23948sdkhjf

De økonomiske vismænd: Dansk økonomi er i topform

Beskæftigelsen sætter nye rekorder, og opsvinget ser ud til at være holdbart i hvert fald et par år frem

Mandag konstaterede regeringen med økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), at Danmark er ude af krisen og lavkonjunkturen, og dagen efter er vismændene nået frem til samme resultat.

I den halvårlige rapport, som er udgivet tirsdag, konkluderer De Økonomiske Råds formandskab - som vismændene officielt kaldes - at otte års lavkonjunktur er slut.

Det sker, med henvisning til at beskæftigelsen er steget med 180.000 siden lavpunktet i 2013, og at alle prognoser peger på, at fremgangen fortsætter.

70.000 flere i arbejde
Vismændene tror, at vi både i år og næste år vil se dansk økonomi vokse med to procent, og det vil medvirke til en beskæftigelsesvækst på yderligere 70.000 personer.

Og selv om flere brancher melder om stigende mangel på arbejdskraft, er der ikke umiddelbart udsigt til, at efterspørgslen på flere hænder får økonomien til at bryde sammen.

Tilbagetrækningsreformer af både efterløns- og pensionssystemet betyder nemlig, at flere vil blive længere på arbejdsmarkedet.

Samtidig vurderer vismændene, at det fortsat vil være muligt og nødvendigt at hive arbejdskraft ind udefra.

Sunde offentlige finanser
Men opsvinget skal holdes i stram snor, hvis vi skal undgå en nedtur svarende til den, der ramte i forbindelse med finanskrisen.

Derfor er det vigtigt, at regeringen holder igen og ikke hælder mere kul under kedlerne, mener overvismand Michael Svarer.

- Det er vigtigt, at den økonomiske politik ikke bidrager til at øge efterspørgslen yderligere. Skattelettelser eller forøgede offentlige udgifter bør i den nuværende situation som minimum være fuldt og konkret finansierede, siger overvismanden i en kommentar til rapporten.

Vismændene konkluderer også, at de offentlige finanser er sunde. Faktisk er der på lang sigt udsigt til pæne overskud, fordi små årgange langsomt bliver afløst af større.

Derfor foreslår vismændene, at man allerede nu diskuterer politisk, hvordan man griber de forventede overskud an i fremtiden.
/ritzau/

Læs også: Vismændene anbefaler omlægning af SU

Blød landing på arbejdsmarkedet

Der er endnu engang fokus på flaskehalse og mangel på medarbejdere. I lighed med de økonomiske vismænd, finder Dansk Byggeri, at en blød landing på arbejdsmarkedet med en afdæmpet jobfremgang og en afdæmpet lønvækst er den mest sandsynlige.

– Selv om ledigheden er lav og mange virksomheder har svært ved at skaffe de rette medarbejdere, bør det ikke få os til at forlade sunde principper om rettidig omhu. Heller ikke når det gælder vedligehold af for eksempel kommunale veje og skoler. Vi skal ikke skubbe regningen videre til de kommende generationer, siger Dansk Byggeris adm. direktør, Lars Storr-Hansen, i en pressemeddelelse.

Tilbagetrækningsreformerne fra 2006 og frem, har medført gunstige langsigtede udsigter for de offentlige finanser, der ifølge de økonomiske vismænd er ”overholdbare” med ca. 20 mia. kr. årligt.

– I stedet for, at pengene skal ligge og samle støv i statskassen, anbefaler Dansk Byggeri, at et betydeligt milliardbeløb hvert år reserveres til en langsigtet investeringsfond, som skal bruges til at finansiere samfundsøkonomisk rentable infrastrukturprojekter. Mens resten af pengene naturligt nok bør bruges på at lette skatten på arbejde, siger Lars Storr-Hansen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.266