23948sdkhjf

DAGENS LEDER: Et nyt aftalesystem bør forpligte

Det mener Licitationen, Byggeriets Dagblad

En langt bedre planlægning mellem byggeriets parter og klarere spilleregler for økonomi, kvalitet og tid er nogle af hovedelementerne i det udkast til et nyt AB-system, som blev fremlagt i sidste uge.

Og det er da også på tide, at byggeriets nye aftalesystem bringes up to date, så det svarer til de aftaleformer, der er herskende på byggeriets område i dag. Her er eksempelvis tidlig inddragelse af alle byggeriets parter jo langt mere fremherskende, end da det nuværende system blev indført.

Ikke mindst bygherrerne får nogle flere værktøjer for at undgå ekstraregninger, mangler og konflikter. Her bør den forpligtelse, som rådgiveren og entreprenøren nu får til at gennemgå projektet ret tidligt i forløbet være med til at formindske sådanne konflikter.

Hovedformålet med det nye aftalesystem er da også, at mindske antallet af tvister i byggeriet, og hvis de opstår, skal det ske gennem et mere smidigt voldgiftssystem.

Men det er jo lige vidt, hvis regeringen står ved sine planer om at lade AB-systemet være frivilligt. Det meldte transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) ud i efteråret som led i regeringens regelforenkling over for dansk erhvervsliv. Og alt ære og respekt for det.

Men der vil ikke være meget regelforenkling over et frivilligt AB-system, For det vil gøre virksomhedernes hverdag sværere, hvis de skal forhandle kontrakter fra gang til gang. Det vil snarere danne grobund for flere konflikter, og så branchen lige vidt i forhold til færre tvister.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172