23948sdkhjf

Arbejdstilsynet må nu tale med ansatte - uden chefen er med

Lovændringen blev tirsdag vedtaget i Folketinget

Det betyder, at Arbejdstilsynet kan tale med de ansatte, uden at for eksempel arbejdsgiveren er til stede. Det gælder både samtaler med den enkelte og gruppesamtaler.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:

- Et godt psykisk arbejdsmiljø er helt afgørende for, at vi trives og har det godt, når vi går på arbejde. Når de tilsynsførende fremover får mulighed for at tale med medarbejdere under fire øjne, får de lettere ved at få tabuiserede problemer frem i lyset som for eksempel mobning og seksuel chikane - og det er jeg meget tilfreds med.

- Med lovforslaget styrker vi nu Arbejdstilsynets mulighed for at føre tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø, og det er der hårdt brug for. Vi kan desværre se, at flere danskere overbelastes psykisk af deres arbejde, og det er også noget af det, som et ekspertudvalg med deltagelse af arbejdsmarkedets parter for tiden ser på, siger Troels Lund Poulsen. 

Loven

I lov om arbejdsmiljø tilføjes to punkter i §76 om Arbejdstilsynet:

Stk. 6. Arbejdstilsynets medarbejdere kan som led i tilsynets udøvelse tale med ansatte, uden at andre er til stede.
Stk. 7. Arbejdstilsynets medarbejdere kan som led i tilsynets udøvelse gennemføre gruppesamtaler med ansatte, når det er arbejdsmiljøfagligt begrundet. Under gruppesamtaler med ansatte har arbejdsgiveren, dennes repræsentant, jf. § 23 og § 24, eller en person, som arbejdsgiver har udpeget hertil, ret til at være til stede, medmindre Arbejdstilsynets medarbejdere vurderer, at der er risiko for, at formålet med gruppesamtalen derved forspildes.

Politisk løsning
Det sidste element i lovfor-slaget handler om midler til tværgående aktiviteter i partssamarbejdet på arbejdsmiljøområdet. Med lovforslaget præciseres det, at midlerne skal anvendes til aktiviteter iværksat af Branchefællesskaberne for Arbejdsmiljø eller Arbejdsmiljørådet.

Lovforslaget udmønter en del af den politiske løsning i forbindelse med parternes drøftelser om det såkaldte Metodeudvalg, der siden 1995 har dannet grundlag for tilsynet med det psykiske arbejdsmiljø i Danmark.

Anbefalingerne fra Metodeudvalget handler grundlæggende om, hvad Arbejdstilsynet kan træffe afgørelse om i relation til psykisk arbejdsmiljø. Reglerne træder i kraft 1. juli 2018.
Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094