23948sdkhjf

Store forskelle på priserne for byggesagsbehandling

Priserne for byggesagsbehandling svinger fortsat stort mellem kommunerne - fra 312 kroner i timen til 919 koner - viser Dansk Byggeris analyse

Forskellen på prisen for behandling af byggesager er stor blandt kommunerne, og Hørsholm er igen i år øverst på Top 10, mens Mariagerfjords gebyr er tre gange lavere.

Dansk Byggeris analyse af kommunernes gebyrer viser enkelte udsving; 41 kommuner har hævet gebyret, 10 har sænket det, mens 47 har fastholdt niveauet. Igen er 22 kommunerne helt gebyrfri.

Selvom mange af kommunerne har sat gebyret op, lander gennemsnitsprisen for 2018 på 631 kroner mod 633 kroner sidste år.

Her er der sket ændringer
På Top 10 er der sket et par ændringer, hvor Haderslev og København kommuner er rykket væk fra listen, mens Brønderslev er kommet op på tredjepladsen og Fredericia og Samsø er kommet ind blandt de ti dyreste kommuner.

Lige som sidste år er der 22 kommuner helt uden gebyrer, dog med den ændring, at Haderslev og Nyborg kommuner i år har afskaffet gebyret, mens Holbæk og Fredensborg har genindført et gebyr.

Sønderborg er ny på listen over de laveste timesatser, da man har halveret gebyret.

Middelfart Kommune har delvist afskaffet gebyret ved ikke længere at opkræve for landbrugs- og fabriksbygninger.
Kilde: Dansk Byggeri

- Det ser ud til, at gebyret har fundet et fornuftigt leje. Der er ikke de store udsving i forhold til sidste år. Det viser, at overgangen til afregning efter timepriser i 2015 ikke har været så vanskelig, som mange kommuner oprindeligt frygtede. Det er vi glade for, siger direktør i Dansk Byggeri Torben Liborius i en pressemeddelelse.

Gebyr eller skat
Kommunerne beslutter selv, om gebyret skal være helt eller delvist skattefinansieret. Vejle Kommune er blandt de dyreste, og her fortæller Peter B. Vestergaard, leder af Byggesag & Industrimiljø, at prisen blev fastsat i 2016 og afspejler den reelle udgift for sagsbehandlingen.

- I Vejle er det politisk besluttet, at der skal være en fornuftig gearing med kommunens drift. Hvis det var for lavt, ville skatteyderne betale for væksten i byggesager, siger han til Licitationen - Byggeriet Dagblad.

Dansk Byggeri har ikke data, der er detaljerede nok til at vise, om de dyrere kommuner er hurtigere og bedre i deres sagsbehandling end de billige.

- Borgere og virksomheder må under alle omstændigheder forvente en effektiv sagsbehandling uanset, om der intet gebyr er, eller om gebyret er højt eller lavt, siger Torben Liborius, Dansk Byggeri.

Attraktivt at bygge
I Haderslev forklarer borgmester H. P. Geil (V), at gebyret er afskaffet de næste fire år.

- Vi ønsker langsigtet at understøtte håndværksbranchen, så vi ikke hele tiden kører i op- og nedgang, men at få det udjævnet, oplyser H. P. Geil i et skriftligt svar til Licitationen.

Det skal gerne tiltrække borgere til de kommunale udstykninger, og også virksomheder skal ikke have et gebyr til at spænde ben for fremtidige byggeprojekter.

- Hvis et mindre gebyr mellem 30 og 100.000 kroner var udslagsgivende for, at virksomheden ikke satte et projekt i gang, er det nu fjernet, lyder det fra Haderslevs borgmester.

10 fra top og bund
Kommune Timepris
De dyreste
Hørsholm 919
Rødovre 815
Brønderslev 811
Esbjerg 808
Favrskov 787
Herning 772
Kolding 767
Fredericia 759
Samsø 750
Vejle 750
De billigste
Mariagerfjord 312
Langeland 350
Sønderborg 356
Kerteminde 392
Vesthimmerlands 475
Odsherred 481
Silkeborg 482
Aalborg 490
Horsens 495
Hjørring 500

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109