23948sdkhjf

Jørn Utzon 100 år i 2018

Jørn Utzon, den mest betydningsfulde danske arkitekt i det tyvende århundrede, ville i år være fyldt 100 år og hyldes verden over

Operahuset i Sydney er et af de mest kendte bygningsværker i verden. En australsk undersøgelse har vist, at Operahuset årligt skaber en omsætning på 30 mia. kroner til Australien og besøges af over otte mio. gæster.

Manden bag bygningen er den danske arkitekt Jørn Utzon, som i år ville være fyldt 100 år. Utzon Center sætter hele året fokus på Jørn Utzon og hans enestående evne til at skabe en arkitektur, der både var global og lokal med de enkelte steders vaner og kulturer i fokus.

Meget mere end Operahuset
Ser man på Jørn Utzons huse, så er de af en enestående kvalitet lige fra det ikoniske operahus over en af det tyvende århundredes smukkeste moderne kirker i Bagsværd, parlamentet i Kuwait, hvor den islamiske tradition møder nordens arkitektur, til villaen Can Lis på Mallorca. Den sidste bygning, Jørn Utzon tegnede, er Utzon Center, der ligger i Utzons barndomsby, Aalborg, hvor det hele startede i 1918, og som i dag er udstillingssted for arkitektur og design.

Jørn Utzon rejste rundt i hele verden lige efter 2. verdenskrig og sugede såvel helt moderne som ældgamle traditioner og byggerier til sig i jagten på en arkitektur med mennesket i centrum. Og det er i mødet mellem tradition og fornyelse mellem det globale og det lokale, at hans operahus i Sydney blev rejst. I Operahuset er inspirationen hentet fra Mexicos jungle, Kinas smukke tage og Kronborgs placering fremskudt ved vandet.

Realdania er hovedsponsor for Utzon Centers aktiviteter i forbindelse med Utzon100.

Kaptain

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126