Bygherrer dumper krav til bæredygtighed i bygningsreglementet

Ny rapport fastslår, at bygningsreglementet ikke længere er det højeste og skrappeste mål, når det gælder bæredygtighed

Byggebranchen har længe været vant til, at bygningsreglementet var det højeste og skrappeste mål, også miljømæssigt.

Det er det ikke længere, viser en ny rapport "Byggeriet kan blive bæredygtigere" fra Green Building Council Denmark, Statens Byggeforskningsinstitut / Aalborg Universitet, Cowi og Sweco.

Til gengæld har danske virksomheder i byggeri og anlæg taget det bæredygtige til sig.

- Vi ser en stigende interesse blandt bygherrer, og flere og flere vælger at sætte barren højere end de gældende lovkrav og stille tilsvarende krav til deres underleverandører, siger Mette Qvist, direktør i Green Building Council Denmark, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Et tigerspring
Hun mener, at virksomheder og offentlige bygherrer, der har valgt at følge den nye bæredygtighedsagenda, har taget et tigerspring fremad.

- De har udvidet indsatsen fra ’kun’ at nedsætte CO2-udslippet fra den færdige bygning til også at tage højde for forbruget af ressourcer og energi før og under opførslen, fra produktion af byggematerialerne til bygningen skal rives ned og byggematerialerne genanvendes, siger hun.

Rapporten har sammenlignet et byggeri opført efter kravene i bygningsreglementet med en bygning, der er bæredygtighedscertificeret.

Det maksimale antal point inden for Dgnb-certificeringen er 100, og en bygning skal minimum score 50 point for overhovedet at blive bæredygtighedscertificeret.

Sammenligningen viste, at et byggeri opført efter bygningsreglementet scorede 16-17 point på bæredygtighedsskalaen, mens byggeriet opført med en bæredygtighedscertificering for øje scorede 70,2 point.

- Danmark anses som et af verdens førende lande inden for grøn og bæredygtig omstilling, men fokus herhjemme har ensidigt været på energiforbrug og CO2-udslip, i hvert fald når det gælder byggeriet. Bygninger er levende organismer, de har en lang levetid, og det er på tide, at vi vænner os til at tale om materiale- og ressourceforbrug for hele bygningens levetid, siger Mette Qvist.

Beskæmmende
En af de store spillere på bygge- og ejendomsmarkedet, ejendomsdirektør i PFA Michael Bruhn mener at det er beskæmmende hvor lidt man får på bæredygtighedsregnskabet, hvis man kun følger det nuværende bygningsreglement.

- For at lave ansvarlige investeringer skal vi have flere ambitioner. Den nuværende lovgivning er langt under barren, og vi skal gøre det bedre på både miljøbelastning, økonomi, sociale forhold og indeklimaforhold, siger han. 

Direktør i Bygherreforeningen, Henrik L. Bang, bakker op.

- Hidtil har byggereglement haft fokus på energi, og her skal jeg skynde mig at sige, at man er nået langt. Men det har ikke været et bæredygtighedsværktøj. Nu taler vi om at supplere med en frivillig bæredygtighedsklasse, og det er meget positivt, siger Henrik L. Bang.

Vores vigtigste muskel
Mette Qvist, at Danmarks indsats for at bruge klodens ressourcer har betydning for vores indflydelse ude i verden.

- Internationalt er vi afhængige af, hvorvidt vi kan overbevise andre lande. Det er vores muskler i den sammenhæng, at vi selv går forrest, når det gælder cirkulær økonomi og ikke kun favner Co2-udslip, men også materialeforbrug og energiforbrug, siger Mette Qvist til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Hun glæder sig over, at flere private og offentlige bygherrer allerede bygger dokumenteret bæredygtigt med certificeringsordningen Dgnb, som Green Building Council Denmark administrerer.

Men dén certificering er på frivillig basis, for bygningsreglementet scorer lavt i et bæredygtighedsperspektiv.

