23948sdkhjf

DAGENS LEDER: EU skal holde sig fra barselsreglerne

Det mener Licitationen - Byggeriets Dagblad

Langt flere højtuddannede nybagte fædre tager lang barselsorlov end de tømrer- og murersvende, som render rundt på danske byggepladser. Det viste nye tal fra Danmarks Statistik for nylig.

Det er måske ikke så overraskende, at håndværkere ikke ligefrem står i kø til at holde barsel. Både kulturen på byggepladserne og økonomien tilsiger måske ikke, at håndværkere vælger et par måneders orlov med deres nyfødte.

Men det vil EU nu lave om på med et direktiv, som øremærker to måneders barsel til mænd.

I forhold til øget ligestilling mellem kønnene giver direktivet selvfølgelig mening. Men forskellige barselsregler fra land til land hæmmer vel ikke arbejdskraftens frie bevægelighed i EU, som er en af grundpillerne i EU-samarbejdet.

EU er med direktivet på vej til at underminimere hele den danske arbejdsmarkedsmodel. Ændringer af barselsreglerne hører til ved forhandlingsbordene under overenskomstforhandlingerne, og det er vel snarere et oplagt forhandlingsobjekt, som både arbejdsgivere og arbejdstagere kan handle med.

Det bør være op til arbejdsmarkedets parter at sikre, at danske forældre har optimale barselsregler - og ikke EU. For dikterede barselsregler fra Bruxelles er lige så meget en indgriben i danske forældres ret til selv at finde ud af, hvordan de vil holde barselsorlov.

Derfor er EU-direktivet et fejlskud, som regeringen fortsat bør kæmpe for at ændre. Men

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109