23948sdkhjf

DAGENS LEDER: Få faglærte er et nationalt problem

Det mener Licitationen, Byggeriets Dagblad

I januar lagde Messecenter Herning gulve til det årlige DM i Skills, hvor landets bedste lærlinge kæmper om at blive de bedste inden for hver sit felt.

Arrangementet er for hvert år blevet en stadig større publikumsmagnet, hvor der gøres en stor indsats for, at folkeskoleeleverne skal få øjnene op for de mange facetter, der er ved en erhvervsuddannelse.

Eleverne bider bare ikke på krogen. En ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at kun 19 procent af afgangseleverne i folkeskolen vælger en erhvervsuddannelse - et niveau der har været nogenlunde konstant siden 2013.

Dermed er man meget langt fra målet sat i forbindelse med reformen af erhvervsuddannelserne i 2015 om, at 25 procent af en ungdomsårgang skal tage en erhvervsuddannelse i 2020 og mindst 30 procent i 2025.

For byggebranchen er det en katastrofal udvikling. Det vil skabe en mangel på faglærte i løbet af nogle år, der i sidste ende koster virksomhederne omsætning og indtjening.

Men også i et nationalt perspektiv bør udviklingen vække bekymring. For manglen på faglærte kan meget nemt gøre håndværkeropgaver dyrere og sværere at få udført for eksempelvis boligejerne. Søgningen til erhvervsuddannelserne er samtidig resultatet af en forfejlet uddannelsesvejledning i folkeskolen, hvor gymnasiet har haft topprioritet igennem alt for lang tid. Her bør skolerne i langt højere grad opprioritere kendskabet til erhvervsuddannelserne og de muligheder de giver. Og drejer det sig om manglende viden i forhold til fagene, står bygge- og anlægsbranchen helt sikkert klar til at dele ud af sin viden.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112