Bygherrer dumper krav til bæredygtighed i bygningsreglementet

Ny rapport fastslår, at bygningsreglementet ikke længere er det højeste og skrappeste mål, når det gælder bæredygtighed

Byggebranchen har længe været vant til, at bygningsreglementet var det højeste og skrappeste mål, også miljømæssigt.

Det er det ikke længere, viser en ny rapport "Byggeriet kan blive bæredygtigere" fra Green Building Council Denmark, Statens Byggeforskningsinstitut / Aalborg Universitet, Cowi og Sweco.Til gengæld har danske virksomheder i byggeri og anlæg taget det bæredygtige til sig.

- Vi ser en stigende interesse blandt bygherrer, og flere og flere vælger at sætte barren højere end de gældende lovkrav og stille tilsvarende krav til deres underleverandører, siger Mette Qvist, direktør i Green Building Council Denmark, til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Et tigerspring
Hun mener, at virksomheder og offentlige bygherrer, der har valgt at følge den nye bæredygtighedsagenda, har taget et tigerspring fremad.

- De har udvidet indsatsen fra ’kun’ at nedsætte CO2-udslippet fra den færdige bygning til også at tage højde for forbruget af ressourcer og energi før og under opførslen, fra produktion af byggematerialerne til bygningen skal rives ned og byggematerialerne genanvendes, siger hun.

Rapporten har sammenlignet et byggeri opført efter kravene i bygningsreglementet med en bygning, der er bæredygtighedscertificeret.

Det maksimale antal point inden for Dgnb-certificeringen er 100, og en bygning skal minimum score 50 point for overhovedet at blive bæredygtighedscertificeret.

Sammenligningen viste, at et byggeri opført efter bygningsreglementet scorede 16-17 point på bæredygtighedsskalaen, mens byggeriet opført med en bæredygtighedscertificering for øje scorede 70,2 point.

- Danmark anses som et af verdens førende lande inden for grøn og bæredygtig omstilling, men fokus herhjemme har ensidigt været på energiforbrug og CO2-udslip, i hvert fald når det gælder byggeriet. Bygninger er levende organismer, de har en lang levetid, og det er på tide, at vi vænner os til at tale om materiale- og ressourceforbrug for hele bygningens levetid, siger Mette Qvist.

Beskæmmende
En af de store spillere på bygge- og ejendomsmarkedet, ejendomsdirektør i PFA Michael Bruhn mener at det er beskæmmende hvor lidt man får på bæredygtighedsregnskabet, hvis man kun følger det nuværende bygningsreglement.

- For at lave ansvarlige investeringer skal vi have flere ambitioner. Den nuværende lovgivning er langt under barren, og vi skal gøre det bedre på både miljøbelastning, økonomi, sociale forhold og indeklimaforhold, siger han. 

Direktør i Bygherreforeningen, Henrik L. Bang, bakker op.

- Hidtil har byggereglement haft fokus på energi, og her skal jeg skynde mig at sige, at man er nået langt. Men det har ikke været et bæredygtighedsværktøj. Nu taler vi om at supplere med en frivillig bæredygtighedsklasse, og det er meget positivt, siger Henrik L. Bang.

Vores vigtigste muskel
Mette Qvist, at Danmarks indsats for at bruge klodens ressourcer har betydning for vores indflydelse ude i verden.

- Internationalt er vi afhængige af, hvorvidt vi kan overbevise andre lande. Det er vores muskler i den sammenhæng, at vi selv går forrest, når det gælder cirkulær økonomi og ikke kun favner Co2-udslip, men også materialeforbrug og energiforbrug, siger Mette Qvist til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Hun glæder sig over, at flere private og offentlige bygherrer allerede bygger dokumenteret bæredygtigt med certificeringsordningen Dgnb, som Green Building Council Denmark administrerer.

Men dén certificering er på frivillig basis, for bygningsreglementet scorer lavt i et bæredygtighedsperspektiv.

- Den nye bæredygtigheds-dagsorden er dynamisk, og udviklingen går hurtigt. Vi må erkende, at det kan være svært for lovgivningen at følge med, siger Mette Qvist.

