23948sdkhjf

Håndværkerne skaber rekordmange iværksætterjob

Folkeskolens fokus på iværksætteri og innovation bør ikke begrænse sig til videnvirksomheder, mener Haandværkerforeningen i Kjøbenhavn

Det er ikke kun byggeriet, der boomer i København i disse år. Der er også gang i iværksætteriet. Tal fra Københavns Erhvervshus viser, at der i 2016 blev etableret ikke mindre end 3.794 nye virksomheder.

Bygge- og anlægsområdet skiller sig positivt ud fordi, der, på trods af relativt få nye virksomheder, er rekordstor jobskabelse. Med andre ord, de nystartede københavnske bygge- og anlægsvirksomheder er rigtig gode til at skabe arbejdspladser. Og det er de ikke alene om. Når vi kigger på hvilke virksomheder, der skaber flest jobs, så topper de brancher, der traditionelt har erhvervsuddannede ansat.

Vækst og udvikling i kommunen
En tredjedel af virksomhederne har skabt halvdelen af arbejdspladserne!

Det er altså et godt stykke hen ad vejen håndværks-, detail- og servicevirksomhederne, der trækker læsset, og skaber arbejdspladserne. Vel og mærket lokale arbejdspladser, der sikrer vækst og udvikling i kommunen.

Tallene taler deres tydelige sprog og bekræfter det, vi jo sådan set godt ved i forvejen; Som faglært har du rigtig gode kort på hånden, hvis du ønsker at blive selvstændig iværksætter.

Udfordringen er bare, at den samfundsmæssige forståelse af, hvad en iværksætter er, har flyttet sig i de senere år. Særligt politikerne, og til dels medierne, har forelsket sig i iværksættere inden for videnservice, kommunikation og kultur. De skaber nok en vis værdi, men det er der ikke nødvendigvis mange lokale arbejdspladser i.

Muligheder som håndværker
Derfor er det helt afgørende, at vi gør meget mere ud af, at tilskynde til iværksætteri i alle brancher. Og det skal starte allerede i folkeskolen.

Kommunerne bør eksplicit formulere en politik om, at folkeskolens fokus på "iværksætteri & innovation" ikke kun begrænser sig til videnvirksomheder, men også har fokus på muligheder inden for for eksempel detailhandel og håndværk. Det er nemlig i høj grad her at job og lærepladser findes.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11