23948sdkhjf

Milliardæren, der ikke ville ansætte sig selv

Michael Mortensen kræver konstant udvikling og har det bedst i selskab med mennesker, der kan noget andet end ham selv

- Life consists not in holding good cards but in playing those you hold well.

Han stod i skyggen af Mark Twain som USA’s mest kendte humorist i 1800-tallet, men Josh Billings er god for et væld af interessante og intelligente betragtninger. Som eksempelvis ovenstående citat, der meget passende indrammer fortællingen om Michael Mortensens erhvervskarriere.

Det er historien om en ordblind dreng, der startede sin første virksomhed som 13-årig. Og som i dag tilhører den eksklusive gruppe af milliardærer i Danmark.

- Jeg plejer at sige, jeg ikke ville have ansat mig selv her i firmaet. Men nu sidder jeg her, og så må de lære at leve med det, siger Michael Mortensen med henvisning til, at han som tømrer besidder en af de lavest rangerende uddannelser af de cirka 135 ansatte i Casa A/S.

Kompetente mennesker
Ikke desto mindre er Michael Mortensen både medejer af og administrerende direktør i entreprenørkoncernen, der har sit hovedsæde i et nyrenoveret pakhus på havnen i Horsens. Og så er han grundlægger af husbyggervirksomheden Hybel, mens han besidder en række bestyrelsesposter i forskellige firmaer.

- Jeg skelner ikke nødvendigvis mellem opstart og drift. Men jeg trives klart bedst, når der sker forandringer og jeg selv lærer noget, fordi jeg er omgivet af mennesker, det er spændende at være sammen med.

Michael Mortensens forklaring på, hvad der driver ham, falder pænt i tråd med det indledende citat fra Josh Billings.

Som ordblind vidste Michael Mortensen fra en ung alder, at han skulle have hjælp til at starte en virksomhed. Det gav en tidlig indsigt i egne styrker og svagheder.

- Jeg har ikke lært ret meget i skolen, så jeg nyder at lære en masse ved at arbejde sammen med kompetente mennesker, siger Michael Mortensen.

Han overlader opgaver vedrørende personaleansvar til andre. Til gengæld interesserer han sig for salg, jura og økonomi. En familiesvaghed, måske? I hvert fald er Michael Mortensens kone uddannet jurist, mens moderen fungerede som bogholder i faderens firma.

Penge blåstempler projekterne
Farmand Finn Mortensen siger gerne, at succes kun kræver to sæt tøj i form af arbejdstøj og nattøj. Det har sønnen taget til sig, selv om Michael Mortensen ved første øjekast godt kan virke tilbagelænet i sin attitude.

- Du skal være der og involvere dig, så du har fingeren på pulsen. Hvis du skal lave noget, der er spændende, er det vildt svært at gøre det på deltid, siger den 45-årige iværksætter, der arbejdede som skraldemand fra kl. 6 til 9 om morgenen de første par år af sin tid som mester med eget firma.

Her blev han med tiden underleverandør til faderens firma, FM Huse, som han senere overtog og ultimativt solgte til en kapitalfond efter et par fusioner og et navneskift til Huscompagniet.

Salget gav Michael Mortensen en pæn pose penge, og selv om han insisterer på ikke at være drevet af pekuniære mål, skal økonomien stemme, hvis et projekt skal give mening.

- Det er verdens nemmeste opgave at få en masse ordrer ind, hvis ikke du behøver at tjene penge på det. Penge er ikke en drivkraft, men de blåstempler, at det, du render og laver, er bæredygtigt, konkluderer Michael Mortensen, som dog ikke er bange for at smide penge efter forskellige sponsorater i Horsens.

- Det er vi nødt til, hvis ikke vi skal kede os ihjel, lyder det med et grin.

Michael Mortensen

  • 1972: Født 14. marts som søn af Else Marie og tømrermester Finn Mortensen
  • 1985: Grundlægger som 13-årig selskabet KBil-9nr821, der siden bliver til Ejendomsselskabet Casa, som i dag er en del af Casa-koncernen
  • 1992: Bliver udlært tømrer og starter som selvstændig i MM Byggeservice
  • 1995: Overtager faderens firma, FM-Huse, der siden bliver til FM-Søkjær og dernæst Huscompagniet
  • 2006: Sælger 75 procent af aktierne i Huscompagniet til kapitalfonden Axcel, men forbliver dog selv direktør frem til 2008
  • 2006: Grundlægger Casa A/S sammen med Per Christian Hansen og Peter Kjelgaard Rosengreen
  • 2011: Sælger de resterende aktier i Huscompagniet, da selskabet bliver overtaget af kapitalfonden FSN Capital
  • 2016: Sælger aktiemajoriteten i Casa til kapitalfonden CataCap
  • Er i dag adm. direktør i Casa A/S og sidder desuden som bestyrelsesformand hos blandt andre Ejendomsselskabet Casa, Hybel, Finn Mortensen Huse, Flex Modul og tøjvirksomheden Won Hundred.
  • Gift med Bettina Antitsch Mortensen, jurist, som grundlagde sit eget firma som forsvarsadvokat sidste år. Sammen har parret to børn, Frederik og Rosa.

Artiklen er en del af temaet Portræt.

Læs mere om: CASA
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109