23948sdkhjf

Banedanmark og Vejdirektoratet vil transformere anlægsbranchen digitalt

Nyt samarbejde skal udbrede brugen af den digitale arbejdsform BIM på anlægsområdet

To af landets største bygherrer, Banedanmark og Vejdirektoratet, har indgået et fem-årigt samarbejde om at videreudvikle den digitale transformation i bygge- og anlægssektoren med udgangspunkt i det internationale standardiseringsarbejde på området.

Samarbejdet er døbt BIM Infra.dk og parterne vil samarbejde om udnyttelsen af den digitale arbejdsform, BIM eller "Building Information Modelling."

- BIM er en revolution af anlægssektoren. Der er tale om en digital transformation af hele vores branche, der kan føre til højere kvalitet, besparelser og effektiviseringer i vores arbejdsprocesser, siger Steen Neuchs Vedel, der er styregruppeformand for BIM infra.dk og anlægsdirektør i Banedanmark.

BIM-strategi
Udgangspunktet for samarbejdet er den BIM-strategi for anlægsbranchen i Danmark udviklet af branchesamarbejdet, Det Digitale Anlæg, som blev etableret i 2012 med det formål at fremme brug af moderne teknologi i anlægsbranchen og definere standarder.

I sommeren 2017 blev der udarbejdet et oplæg til "BIM-strategi for anlægsbranchen" på bestilling fra DDA.

Strategioplægget er baseret på fuld udbredelse af BIM i hele anlæggets livscyklus, en bygherredreven indsats og bygges på international best-practice tilpasset dansk kontekst.

På baggrund af oplægget blev Banedanmark og Vejdirektoratet enige om at understøtte arbejdet ved at allokere ressourcer til et samarbejde om digital transformation indenfor bane og vej - BIM Infra.dk.

Samarbejdet løber fra 2018 til 2022 og målet er at udvalgte projekter i Vejdirektoratet og Banedanmark ved udgangen af 2022 skal anvende 3D anlægsobjekter inklusive egenskabsdata.

- Som to af Danmarks største bygherrer er det oplagt, at Vejdirektoratet og Banedanmark går sammen om i samarbejde med branchen at definere standarder og udnytte potentialet i de nye teknologier. Med samarbejdet tager vi sammen næste skridt ind i den digitale fremtid i overensstemmelse med regeringens ’Strategi for Danmarks digitale vækst’, siger Steen Neuchs Vedel.

Behov for samarbejde
Områdechef i Vejdirektoratet og formand for branchesamarbejdet BIM Anlægsforum Svend Kold Johansen mener, der er et behov for ressourcer til udviklingen, hvorfor der er behov for samarbejde og koordinering på nationalt såvel som internationalt plan.

- Hvis vi er dygtige til at skabe gode rammer for, at vores entreprenører og leverandører kan udnytte de nyeste teknologier, så kan vi alle få et positivt udbytte af den digitale omstilling, siger Svend Kold Johansen.

Nye standarder og krav
Standarder er kernen i kommunikationen mellem rådgivere, bygherre og entreprenør.

Ved anvendelse af 3D-data optimeres forståelsen af processen under hele processen under hele anlæggets livscyklus.

- Banedanmark og Vejdirektoratet benytter sig af de samme leverandører på både rådgiver og entreprenørsiden og der er derfor et behov for fælles standarder og krav og det giver derfor god mening at få defineret disse, forklarer Steen Neuchs Vedel.

Der er allerede en lang række internationale standardiserings- og udviklingsprojekter som skal understøtte anvendelsen af BIM, lige som der pågår en del aktiviteter på nationalt plan.

- Vi er allerede begyndt at bruge BIM på større udvalgte projekter i Vejdirektoratet og Banedanmark. Formålet med samarbejdet er at udbrede brugen af BIM og få defineret fælles standarder i samarbejde med branchen, så data fremover også kan bruges ved drift og vedligehold af anlæg, siger Svend Kold Johansen

Involvering af branchen sker gennem et branchesamarbejde som får navnet BIM Anlægsforum.

BIM Anlægsforum skal fungere som hørings- og sparringspartner og bidrage til den nationale BIM-strategi gennem frivillig deltagelse.
brahe

BIM

Teknisk set omfatter BIM udvikling af processer, metoder, data, IT og kompetencer, der gør det muligt effektivt at udvikle, anvende, dele og genbruge digitale data og modeller af anlæg i hele anlæggets livscyklus - fra planlægning og projektering til asset management og nedlukning af anlæg.

BIM understøtter i særdeleshed fornyelse, renovering og vedligeholdelse af eksisterende anlæg, som udgør størstedelen af opgaverne i infrastruktursektoren. Ved udbredelse af BIM kan bygherren høste økonomiske såvel som miljømæssige gevinster.

Der er i projektet indgået aftale med branchens parter, Dansk Infrastruktur, Foreningen af Rådgivende Ingeniører m.fl. om et bredt samarbejde om denne satsning på øget BIM implementering i anlægsprojekter.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11