23948sdkhjf

Danmark er langt efter mål om bæredygtighed

Det kræver et skift af fokus i energipolitikken, ellers mister vi både ordrer og jobs, mener Dansk Byggeri

Målt på FNs bæredygtighedsmål er Danmark raslet længere og længere ned ad listen og ligger nu under lande som Sydkorea og Slovenien. Og vi overgås af alle vores nordiske søsterlande.

Måske lidt overraskende, eftersom flere repræsentanter for den nuværende regering aldrig har forsømt en lejlighed - når de skulle rose Danmark i udlandet - til at fremhæve vores progressive klimapolitik og rolle som foregangsland på energiområdet.

Men virkeligheden er åbenbart en anden, konkluderer Dansk Byggeri forud for sit årsmøde i morgen.

- Manglende politisk fokus på energieffektivitet i vores bygninger vil koste ordrer og dermed arbejdspladser, siger Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Danmark og verdensmålene

Når virksomheder, beslutningstagere, eksperter og andre samles til Dansk Byggeris årsdag i morgen 24. april 2018, vil statsminister Lars Løkke Rasmussen, Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, og tidligere formand for FN`s generalforsamling og forhenværende formand for Socialdemokratiet Mogens Lykketoft give deres bud på, hvordan Danmark kommer nærmere FN´s verdensmål om bæredygtig energi.

Efterlyser politisk handling
Og intet tyder på, at det kommende udspil til et energiforlig vil rette op på det, mener han.

- I Danmark bør vi være i front, når det handler om at udvikle innovative løsninger, der sikrer, at vi kan bruge energien i vores bygninger effektivt. Vores virksomheder og forskere skal kunne levere løsninger, der kan hjælpe andre lande til at nå FN´s verdensmål om bæredygtig energi. Det kræver, at politikerne prioriterer energieffektivitet højere, ikke mindst i vores bygninger, hvor potentialerne er store. Ellers løber andre lande med knowhow og dermed med ordrerne, advarer Michael H. Nielsen.

Samlet set halter Danmark bagefter i forhold til alle de andre nordiske lande.

Danmark kommer ind på en, ifølge Michael H. Nielsen, skuffende plads som nummer 15 blandt OECD-landene, mens Island, Norge og Sverige indtager de første tre pladser.

- Der er ingen grund til, at Danmark ligger og roder så langt nede på listen. Vi har potentiale til at kravle højere op, når det handler om at nå FNs verdensmål for bæredygtig energi, siger Michael H. Nielsen.

Vejen til arbejdspladser
Tidligere formand for FNs generalforsamling, Mogens Lykketoft, vil på årsdagen tale om bæredygtighed, og han deler Dansk Byggeris bekymring.

- Det er helt urimeligt, at Danmark sakker bagud, når det gælder energieffektivitet i bygninger. Vi kan på dette, som på andre punkter, gøre langt mere for at leve op til FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling. Det skal vi gøre, fordi det er rigtigt at spare på energien, samtidig med at vi fortsat hurtigt øger andelen af vedvarende energi i vores forsyning, siger Mogens Lykketoft i en pressemeddelelse.

- Men vi skal også gøre det, fordi det er vejen til mange nye, varige danske arbejdspladser, hvis vi ved at stille høje krav til os selv, også kan styrke de danske arbejdspladser, der er gode til at levere bæredygtige løsninger til resten af verden, siger Mogens Lykketoft.

Den tidligere formand for Socialdemokratiet mener, at vi i Danmark skal gentage fortidens triumfer på sundheds- og medicinområdet og på vindmølleområdet, når det gælder fremtidens bæredygtige produkter og teknologier.

- Ved at sætte høje krav til, hvad der skulle leveres til folkesundhed og vedvarende energi, skabte vi grundlaget for virksomheder, der leverer bæredygtige produkter og teknologier kloden rundt. Nøl på kravene til bæredygtighed værner ikke dansk beskæftigelse. Tværtimod. Det berøver os chancer, som er lige til at samle op, siger Lykketoft.

Læs mere: Mangel på politiske ambitioner bekymrer bygherrer og arkitekter

FNs Verdensmål

De 17 verdensmål for bæredygtig udvikling:

1. Afskaffe alle former for fattigdom i verden

2. Stoppe sult, opnå fødevaresikkerhed og forbedret ernæring, samt fremme bæredygtigt landbrug

3. Sikre et sundt liv for alle og fremme trivsel for alle aldersgrupper

4. Sikre alle lige adgang til kvalitetsuddannelse og fremme alles muligheder for livslang læring

5. Opnå ligestilling mellem kønnene og styrke kvinders og pigers rettigheder og muligheder

6. Sikre, bæredygtig adgang og forvaltning af vand og sanitet for alle

7. Sikre, at alle har adgang til pålidelig, bæredygtig og moderne energi, til en overkommelig pris

8. Fremme vedvarende, inklusiv og bæredygtig økonomisk vækst, fuld og produktiv beskæftigelse samt anstændigt arbejde til alle

9. Bygge robust infrastruktur, fremme inklusiv og bæredygtig industrialisering og understøtte innovation

10. Reducere ulighed i og mellem lande

11. Gøre byer, lokalsamfund og bosættelser inkluderende, sikre, robuste og bæredygtige

12. Sikre bæredygtigt forbrug og produktionsformer

13. Handle hurtigt for at bekæmpe klimaforandringer og deres konsekvenser
14. Bevare og sikre bæredygtig brug af verdens have og deres ressourcer

15. Beskytte, genoprette og støtte bæredygtig brug af økosystemer på land, fremme bæredygtigt skovbrug, bekæmpe ørkendannelse, standse udpining af jorden og tab af biodiversitet

16. Retfærdighed og stærke institutioner. Støtte fredelige og inkluderende samfund. Give alle adgang til retssikkerhed og opbygge effektive, ansvarlige og inddragende institutioner på alle niveauer

17. Revitalisere det globale partnerskab for bæredygtig udvikling og styrke midlerne til at nå målene
Kilde: Udenrigsministeriet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.158