23948sdkhjf

Minister med klare meninger

Serieiværksætter Tommy Ahlers lægger ikke skjul på sine meninger om erhvervspolitik. Onsdag tog han et løvespring fra erhvervslivet til Christianborgs bonede gulve

Tommy Ahlers, serieiværksætter, erhvervsmand og formand for regeringens iværksætter-panel skiftede i går de mange kasketter ud med en ny som uddannelses- og forskningsminister.

Netop fordi han - i modsætning til mange politikere - kommer direkte fra erhvervslivet, har han også gjort sig synlig med klare og i nogle tilfælde provokerende synspunkter om forholdet mellem stat og virksomheder.

Med et iværksætter-gen i særklasse har han været med til at skabe en lang række virksomheder. Både egne og som leder af andres.

Som eksempel, da den tidligere Løvens Kemiske Fabrik, Leo Pharma, i 2015 skød 500 mio. kr. i et nyt separat innovationscenter. Under navnet Leo Innovation Lab skulle direktør Kristian Hart-Hansen og de to iværksættere Jakob Jønck og Tommy Ahlers skabe nye løsninger for Leo. 

Formand med holdninger
Baggrunden var at ledelser i store koncerner indså, at der var for mange interne forhindringer for innovation internt i virksomheden. Derfor valgte flere at kaste sig ud i corporate ventures, hvor nye ideer blev sat i søen uden for virksomhedens normale organisation.

Præcist som det skete med Leo Innovation Lab, der blev etableret væk fra Leos hovedsæde i Ballerup.

I september 2017 var Ahlers på banen igen. Denne gang som en af kræfterne bag en ny iværksætterfond, byFounders, med kapital, operationel hjælp og internationale netværk, der skulle hjælpe startups i Danmark.

Men allerede i april 2017 gjorde Ahlers sit indtog på den politiske scene, da han blev udpeget til formand for regeringens nye iværksætterpanel. Et råd, der skulle anvise regeringen, hvordan rammevilkår for iværksættere og vækstvirksomheder kunne bliver bedre.

Drop iværksætterrådgivning
Som formand for panelet var vejen banet for at komme med egentlige politiske forslag - og i den mere provokerende ende af skalaen. Som man for eksempel kunne læse her på Leder Idag da han uforbeholdent udtrykte sin mening om de mange offentlige rådgivere, der skal iværksætter:

- I dag har vi 4.000 aktive business-engle – hvad skal vi så med offentligt ansatte erhvervsrådgivere, hvoraf mange aldrig selv har prøvet at drive virksomhed, sagde han i en artikel den 11. april.

Han mener at hele erhvervsfremmesystemets rådgivningsdel i nogen grad er overflødig, når det gælder iværksættere, fordi der i dag er over 4.000 business-engle – det var der ikke for 20 år siden. Og de giver rådgivning gratis, hvis de investerer.

Giv merit for praktik
Som formand for erhvervspanelet, har han for få måneder siden været med til at foreslå, at alle universitetsstudieretninger skulle belønne studerende, der havde arbejde i en virksomhed - altså at praktikophold skulle tæller som en del af uddannelserne.

Det skete, da panelet foreslog, at alle universitetsstudieretninger skulle indføre merit for praktikophold - altså mulighed for at godkende praktikophold, så de tæller som en del af uddannelsen.

BLÅ BOG

  • 42 år, født i København, men vokset op i Sønderjylland.
  • Uddannet jurist fra Københavns Universitet i 2000.
  • 2001-2005: Strategikonsulent hos McKinsey.
  • 2005: Stifter af virksomheden Online SMS.
  • 2005-2008: Stifter og administrerende direktør for onlinetjenesten Zyb.
  • 2008-2010: Forskellige direktørposter hos mobilselskabet Vodafone.
  • 2009-2010: Administrerende direktør i Wayfinder Systems.
  • 2010-2015: Tidlig investor og administrerende direktør i firmaet Podio, som er et online projektstyringsværktøj.
  • 2012-2015: Vicepræsident for produktsiden i softwarevirksomheden Citrix.
  • 2017: Medlem af Disruptionrådet, der er nedsat af regeringen.
  • 2018: Uddannelses- og forskningsminister for Venstre.
    Boks fra Ritzau med kilder fra: Finans, Børsen, Jyske Bank TV, Euroman, Altinget, LinkedIn.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111