og det er vel næppe den vej man skal med det nye AB-system.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125