23948sdkhjf

Fra gammel Ferguson til ny gravemaskine

Vestjysk Kloak & Anlæg i Staby fejrer 60 års jubilæum

To norske fjordheste blev afløst af en grå Ferguson-traktor med møgspreder og en to-furet plov, da Laurids og Anna Simonsen i 1958 grundlagde Staby Maskinstation på det lille landbrug med tre malkekøer i Vestjylland.

- Laurids Simonsen arbejdede i forvejen som daglejer og vidste jo godt, at især møget var det tunge arbejde dengang og kunne derfor se en forretning i at tilbyde en moderne løsning til andre landmænd, siger sønnen Finn Simonsen.

Han voksede op med kombinationen af landbrug og maskinstation, men virksomheden havde dog ændret sig til noget ganske andet, da han kom hjem som medejer i 1985 og sammen med hustruen Annette helt overtog driften i 1996.

Rent entreprenørfirma
- Vores eget landbrug blev trappet ud i 1970’erne, da sammenlægningen af de små kommuner fik maskinstationens entreprenørdel til at vokse i kraft af især mange kloakeringsopgaver. Laurids Simonsen fik rigtigt travlt og var oven i købet med til at etablere et andet entreprenørfirma i Lemvig, OLS A/S, som jeg fortsat er medejer af, fortæller Finn Simonsen.

Jord- og kloakarbejde til både industri- og boligbyggeri, offentlige spildevandsanlæg, nyudstykninger samt kloakering af sommerhusområder er fortsat hovedaktiviteten i virksomheden. Derudover gør man stadig meget i naturpleje, genopretning af vådområder samt vedligeholdelse af cirka 400 kilometer vandløb.

Både landbrugs- og entreprenørafdelingen udviklede sig positivt, men med årene fik Finn Simonsen rygproblemer, som påvirkede ham til at finde en løsning på virksomhedens fortsatte virke.

I 2014 blev landbrugsafdelingen solgt til Rønbjerg Maskinstation ved Skive, men mandskab og maskiner i den nye Staby-Rønbjerg Maskinstation rykker fortsat ud fra Staby til kunderne i dette område.

Ved samme lejlighed blev entreprenørfirmaets navn ændret til Vestjysk Kloak & Anlæg ApS (VKA).

I juli 2016 fusionerede VKA med Bjarne Korsdal Nielsens entreprenørforretning i Stadil, som kører videre under Vestjysk Kloak & Anlæg med domicil i Staby. Med Bjarne Korsdal Nielsen som medejer er et generationsskifte sat i gang, hvilket tilfredsstiller Finn Simonsen og tilgodeser hans ambition om vækst i virksomheden, men samtidig foreneligt med hans helbred.

Større virkefelt
Medarbejderne er stabile folk, og to af maskinførerne på gravemaskiner er ved at nå 50 år i virksomheden de kommende år.

Mange af Vestjysk Kloak & Anlægs 18 fastansatte er dog forholdsvis unge, da firmaet er i vækst.

- I dag dækker vi reelt hele Region Midtjylland, og der er gang i boligbyggeriet, hvor vi i stigende grad følger med vores samarbejdspartnere mod øst. Vi kan også så småt mærke optimisme i landbruget, hvor især mælkeproducenter taler om nye gylletanke, plansiloer og kostalde. Mange af de planer, der blev lagt i skuffen under finanskrisen, er på vej op igen, siger Bjarne Korsdal Nielsen.

Skal fejres
- Vi har godt gang i forretningen og er altid på udkig efter gode folk, ligesom vi prioriterer at have lærlinge. Det er vigtigt at få nogle unge uddannet, for vi kommer til at mangle folk i denne branche. Der er ikke længere så meget knokkelarbejde, men handler i højere grad om at bruge den nye teknologi som GPS og 3D-styring, siger Bjarne Korsdal Nielsen.

VKA glæder sig til at præsentere teknikken på firmaets nyeste gravemaskine, når 60 års jubilæet i marts fejres med åbent hus i værkstedet hvor det hele startede. Anna og Laurids Simonsen - samt den gamle Ferguson, der satte det hele i gang - er naturligvis også med.
Sigh

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078