23948sdkhjf

Et teater som en butterfly

Arkitektvirksomheden BIG tager en aften i teatret alvorligt og har designet det nye nationalteater i Tirana, Albanien, som en humørpropel i kæmpestørrelse

Når det skal være rigtig festligt, tager man en butterfly på. Eller nogen gør. Måske er stjernearkitekten en af dem, som tager humørpropellen rundt om halsen, når han skal i teatret.

I hvert fald har han og hans tegnestue BIG fået idéen at forme det nye nationalteater i Tirana, Albanien, som en butterfly.

På næsten 10.000 kvm har den New York-baserede danske tegnestue fået lov at boltre sig i en by, der med borgmesterens ord er i gang med en enorm forvandling.

To mio. træer
Den tidligere lidt triste og grå albanske hovedstad er i fuld gang med at plante to millioner træer, i et nyt bymiljø, der skal hylde det børnevenlige, bilfrie og kulturelle.

Det sidste vil det nye teater tage sig af, og det bliver blandt andet kronet af en stor udendørs amfiscene på taget.

Det prismeformede teater er løftet i midten, så området, der bliver fodgængervenligt, skaber offentlige mødesteder for byens borgere på begge sider af teatret.

Et inviterende rum
Besøgende og skuespilentusiaster kan komme til bygningen fra alle sider og nyde både improviserede optrædener og planlagte kulturelle begivenheder.

- Nationalteatret er vores forsøg på at gøre Tiranas offentlige rum mere inviterende og de offentlige bygninger mere gennemsigtige. Teatret virker som to bygninger forbundet af det store tagrum - et for publikum og et for de optrædende, siger Bjarke Ingels i en pressemeddelelse om projektet.

Det er næsten overflødigt at sige, at det nye kulturhus også kommer til at rumme lounge, bar og restaurant, samt to eksperimentelle scener, der for forbipasserende vil ligne rum i et dukkehus.

Og som det måske næsten mest spændende: Hvor rummet bag scenen i århundreder har været lukket land for offentligheden, bliver det nye BIG-tegnede teater gennemsigtigt, så nysgerrige udenfor kan følge med i hele teatermaskineriet fra flere vinkler.

Læs mere om: big
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125