23948sdkhjf

Nyt AB-system skal sikre færre konflikter

Bedre fælles planlægning, en løbende gennemgang og en smidigere løsning af konflikter er kerneelementer i udkastet til det nye aftalesystem

Byggeriets nye aftalesystem - AB-systemet og ABR - skal sikre langt bedre planlægning mellem projektets parter.

Udkastet til systemet blev sendt i høring i dag og lægger blandt andet op til flere oplysningspligter og fælles planlægningsforløb mellem parterne, ligesom der opstilles klarere spilleregler for, hvordan processer vedrørende økonomi, kvalitet og tid skal håndteres.

Samtidig lægger AB-systemet op til nye regler om håndtering af for eksempel ekstraregninger, mangler og konflikter.

Styr på ekstraregninger
Ifølge Bygherreforeningens direktør, Henrik L. Bang, har repræsenteret foreningen i AB-forhandlingern, vil bygherrerne med systemet få langt bedre muligheder på en række mærkesager.
– Med det nye system får vi omsider nogle mere tidssvarende aftaledokumenter. Særligt vil jeg fremhæve, at bygherrerne kan få bedre styr på ekstraregninger, mangler og konflikter med det nye system. Det vil give bygherrerne nye muligheder for at sikre godt byggeri til tiden og prisen, siger han.

Rådgiver til regnskab
Henrik L. Bang fremhæver, at mange bygherrer har haft udfordringer med projektmangler, som er ting der ikke har været med i rådgiverens projektmateriale. Det fører ofte til ekstraregninger senere i processen, fordi entreprenøren vil have ekstra betaling for det ekstra arbejde. Men med de ændringer som udkastet lægger op til forpligtes rådgiveren og entreprenøren til en projektgennemgang tidligt i processen, hvormed eventuelle problemer i projektmaterialet kan synliggøres, inden udførelsen sættes i gang.

Desuden får bygherren bedre mulighed for at stille rådgiveren til regnskab for eventuelle mangler. Det bliver i form af en konventionalbod, hvor rådgiveren skal betale en procentsats af den ekstraregning, som bygherren modtager fra entreprenøren.

Det nye AB-system

Grundelementerne i udkastet til byggeriets nye aftalesystem - AB og ABR:

  • Nye regler om håndtering af ekstraregninger, mangler og konflikter
  • Flere oplysningspligter og fælles planlægningsforløb mellem parterne
  • Klarere spilleregler for, hvordan processer vedrørende økonomi, kvalitet og tid skal håndteres
  • Rådgiveren og entreprenøren forpligtes til en projektgennemgang tidligt i processen
  • Bygherren får bedre mulighed for at stille rådgiveren til regnskab for eventuelle mangler
  • Førgennemgang af byggeriet et stykke tid inden aflevering, hvor ukonditionsmæssige forhold adresseres
  • Opstramning af processen omkring mangelafhjælpning
  • Løsningstrappe iværksættes som standard, så en konflikt først skal forsøges løst mellem parterne med involvering af virksomhedernes ledelse. Hvis ikke dette lykkes, kan konflikten sendes videre til mediation og mægling, og som noget helt nyt til en særlig opmandsfunktion kaldet ”hurtig afgørelse”
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094