Behov for mere oplysning
Den nye viden om bygningsreglementets plads i "fødekæden" - nemlig at lovgivningen ligger fire gange under de grønne krav, mange private og offentlige byggeaktører pålægger sig selv - vidner om behov for bedre oplysning og et nyt tankesæt, mener hun.

- Branchens aktører kan forledes til at tro, at de gør det mest optimale for at bygge grønt og miljøvenligt, hvis blot de holder sig inden for lovgivningen, påpeger Mette Qvist.

Målt i kroner og øre koster omstilling til bæredygtigt byggeri lidt mere under opførslen af bygningen, men målt på den lange bane er det, ifølge rapporten, en god investering, fordi det giver et godt indeklima, god medarbejdertrivsel, en god totaløkonomi og ikke mindst en grøn profil.

- Men i en tid, hvor byggekranerne er rødglødende, oplever vi desværre, at der ikke er skærpelser i det nye bygningsreglement, BR18, som trådte i kraft i starten af året. Opførsel af nye bygninger er godt for væksten, men de har et højt forbrug af ressourcer og energi, og mange aspekter af bæredygtigt byggeri bliver ikke afspejlet i det reglementet, siger Mette Qvist.

Med afsæt i rapporten indleder Green Building Council Denmark nu en indsats for at oplyse byggeriets professionelle om de forretnings- og miljømæssige fordele ved bæredygtighed fra start til slut.

Læs ogsåBeslutningstagere: Kursen er sat mod bæredygtighed

Dgnb-standarden?

Dgnb-certificeringen er et gennemskueligt system – eller regnskab – for bæredygtighed, som giver et tydeligt billede af, at det betaler sig at bygge bæredygtigt.

Populært kan man sige, at certificeringen sætter bæredygtighed på en veldokumenteret formel, som virksomheden konstant kan arbejde på at gøre endnu bedre.
Dgnb er en international standard, og det er den mest udbredte bæredygtighedscertificering i Danmark.

Den bygger på FN’s definition af bæredygtighed, som blev præsenteret i form af Rio-erklæringen i 1992, og som stiller krav til miljømæssige, økonomiske og sociale/funktionelle forhold.
Den ser både på et byggeri i opførelsesfasen og i et livscyklusperspektiv. Bæredygtighedscertificeringen bidrager således til 14 ud af FNs 17 Verdensmål.Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Kommentarer

Klaus Birk
Glædeligt at flere og flere bygherrer ser værdien af en bærdygtighedscertificering.
Man kan vel stille spørgsmålstegn ved, om det ikke er bedre, at ambitionerne for bærdygtigt byggeri drives af markedskræfterne og ikke af Bygningsreglementet?
Klaus Birk, Direktør PA hos Saint-Gobain Denmark A/S

Skriv kommentar
Forsiden lige nu
Plus

Italiensk konsortium får pladen fuld på Odenses nye hospital

CMB/Itinera-konsortiet har entrepriser for over fire mia. kroner på supersygehusbyggeriet i Odense

Plus

Byggeentreprenører
Aarhus-entreprenør: Vores vækst vil aftage i år

Raundahl & Moesby øgede omsætningen med 65 procent sidste år. Men det fortsætter ikke

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Byggeentreprenører
Entreprenører giver opskriften: Vejen til en stærk bundlinje

Tre ting går igen, når A. Enggaard og Arne Andersen skal forklare de sidste års succes med at holde indtjeningen oppe

Plus

Byggeentreprenører
Ekspert: Byggevirksomhederne tjener for lidt

Nyhedsbrev

Plus 2

Byggeentreprenører
De store entreprenører laver mere - men tjener mindre

Hård konkurrence, stigende priser og mangel på arbejdskraft presser indtjeningsevnen hos de store byggeentreprenører, som fortsat fylder ordrebøgerne

Online Avis Arkiv
Plus

Midtjysk elementproducent satser bredt

Boligbyggeriet må ikke være den eneste vækstmotor hos Midtjydsk Betonvare- og Elementfabrik, som er mere end halvvejs færdige med leverancerne til lokalt prestigebyggeri

