Godt samarbejde kræver store ører

| Af Redaktionen | Tip redaktionen om en historie

Kloakmestre og forsyningsfolk i Herning-området har det til fælles, at de er gode til at lytte til hinanden, og det giver god sparring og et godt samarbejde

Kloakmestrene og "bygherren" eller ordregiver, om man vil, hos Herning Vand, er rigtig gode sparringspartnere. Der er bare for få af dem, mener spildevandsfolkene hos forsyningsselskabet Herning Vand

Det manifesterer sig løbende i dialogen mellem de to parter i en grad, så både afdelingsleder Benny Nielsen og projektleder Thomas Sørensen hos forsyningsselskabet Herning Vand betragter egnens kloakmestre som rigtig solide sparringspartnere.- Vi inviterer faktisk alle kloakmestrene til dialogmøde hvert år i begyndelsen af året - uden for højsæsonen for gravearbejde. Det har vi gjort nu fire gange, og hver gang er mødet et tilløbsstykke i et omfang, så vi har opgivet at holde det i vores eget hus. Heldigvis kan vi låne os ind i auditoriet på social- og sundhedsskolen i Herning. Det bliver så fyldt op med kloakmestre, fortæller Thomas Sørensen i en pressemeddelelse.

Han og Benny Nielsen har ikke kendskab til, at andre forsyningsvirksomheder inviterer de stedlige kloakfolk til tilsvarende arrangementer. Men de kan varmt anbefale det.

Vi lytter gerne
- Vi er to parter, der lytter. Der kommer mange emner op på dialogmøderne. Arbejdet med kloaksystemet foregår ofte under forskellige forhold, og det giver nogle udfordringer, som vi så kan hjælpe hinanden med at tackle. Hos Herning Vand lytter vi altid gerne til gode ideer til udvikling fremover. Og kloakmestrene er selv med til at gøre en forskel, fordi de er rigtig gode til at komme med input, siger projektleder Thomas Sørensen.

- Kloakmestre - det er sådan nogle med store ører og små munde. Når vi har vore årlige møder, lytter de meget gerne til det, vi har at fortælle og suger til sig uden at kommentere en hel masse, tilføjer afdelingsleder Benny Nielsen i pressemeddelelsen.

Læs også: Alt for få vil arbejde i kloakbranchen

Herning Vand har selv to kloakmestre i staben. Thomas Sørensen er den ene, og han er rigtig godt tilfreds med, at han for nogle år siden lagde vejen omkring Learnmark Horsens og fik uddannelsen.

Ekstra baggrund
- Det er ikke afgørende for vores daglige arbejde, at vi har uddannede kloakmestre i Herning Vand. Men personligt giver det mig en ekstra baggrund, når jeg er ude for at lave kvalitetssikring. Jeg og min kloakmesterkollega, Heine Jensen, sørger naturligvis for at få den lovpligtige ajourføring hvert år, så vi altid er opdaterede, selv om vi ikke direkte arbejder som kloakmestre. Det giver os gode forudsætninger for at følge det arbejde, vi har entreprenørerne i gang med rundt omkring, selv om vi ikke selv står og graver. Vi kan nøje se, om det arbejde, vi får lavet, er som forventet og i orden, siger projektleder og kloakmester Thomas Sørensen.

Herning Vand har ikke selv udførende mandskab, men sender alle opgaver i udbud. Selskabet kører oftest selv tilsyn på projekterne, og det giver Thomas Sørensen og Heine Jensen direkte kontakt til kloakmestrene. Når det drejer sig om spildevand, har Thomas Sørensen som regel gang i to eller tre projekter ad gangen. Der separeres kloakker i stor stil i Herning Kommune, og Herning Vand er sådan cirka to tredjedele henne i separeringen.

- Det betyder ikke, at vi snart er færdige med den store opgave. De gamle kloaksystemer fra 1960’erne og -70’erne, som blev separeret dengang, er simpelthen slidt op eller er blevet for små. Måske begge dele. Derfor er vi i gang med en glidende overgang, hvor vi både laver nye separeringer og samtidig har taget hul på udskiftning af gamle, forklarer Benny Nielsen.

Læs også: Kloakering i det åbne land kommer under lup

Tæt samarbejde
Hos brancheforeningen Danske Kloakmestre nikker næstformand Thomas Rasmussen bekræftende til, at der foregår et tæt samarbejde mellem landets forsyningsselskaber og de mange autoriserede kloakmestre.

