23948sdkhjf

Er droner løsningen på byggeriets it-udfordringer?

Byggeriet - og især de små og mellemstore byggevirksomheder - halter gevaldigt bagud med it-investeringerne, skriver dagens debattør

Bygge- og anlægsbranchen har fået en kedelig dumpekarakter. En ny opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at mens det går hastigt fremad med it-investeringerne i erhvervslivet, så kører bygge- og anlægsbranchen i bakgear. I gennemsnit blev der i 2016 investeret 60.000 kroner i it pr. fuldtidsansat i danske virksomheder, undtagen i bygge- og anlægsbranchen hvor investeringen lå på 11.600 kroner pr. medarbejder. Der er ovenikøbet tale om et fald - året før investerede branchen 19 procent mere i it.

Som it-mand kniber jeg mig selv i armen og tænker, hvad sker der? Medier, politikere og brancheeksperter har i flere år talt om vigtigheden af it og digital transformation. Hvorfor taler man for døve øren til bygge- og anlægsbranchen? Branchen er i forvejen præget af pressede marginer og hård konkurrence, nu også fra udlandet. Så det er absolut nødvendigt at arbejde smartere og have styr på omkostningerne ned i mindste detalje. Det er simpelt købmandsskab.

Vent med VR-brillerne
Jeg håber og tror på, at udviklingen vender. I hvert fald er der - også blandt de små og mellemstore bygge- og anlægsvirksomheder - en stigende interesse for, hvad it kan gøre for forretningen. Men jeg aner også en lille fare for, at fokus rettes på den sjove it - på droner, robotter, virtual reality, 3D print osv.

Jeg forstår fuldt ud fascinationen over at se et byggeprojekt med VR-briller og at opleve en drone tage fotos af en tagdækning. Og ja, de nye teknologier byder vitterlig på attraktive forretningsmuligheder. Men virksomheden bliver hverken mere effektiv, strømlinet eller rentabel med den sjove it, hvis ikke selve it-fundamentet er på plads.

Send Excel på pension
Med it-fundamentet mener jeg det grundlæggende forretningssystem. Det er her, skoen i særdelshed trykker for flertallet af virksomhederne. Få brancher er så glade for Excel som bygge- og anlægsbranchen. Excel er den elektroniske udgave af blyant og papir. Det er okay for den lille enmandsforretning, men helt utilstrækkelig, så snart der er mere end et sæt hænder til at udføre bygge- og anlægsprojekterne.

Det samme gælder de hjemmestrikkede og knopskudte systemer, som mange små og mellemstore virksomheder bruger til at drive forretningen med.

De bør sendes på pension og erstattes med tidsvarende forretningssystemer, som er designet til styring af projekter, som involverer flere entreprenører og underleverandører. Presset på at levere byggeprojekter hurtigt, til lav omkostning og i høj kvalitet kræver overblik, kontrol og fokus på lønsomhed gennem hele anlægsprojektets livscyklus, hvilket er selve kernen i projektfokuserede forretningssystemer.

Motorkraft før spoiler og fede fælge
Systemerne integrerer i øvrigt også med virksomhedens website, medarbejdernes mobiltelefoner og tablets - og de kan modtage, analysere og hente forretningsværdi ud af data fra droner, robotter, VR-briller og alt det andet sjove it.

Forretningssystemet er selve motoren under forretningen. Sørg for at den er på plads og kører som smurt, inden du investerer i spoiler og fede fælge.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141