- Den nye bæredygtigheds-dagsorden er dynamisk, og udviklingen går hurtigt. Vi må erkende, at det kan være svært for lovgivningen at følge med, siger Mette Qvist.

Behov for mere oplysning
Den nye viden om bygningsreglementets plads i "fødekæden" - nemlig at lovgivningen ligger fire gange under de grønne krav, mange private og offentlige byggeaktører pålægger sig selv - vidner om behov for bedre oplysning og et nyt tankesæt, mener hun.

- Branchens aktører kan forledes til at tro, at de gør det mest optimale for at bygge grønt og miljøvenligt, hvis blot de holder sig inden for lovgivningen, påpeger Mette Qvist.

Målt i kroner og øre koster omstilling til bæredygtigt byggeri lidt mere under opførslen af bygningen, men målt på den lange bane er det, ifølge rapporten, en god investering, fordi det giver et godt indeklima, god medarbejdertrivsel, en god totaløkonomi og ikke mindst en grøn profil.

- Men i en tid, hvor byggekranerne er rødglødende, oplever vi desværre, at der ikke er skærpelser i det nye bygningsreglement, BR18, som trådte i kraft i starten af året. Opførsel af nye bygninger er godt for væksten, men de har et højt forbrug af ressourcer og energi, og mange aspekter af bæredygtigt byggeri bliver ikke afspejlet i det reglementet, siger Mette Qvist.

Med afsæt i rapporten indleder Green Building Council Denmark nu en indsats for at oplyse byggeriets professionelle om de forretnings- og miljømæssige fordele ved bæredygtighed fra start til slut.

Læs ogsåBeslutningstagere: Kursen er sat mod bæredygtighed

Dgnb-standarden?

Dgnb-certificeringen er et gennemskueligt system – eller regnskab – for bæredygtighed, som giver et tydeligt billede af, at det betaler sig at bygge bæredygtigt.

Populært kan man sige, at certificeringen sætter bæredygtighed på en veldokumenteret formel, som virksomheden konstant kan arbejde på at gøre endnu bedre.
Dgnb er en international standard, og det er den mest udbredte bæredygtighedscertificering i Danmark.

Den bygger på FN’s definition af bæredygtighed, som blev præsenteret i form af Rio-erklæringen i 1992, og som stiller krav til miljømæssige, økonomiske og sociale/funktionelle forhold.
Den ser både på et byggeri i opførelsesfasen og i et livscyklusperspektiv. Bæredygtighedscertificeringen bidrager således til 14 ud af FNs 17 Verdensmål.Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Kommentarer

Klaus Birk
Glædeligt at flere og flere bygherrer ser værdien af en bærdygtighedscertificering.
Man kan vel stille spørgsmålstegn ved, om det ikke er bedre, at ambitionerne for bærdygtigt byggeri drives af markedskræfterne og ikke af Bygningsreglementet?
Klaus Birk, Direktør PA hos Saint-Gobain Denmark A/S

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Fem arkitekter i kamp om nyt rådhus

De skal give deres bud på Fremtidens Rådhus i Høje-Taastrup

Stadionbyggeri ramt af strid

63 millioner rejst på rekordtid: Eksklusive boliger bygges nu i Vedbæk

Nyt MT Højgaard-projekt på vej i historiske omgivelser

Kom ind i kampen tøser og bliv håndværker!

Kvinderne skal skrotte alle fordommene og springe ud i det, hvis de har lyst, lyder det fra kvindelig tømrersvend

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Nyhedsbrev

Stærke kvinder i deres drømmejob

Online Avis Arkiv

Flere byggevirksomheder går konkurs

Rapport: Kommuner favoriserer lokale håndværkere

Syv af ti virksomheder indbydes aldrig til at byde på opgaver uden for egen kommune. Det øger risikoen for karteldannelse, konkluderer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i en ny rapport

Ny direktør skal fordoble entreprenørs bundlinje

Plus

Portræt
Den lune aarhusianer med de støvede løbesko

Med det netop afsluttede energiforlig har den socialdemokratiske klima- og energiordfører Jens Joel bestået sin politiske svendeprøve, fortæller partifælle, der kalder ham en struktureret forhandler, men en doven motionist

