23948sdkhjf

DAGENS LEDER: Man undres igen og igen over Skat

Det mener Licitationen, Byggeriets Dagblad

Det er store beløb, som staten hvert år går glip af, fordi virksomhederne bevidst udfører sort arbejde. 11 mia. kroner bliver således ledt uden om statskassen, fordi nogle virksomheder undlader at slå omsætningen ind på kasseapparatet, viser nye beregninger fra Dansk Byggeri.

At omfanget er så stort, kan til dels skyldes, at vores alle sammens skatteopkræver, Skat, faktisk ikke har overblikket over, hvor mange virksomheder, som snyder i skat. For det er kun borgernes sorte arbejde, som bliver kortlagt. Oplysninger om virksomhedernes sorte arbejde baserer sig i stedet på interviewundersøgelser.

Det kan undre, at Skat overhovedet ikke har sat sig for langt tidligere at kortlægge virksomhedernes sorte arbejde. For det kan jo nok ikke komme bag på skattevæsenet, at det foregår. Desværre også i bygge- og anlægsbranchen, som Skats øjne dog har været på længe.

Men de nuværende data kan slet ikke opgøres på delbrancher, og derfor ved vi i realiteten ikke, om nogle brancher er værre end byggeriet, og om det dermed er de rette virksomheder, som kontrolleres. Det betyder jo, at nogle virksomheder fuldstændig kører under Skats radar. Mens de lovlydige virksomheder nærmest er til grin.

Sort arbejde koster samfundet milliarder af kroner om året, som kunne bruges på eksempelvis nye veje og byggerier. Man bør som et minimum forvente, at Skat nu sætter ind med en kortlægning af virksomhedernes sorte arbejde. For spørgsmålet er, om samfundet på sigt har råd til at lade være.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11