23948sdkhjf

Skole i Kalundborg blev PCB-fri

Da Årby Skole testede indeklimaet i 2015, var niveauet af miljøgiften PCB markant højere end Sundhedsministeriets aktionsværdier

Åbningen af et nyt olieraffinaderi øgede i 1960’erne antallet af skoleelever i Kalundborg drastisk. Derfor fordoblede Kalundborg-skolen Årby Skole i 1967 sit areal med en afdeling bygget af betonelementer.

I 2015 opdagede skolens bestyrelse i midlertid, at bygningen var fyldt med miljøgiften PCB, som stammede fra fugerne, hvor bygningens betonelementer var sat sammen.

Fra omkring 1950 til 1975 var der ofte PCB i fugemateriale. PCB virker umiddelbart velegnet som byggemateriale, fordi det er både blødgørende og brandhæmmende.

Seks måneder
- Det er lidt samme historie som med asbest. PCB blev også brugt i mange byggerier, fordi det har nogle supergode egenskaber. Men det viste sig så at have nogle sundheds- og miljømæssige konsekvenser, der er knap så gode, siger Christoffer Marxen Knøster, ingeniør i Niras, i en nyhed på Niras’ hjemmeside.

Christoffer Knøster skrev for nogle år siden speciale om forskellige byggematerialers optag og afgasning af PCB.

Da Årby Skoles tilbygning fik konstateret PCB i indeklimaet, lukkede skolens ledelse bygningen, hvorefter der blev afsat 12 mio. kroner til en renovering.

De indledende undersøgelser og udbud blev gennemført fra november 2016 til februar 2017, og herefter gik Niras og Søndergaard Nedrivning A/S i gang med saneringen.

Da samtlige PCB-holdige materialer var fundet, fjernede man kilderne samt de fleste andre materialer, som havde optaget PCB og var til at fjerne. PCB-holdige vægge blev derefter forseglet Sidste skridt var at renovere bygningens interiør.

PCB-saneringen tog seks måneder, og Årby Skole kunne åbne tilbygningen igen efter sommerferien og byde velkommen til skoleåret 17/18 i et sundt indeklima. brahe

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125