Plus

Betonelement-producenter
Prognose: Fremgangen fortsætter også i år

Boligbyggeriet holder fortsat hånden under byggebranchens tunge drenge

Plus

Betonelement-producenter
Betonbosser med forskellige strategier

Plus

Betonelement-producenter
Nu er betonelementer atter guld værd

Der er fire gode grunde til, at flere af landets største elementproducenter nu kan fremvise tocifrede overskudsgrader

Plus

Højsæson for små og store byggerier

God planlægning er nødvendigt denne sommer, hvis man skal holde ferie med familien, for presset er stort på byggepladserne, mener organisationerne

Plus

Virksomhederne bygger på livet løs i ferien

NCC vinder boligprojekt til kvart milliard

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Elementproducenter knækker ulykkeskurve

De tunge drenge går forrest i en positiv udvikling for elementbranchen, hvor antallet af arbejdsulykker næsten er halveret siden 2011

DGI-byen får et klimaløft

Plus

Projektdirektør efter oprydning på Niels Bohr: Nu tror vi på tidsplanen

Oprydningen efter den spanske installatør Inabensa er overstået, og byggeriet af Niels Bohr Bygningen har nu en tidsplan, som bygherren tror på

Plus

Spæncom leverer største overskud i otte år

Elementproducenten er tilbage på sporet efter en årrække med store indtjeningsproblemer

Bygningsstyrelsen anmelder Inabensa for materialesnyd

Inabensa leverede ikke ventilationsrør fra svenske Lindab som lovet, hævder Bygningsstyrelsen

Plus

Røgen sivede ud af ventilationsrørene

Hos bygherren er Inabensa den store synder i forhold til budgetoverskridelserne på 1,3 mia. kroner

1

Hustømrerne styrker ledelsen: Ansætter en produktionsdirektør

Tidligere afdelingsleder vender tilbage til virksomheden efter et forløb hos Frømandskorpset

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Trafikforsker: Kørselsafgifter kan tage presset af motorvejene

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Niveauet vælter ikke byggebranchen

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Bygningsmaler fortsætter som dimensioneringsfag

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Fredet ejendom gennemgår renovering

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Entreprenøren henter erfaren branchemand ind i bestyrelsen

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Jobsamtalen starter før du aner det

Vores kunder fortæller...

Kanonflot kroghejs

Lasse er udlært elektriker hos EL:CON i Aarhus

IATF 16949:2016 Inspirationsseminar

Mød letvægtsroeren Eskild Ebbesen til årets Effektiviseringskonference 16/11-2018

272 ungdomsboliger i Aarhus afleveret 1 måned før beregnet

Skulpturelle ståltrapper til Nordhavnen

Celsa Steel Service investerer i ny robotteknologi

Beskyttelse af sikkerhedsgrunde - nye regler for jordingsanlæg

Prysmian lykønsker EU med den nye telekommunikationsramme

Christian er udlært elektriker hos EL:CON i Viborg

Tysk økonomi fortsætter sin fremgang, men Brexit kan presse udviklingen

Intern Auditor Kvalitet

Celsa Steel service udvider med nye produktionsfaciliteter

Mezzaniner udgør platformen for indretningen i Skanderborg Ungdomsskole

Format 4 Finish 1352 Modular

Endnu en Prysmian fabrik modtager OHSAS certificering

Kroghejs og Påhængsvogn til Søren Nielsen

Slip for indkodning og opsætning af gulvvarme med IP+ fra Pettinaroli

ak83 skaber rum i rum i ny kantine hos Jysk

Stenfiskerkajen i Odense afrenset og imprægneret

Mangelgennemgang og fotodokumentation får digital medfart hos Cervo Gruppen...

IATF 16949:2016 Specialist Transition

Få et gratis tjek af dit indeklima

Send til en kollega

0.259