23948sdkhjf

Randers kan blive hjemsted for Mandela-museum

Byrådet har afsat en halv mio. kroner til en forundersøgelse, som skal vurdere, om det er realistisk med et museum. Vurderingen er, at museet vil koste op mod 500 mio. kroner at opføre

Først fik Randers et Elvis-museum, og nu kan byen blive hjemsted for det første Nelson Mandela-museum uden for Sydafrika.

Byrådet i Randers har nemlig besluttet at bruge en halv mio. kroner til en forundersøgelse af, om det er realistisk med et museum for det sydafrikanske frihedsikon.

- Hvis det lykkes, vil det være en fantastisk attraktion at få til Randers, hvor vi i forvejen har Randers Regnskov og Memphis Mansion (Elvis-museet, red.), siger byens erhvervs- og udviklingschef Dennis Jensen.

En fond, som Nelson Mandelas familie står bag, er i dialog med Randers Kommune om museet, og at Randers er kommet i spil hænger sammen med, at fondens europæiske chef stammer fra byen, forklarer Dennis Jensen.

Drøftelser gennem længere tid
Kommunen og fonden har drøftet planen gennem halvandet år, og tirsdag stemte et flertal på 19 ud af 31 byrådsmedlemmer for at afsætte de 500.000 kroner til projektets første etape.

Det forventes, at det lokale erhvervsliv bidrager med en tilsvarende pose penge til forundersøgelsen. 

Nelson Mandela
Han blev født 18. juli 1918 og var en af landets førende
antiapartheid-aktivister.
Sammen med Frederik Willem de Klerk modtog Nelson Mandela Nobels fredspris i 1993.
10. maj 1994 blev han den første demokratisk valgte præsident i Sydafrika. Embedsperioden strakte sig til 1999.
Han døde i sit hjem i Johannesburg 5. december 2013.

Kilde: Gyldendals Den Store Danske

Selve museet skal finansieres af fonden og donationer. Og ifølge Dennis Jensen kan der blive tale om en investering på mellem 300 og 500 mio. kroner.

- Det bliver et formidlingscenter, som skoleklasser kan komme og besøge. Historien om Mandela er jo også historien om apartheid og bekæmpelse af analfabetisme, siger han.

Han ser projektet som et stort scoop, der vil kunne tiltrække op mod 300.000 besøgende om året.

- Nelson Mandela er et af de bedste politiske brands i hele verden, lyder det fra erhvervs- og udviklingschefen.

- Enhver by, der får et formidlingscenter om en person af den her kaliber, vil synes, det er et stort aktiv, der understøtter en positiv markedsføring af byen. Det gør vi også her i Randers, fortsætter han.
/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094