23948sdkhjf

Erstatning afhænger af dokumentation

Ensartet data fra TV-inspektion af nedslidte og beskadigede kloakker kan i nogle tilfælde sikre ledningsejeren forsikringsdækning. Det viser erfaring fra boligselskab, der i første omgang blev afvist

At en entreprenør og en rådgiver med indsigt og erfaring er guld værd, kan Villabyernes Boligselskab i Solrød skrive under på.

En opgravningsfri kloakfornyelse af et nedslidt og beskadiget ledningsnet viser sig nemlig at være delvist dækket af forsikringen - på trods af en afvisning fra start. Standardiseret og ensartet dokumentation af kloakskaderne er helt afgørende for omfanget af forsikringens dækning, meddeles det det fra både entreprenøren Per Aarsleff A/S og rådgivningsfirmaet Rambøll.

Villabyernes boligselskab i Solrød med 13 boligblokke og 563 boliger er i gang med en omfattende renovering af et meget nedslidt kloaknet.

I stedet for blot at igangsætte arbejdet med det samme, har entreprenøren Aarsleff i tæt samarbejde med rådgivervirksomheden Rambøll, indledt arbejdet med at rådgive bygherre om bl.a. forsikringsmulighederne. Det resulterer i, at Villabyerne mod forventning får dækket ca. 20 procent af de samlede omkostninger til udførelse af projektet.

- Det er helt essentielt at vi entrerer med erfarne samarbejdspartnere, der professionelt og i tæt samarbejde med os, kan give indsigt i de muligheder, vi har i forhold til forsikringsdækning. Ellers ville vi være helt på bar bund, forklarer driftsleder Kent Frøby Kivsmose fra Domea.dk Servicecenter Solrød.

Villabyernes Boligselskab fik til at starte med en afvisning fra forsikringen, indtil man sammen med Per Aarsleff og Rambøll tog dialogen med forsikringsselskabet og sammen fik påvist, at en del af skaderne var dækningsberettigede.

Ensartethed afgørende
Hos både Per Aarsleff og Rambøll pointerer man, at hvis bygningsejere og forsikringsselskaber skal være sikre på, at skadesdækningen er korrekt i forbindelse med nedslidte kloakker, så skal de sikre sig, at entreprenøren entrerer med professionelle TV-inspektionsfirmaer, der er tilsluttet Danske TV-inspektionsfirmaers Kontrolordning (DTVK).

- I casen med Boligselskabet Villabyerne og helt generelt er det afgørende, at vi har ensartede data fra TV-inspektionen. Det får vi kun ved at bruge de virksomheder, der er medlem af DTVK. Det betyder at både forsikringsselskabet og vi som rådgiver har et præcist og ensartet fundament at afregne ud fra, siger Robin Larsen, projektchef hos Rambøll.

Han peger på, at det godt kan være millionbeløb, der er i spil, og at der i mange tilfælde er forskel i dækningen fra forsikringsselskab til forsikringsselskab.

Men hvis der er sikkerhed om dokumentationen og klassificeringen af skaderne, er det en fordel for både forsikringsselskab og bygherre, fordi man sikrer, at det er den rigtige erstatning, der udbetales.

Sparer millioner
Aarsleff har via TV-inspektion delt ledningsnettet under de 13 boligblokke i Villabyerne op i et skadesindeks. TV- inspektionen viste, at det var sidste udkald for renovering af hele ledningsnettet, der flere steder var ved at falde sammen.

- Vi har heldigvis nået at strømpefore inden kloaknettet er faldet sammen. Hvis der først sker kollaps af kloakledninger, er det nødvendigt at udskifte røret på netop de steder, hvor de er faldet sammen, og det lader sig kun gøre ved punktvise opgravninger. Det siger sig selv, at det er en fordyrende omstændighed, der også giver markant flere gener for beboerne, siger projektleder Dennis Fischer Larsen fra Aarsleff.

En strømpeforing betyder, at man krænger en polyesterforing ind i eksisterende, nedslidte kloakrør, og derved etablerer et rør inde i det gamle rør.

En Aarsleff Strømpeforing er testet hos Teknologisk Institut og har en forventet levetid på op til 100 år.
Sigh

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125