23948sdkhjf

Klar til at skrotte projekt til 80 millioner

Energiforlig kan spænde ben for Aalborg Portlands planer med overskudsvarme

Såfremt det kommende energiforlig byder på en fast afgift på overskudsvarme får det konsekvenser i Aalborg Kommune.

Her er mere end 20 pct. af fjernvarmen baseret på industriel overskudsvarme. 

Forslaget fra regeringen går på at indføre en fast afgift på overskudsvarme på 20,5 kr./GJ, hvilket vil hæve prisen for et standardhus med 275 kr. om året, når stigningen er fuldt indfaset i 2028.

Det kan umiddelbart synes af en lille prisstigning, men det er ikke kun forbrugerne, der rammes på pengepungen, hvis afgiften fastholdes i det kommende forlig. 

- Vi er meget bekymrede over, at forslaget om en fast afgift på overskudsvarme vil have negative konsekvenser ikke kun for borgerne i Aalborg Kommune, som rammes på pengepungen, men også for mulighederne for i fremtiden effektivt at udnytte den energi, der allerede er produceret som overskud i industrien og detailbranchen, siger borgmester Thomas Kastrup-Larsen.

Dropper investering
Hos Aalborg Portland, som leverer en stor del af overskudsvarmen til borgerne i Aalborg Kommune, deler man bekymringen for udsigten til faste afgifter på overskudsvarme:

- Forslaget gør, at vi ikke kan investere de yderligere 80 mio. kr. i et nyt overskudsvarmeanlæg, selvom det ville give os mulighed for at øge mængden af overskudsvarme med ca. 43 procent, siger Michael Lundgaard Thomsen, Aalborg Portland og fortsætter:

- Når vi ikke kan lave den her investering, så går borgerne i Aalborg kommune glip af en årlig besparelse fra billig overskudsvarme på ca. 50-60 mio. kr. I stedet skal man forventeligt producere varmen på Nordjyllandsværket, som vil lede til unødig afbrænding af ca. 20.000 ton kul, der giver en øget CO2-udledning på ca. 101.000 tons CO2.

Centralt element
Overskudsvarme anses som et bæredygtigt og vedvarende element i energiforsyningen, da varmen kun er tilgængelig som et overskud fra en primær og effektiv fremstillingsproces.

Fortsat udvikling og optimering af udnyttelse af overskudsvarme er et centralt element i den grønne omstilling fra kul til fossilfri varmeproduktion i Aalborg Kommune.

- Det eneste jeg kan opfordre til i denne sammenhæng er, at forslaget om uforståelige afgifter på overskudsvarme droppes, siger Thomas Kastrup-Larsen. 

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.159