- På sin vis er det nærmest et usynligt samarbejde i det daglige, fordi begge parter betragter det som en naturlig selvfølge. Der er et gensidigt ønske om at hjælpe hinanden, fordi både forsyningsselskaberne og kloakmestrene har noget ud af det. I mange tilfælde kan vi jo ikke leve uden hinanden og er afhængige af netop den gode dialog, siger Thomas Rasmussen.

- Som kloakmestre kan vi bedre levere den gode vare til hr. og fru Jensen qua vores tætte kontakt til forsyningerne i de forskellige kommuner. Selv har jeg løbende samarbejde med forsyningsselskabet i Middelfart Kommune, og via mit arbejde i Danske Kloakmestres bestyrelse véd jeg, at det fungerer på samme måde for mine kolleger landet over, fortæller næstformanden.

Som Danmarks største brancheforening inden for kloakområdet organiserer Danske Kloakmestre 455 selvstændige kloakmestervirksomheder. Foruden at danne et stort netværk af kolleger, som alle har autorisationen i orden, fungerer Danske Kloakmestre selv som forsyningsvirksomhed af en række services over for medlemmerne.

Kurser og seminarer
- Som Thomas Sørensen hos Herning Vand fortæller, har autoriserede kloakmestre pligt til at ajourføre sig løbende. Det vælger rigtig mange af vore medlemmer at gøre på seminarer, som vi gennemfører i et tæt samarbejde med Byggeriets Kvalitetskontrol og Kloaksektionen under Dansk Byggeri. Medlemmernes interesse for at ajourføre og dygtiggøre sig er så stor, at det nærmest hører til reglen, af den oprindelige kursusplan må udvides med ekstra seminarer hvert år, siger Thomas Rasmussen.
Sigh

Danske Kloakmestre

Danske Kloakmestre har egen garantiordning, som sikrer medlemmernes kunder mod tab som følge af mangelfuldt kloakarbejde med en dækning op til 50.000 kr.
Brancheforeningen er også primus motor i forskellige faglige aktiviteter som blandt andet kloakering i det åbne land. Her står Danske Kloakmestre bag en omfattende undersøgelse af bundfældningstanke, nedsivningsanlæg og tømningsmetoder for at være med til at optimere kloakforholdene i landområderne mest muligt.

Endvidere er det Danske Kloakmestre, der sammen med Messe C i Fredericia står bag brancheudstillingen Kloakmessen hvert andet år. Udstillingen har udviklet sig til hele branchens mødested, hvor alle med tilknytning til kloakbranchen kommer for at hente ny inspiration og se nyt grej og materiel.

Sammen med to andre brancheorganisationer er det også Danske Kloakmestre, der driver certificeringsordningen Kloakmestrenes TV-Inspektion. Den sikrer, at kloakmestre med TV-inspektion af kloaksystemerne er uddannet og klædt bedst muligt på til opgaverne.Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Skriv kommentar
Forsiden lige nu
Plus

Ny kritik af Bygningsstyrelsens udbudsstrategi

Et farvel til fagentrepriser skærer vigtig dialog mellem bygherre og udførende væk, lyder kritikken fra Tekniq

Minister vil skrotte iværksætterselskaber

Plus

Finanskrisen - 10 år efter
Bankerne har holdt sig tilbage denne gang

Plus

Finanskrisen - 10 år efter
Bankerne væltede korthuset

Ejendomsudvikler Ib Henrik Rønje ser store forskelle, når han sammenligner finanskrisen med situationen i dag

Plus

Finanskrisen - 10 år efter
Byggefesten er foreløbig kun en boligfest

Samlet set er byggeaktiviteten kun den halve af, hvad den var i perioden op til finanskrisen, og problemet kan blive de dyre boliger, især i København, mener ekspert

Nyhedsbrev

Plus

Finanskrisen - 10 år efter
Topchefer: Krisen gav geografiske forskydninger - men også muligheder

Online Avis Arkiv
Plus

Finanskrisen - 10 år efter
Hovedstadsområdet var først til at slikke sårene efter krisen

Byggebeskæftigelsen i hele landet er endnu ikke tilbage på samme niveau som i årene op til finanskrisen i 2008. Kun i Hovedstadsområdet og Østsjælland er den i dag højere, mens resten af landet halter efter

55 forslag skal sikre flere håndværkere

Langt flere skal vælge en erhvervsfaglig uddannelse, mener regeringen, der blandt andet vil giver elever i de ældste folkeskoleklasser mulighed for at tage valgfag på erhvervsskolerne

