23948sdkhjf

Huset, man grinede af

Arkitekt Edvard Heibergs villa fra 1924. Engang betragtet som et arkitektonisk makværk - i dag et enestående bygningsværk

Når danske familier i dag bevæger sig rundt i deres køkkener, eller når de hygger sig i husets fællesrum, så burde de sende en venlig tanke til Edvard Heiberg.

Det er ikke så mange, der kender hans navn, men han tegnede Nordens første funkisvilla, opført i 1924 i Sorgenfri, nord for København. Og dermed var han også arkitekten bag flere af de boligindretninger og løsninger, som vi i dag tager for givet: Et logisk og velindrettet køkken, indbyggede skuffer og skabe, gode lysindfald, en fælles stue, hvor familien kan samles osv. Indretninger, som i dag er helt almindelige, men som dengang blev opfattet som aparte, og som skilte sig markant ud fra tidens borgerlige klunkestil.

Ikke for sjov
I dag gør villaen ikke så meget væsen af sig. Grunden skråner markant, og huset ligger sænket i forhold til vejen, så den særlige farvesammensætning springer ikke umiddelbart i øjnene. Men så snart de besøgende går ned ad stentrappen, der fører fra vejen til huset, åbenbarer husets farvesammensætning sig i fuldt flor - om sommeren omgivet af blomstrende buske og træer, men om vinteren som en særegen farveklat på denne traditionelle villavej.

Og de særegne farver var ikke for sjov. De var en integreret del af den helhedsoplevelse, som Heiberg ønskede med sit hus. Et hus, hvor rum, form, lys og funktion og ikke mindst farverne var nøje gennemtænkt. Ifølge Heiberg skulle arkitekturens form først og fremmest understøtte funktionaliteten; til gengæld skulle æstetikken og skønheden findes i farverne.

- Husets plandisponering er koncentreret omkring den dobbelthøje, centralt placerede opholdsstue med et stort ateliervindue til haven og omkranset af mindre og lavere værelser. Stuen med fire meter til loftet er husets eneste stue, og i dag rynker de færreste på næsen over et sådant alrum; et fælles samlingssted for familien, men i 1924 var denne type fællesrum ganske uhørt, fortæller arkitekt og projektleder Frants Frandsen, som for 10 år siden stod i spidsen for den restaurering, som Realdania By & Byg gennemførte efter købet af huset.

Søndag 24. juni kan du se arkitektens hus efter i sømmene, når Realdania holder åbent hus. Læs mere på Realdania.dk.
Kaptain

Kongen væmmedes

En mærkværdig firkantet kasse med store hjørnevinduer i jern, grønne vinduesrammer og grønne nedløbsrør, en gul facade og en skakternet terrasse i rød og grå.

Det var, hvad det bedre borgerskab i 1920’erne oplevede, når de spadserede forbi Heibergs hus, og selv kongen, Christian den Tiende, væmmedes ved dette hus.
Når han opholdt sig på Sorgenfri Slot og var på ridetur i området fortælles det, at han demonstrativt vendte hovedet den anden vej, når han passerede villaen på I.H. Mundts Vej 16.
Kilde: Realdania

Kritisk Revy med PH

Den kommunistiske Heiberg var på alle måde nytænkende og banebrydende – ikke kun i sin arkitektur og formgivning, men i hele sit virke, også som skribent på blandt andet tidsskriftet Kritisk Revy sammen med blandt andre PH.

Et stærkt socialt og politisk engagement kombineret med internationale kontakter gjorde Edvard Heiberg til en central skikkelse i dansk arkitektur og planlægning i første halvdel af det 20. århundrede – og en central formgiver af nogle af de boligindretninger, som vi i dag, næsten 100 år senere, bare tager for givet.
Kilde: Realdania

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.081