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: Pas nu på jeres svendes helbred

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Debat
Vi spilder store samfundsressourcer på at holde i kø

Plus

Betonproducenter kæmper om priserne

Den nuværende markedssituation sender tankerne tilbage til 2009, mener Henrik Johannesen fra Midtjydsk Betonvare- og Elementfabrik

Nyt om navne

Plus

Regeringen vil have flere kvindelige topchefer

I et nyt inspirationskatalog fra regeringen giver 10 danske topledere giver deres bud på, hvordan der kommer flere kvinder på ledelsesgangene

Solceller kan bruges på alle facader

Åbning af jernbane til tiden

Trecifret millionordre til MT Højgaard

Skole nedrives: Stort boligprojekt venter i kulissen

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Udvidelsen af Arena Randers: – En kombination af dansk design og tysk effektivitet

Debat
Store forventninger til eksperters anbefalinger om arbejdsmiljø

Plus

Dansk arkitektfirma forlader Bispebjerg-konsortium

KHR Architecture A/S skal ikke længere være en del af totalrådgiver-konsortiet på Bispebjerg, efter udbudsstrategien er blevet ændret

Plus

27-årig tømrer: Vi lider alle sammen af rygproblemer

Emil Pilgren er tilfreds med arbejdsmiljøet hos NCC. Men han regner stadig ikke med at kunne arbejde som tømrer til han når pensionsalderen

Plus

Bedre planlægning giver bedre arbejdsmiljø

Plus

Udlærte frygter nedslidning

Undersøgelse fra 3F viser, at der er bekymring blandt svende for, om kroppen kan holde til byggepladsens tunge arbejde

Nu bygger Ikea-familien boliger i Danmark

1.200 nye boliger i Høje Taastrup C: - Nu går vi for alvor i gang

A.P. Møller-millioner til ny arkitektskole

Fonden støtter to to konkrete delprojekter med i alt 26 millioner

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Minister vil skrotte iværksætterselskaber

Plus

Finanskrisen - 10 år efter
Bankerne har holdt sig tilbage denne gang

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Løsningsorienteret og fleksibel arbejdskraft

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Finanskrisen - 10 år efter
Byggeriet byder konkurrence fra udlandet velkommen

Verdens højeste trætårn bliver endnu højere

Skagen får ny bydel med 85 boliger

Ny topchef i Bang & Beenfeldt

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Vi skal have flere unge mennesker ind i faget ”Teknisk isolering”.

Invitation: Intelligent styring og og energioptimering

Køleanlæg med billig overskudsvarme

fermacell oprustet med erfarne kollegaer

Hent gratis e-bog: 16 apps til en nemmere arbejdsdag

H.K.H. Prins Joachim uddeler CSR People Prize til socialt ansvarlige virksomheder

Stor tilfredshed i Tastrup Have

”Der er en helt anden ro i vores lokaler nu”

Grindex-serien: Pumpens luftventil

ISO 9001 Inspirationsseminar (På dansk og engelsk)

Ny EP avis med skarpe tilbud

Lindab og den cirkulære økonomi

NIC Denmark leverer specialløsninger til Kasperskolen i Skovlunde.

Nyt lager booster service

Derfor er VinduesIndustrien kritisk overfor Svanemærket

Stille som en mus - perfekt til dit rækkehus

Mød os på WindEnergy i Hamborg 25-28. sept.

Invitation: Intelligent styring og og energioptimering

Tekstilkanaler som akustisk element

Ambitiøs Sales Manager til en af Danmarks førende BIM-rådgivere

Vejen til et godt arbejdsmiljø - konference i KBH 1. nov.

Klimavenligt kølemiddel- HFO R1234ze

Der bliver hver dag samlet mange kædesæt på vores værksteder i hele Danmark...

Hoved- og Totalentreprenørers uforudsete omkostninger

Ajos digitaliserer sine kranjournaler

Send til en kollega

0.297