Plus 1

Topchef: - Jeg savner drengen på den borede knallert

Regeringens erhvervsuddannelsesudspil, har en god signalværdi, men der skal mere til at gøre håndens arbejde sejt, mener Norisol-direktør

Nordjyde overtager italiensk Dieci-import

S.D. Kjærsgaard overtager importen af italienske Dieci Construction, der har et stort program af læssemaskiner og teleskoplæssere. Daugbjerg Maskiner fortsætter som forhandler

Hver dag er ny under overfladen

Plus

Tårnhøj efterspørgsel på de store kraner

Byggetravlheden øger efterspørgslen på tårnkraner. Dansk producent har fire- doblet antallet af leje- kraner på blot to år

Automatik speeder gravearbejdet op

Plus

Det går stærkt for dansk byggekran-udlejning

Byggeriet giver kranbranchen nok at lave. Også hos den danske udlejer Normas er efterspørgslen stor

Plus

Tidligere Volvo-direktør til JCB-importør

Tidligere adm. direktør for Volvo Entreprenørmaskiner er blevet bestyrelsesmedlem i Nicolaisen & Larsen A/S

Kramer overgår til Wacker Neuson

Solceller kan bruges på alle facader

Plus

Den Røde Plads er snart rød igen

Den glatte plastbelægning på den populære plads er ved at blive erstattet af røde teglklinker, der er skridsikre og i højere grad holder farven. Licitationen har besøgt byggepladsen

Undersøgelse: Både chefen og de ansatte får stress af dårlig ledelse

Plus

Ny landsbypulje dækker ikke nedrivningsbehovet

Plus

Erhvervslivet må se langt efter skattelettelser

Regeringens udspil til finansloven for 2019 er en tynd omgang på skatteområdet, mener flere organisationer

Plus

BAT-Kartellet: Regeringen glemmer social dumping

Det bliver op til forligspartierne at få penge til social dumping på finansloven

Plus

Finansloven løser ikke mangel på arbejdskraft

Regeringen vil sikre lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft, men det løser langt fra problemer med manglen på hænder, mener flere organisationer

Teknikken installeres af fragtmanden

Plus

Tiltrotator er blevet hverdag på danske maskiner

Det mekaniske "håndled" tiltrotatoren er hastigt gået fra at være noget meget eksotisk til at være noget, der sidder på rigtig mange maskiner

Løsningsorienteret og fleksibel arbejdskraft

Maskinimportør gentager succes i Øst

Maskinimportfirmaet Scantruck har gennem 10 år haft egen messe i Skive. Nu rykker den til Sjælland for anden gang

Åbning af jernbane til tiden

Plus

Minister: Flere unge vil styrke økonomien på skolerne

Plus

Dansk Byggeri: Erhvervsskolerne har brug for flere penge

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Indflytningsklart beboelsesmodul med 2 rum og fælles bad/toilet

Kåring af Årets skolebyggeri 2018 – stem på dit favoritprojekt

Slut med tilgroede altaner på Nørregade

Modula lagerautomater, nu i Danmark

Nyt Citroen bilindretnings katalog - 64 41 44 18

Ny DGNB-konsulent til Phønix Tag Materialer

Bliv klogere på generatoranlæg

6 stk. VETTER Meister M svingkraner med elektrisk krøj leveret til Alfa Laval i Søborg.

Er der forurenende stoffer i din trykluft?

International tegnestue vægter politiske klimamål højt i den bæredygtige omstilling

Stor Effer kran til Maximus

Nye boliger til seniorer på havnen i Nyborg

Dansk Autoværn løser støjproblem i Brædstrup

De danske hospitalers indeklima kan sammenlignes med en ørken

Smukke solceller på Jagtens Hus ved Kalø Bugt

Liftup på Rehacare 2018

Kursus i værktøjsmodulet PPAP

Brugte værktøjsmaskiner kraner og udstyr købes

Bombesikrede skydedøre

Ny medarbejder hos Tempus Heat A/S

HF har pr 1. september ansat Thomas Lund

Mini Trans fejrer 50-års jubilæum

Fremtidens træbyggeri slår rødder på Building Green

Så er vi i gang med Åbent Hus i det jyske - ses vi?

Dette billede er taget ugens løb, hvor vi gjorde klar til endnu en prøvebel...

Send til en kollega

0.268