23948sdkhjf

Østgrønland får nyt kulturhus

Der er stærk mangel på faciliteter til ungdomslivet i Tasiilaq i Østgrønland. Nu får de unge et kulturhus, der kan rumme både traditionelle og nye aktiviteter

På Grønlands 3.000 km lange østkyst ligger kun to byer. Den ene af dem er Tasiilaq, hvor en meget stor del af de 2.100 indbyggere er børn og unge. 361 indbyggere er mellem syv og 16 år og 258 er mellem 17 og 24 år, og de mangler i meget høj grad steder, hvor de kan mødes og være aktive.

Det seneste halvandet år har Lokale og Anlægsfonden været med til at udvikle et koncept for et ungdomskulturhus i Tasiilaq. Konceptet er skabt i samarbejde med børn og unge i byen, et socialt-kulturelt forandringsprojekt kaldet Siunissq uagut pigaarput ("The Future Belongs To Us"), Kommunegarfiq Sermersooq og den danske arkitekt Sophus Søbye.

Ungdomskulturhuset giver Tasiilaqs børn og unge et sted, hvor de trygt kan involvere sig i et aktivt fritidsliv og sociale fællesskaber.

Det kan være med til at styrke deres drømme og ambitioner for livet, men også bare være sjovt og afslappende. Ungdomskulturhuset vil dog også være et sted, som hele lokalbefolkningen kan få glæde af som en ramme om aktiviteter på tværs af generationer.

- Det har været meget vigtigt for mig at støtte op omkring de unges ønske om et mødested, som giver dem nye muligheder for at udleve deres kreative talenter. Et mødested hvor man forbinder både fortid og nutid i en ny identitet som de unge med stolthed selv kan definere og videreformidle, siger Asii Chemnitz Narup, der er borgmester i Kommunegarfiq Sermersooq i en pressemeddelelse.

Værksted og lounge
Huset bliver bygget på fundamentet af et nedrivningsmodet kontorbyggeri med udsigt over havnen, fjorden og den nærliggende Blomsterdalen.

Den nye bygning får hævet fundamefntet, så der kan skabes en underetage med et delvist opvarmet værksted med direkte udgang til en gårdsplads. I underetagen kommer der også et musikøvelokale og redigeringslokale til musikoptagelser.

Stueetagen får store vinduer mod den omgivende natur. Der kommer en stor lounge og et caféområde, danse- og aktivitetsrum og kontor og toiletter. På første sal kommer der et mindre loungeområde. I alt bliver projektet på 181 kvm plus 100 m² terrasse mod syd.

- Der er tale om et projekt, der kan skabe rammerne om en spændende blanding af nye og traditionelle grønlandske kulturaktiviteter. Projektet bliver et eksempel på, hvordan der lokalt kan skabes bæredygtige tiltag, som kan løfte børns og unges muligheder for at få deres egne rum at udtrykke sig i. Ungdomskulturhuset kan få stor betydning for Tasiilaqs børn og unges hverdag og fritidsliv, siger Jakob Færch, der er udviklingskonsulent i Lokale og Anlægsfonden, som har bevilget tre mio. kroner til projektet.

Projektet til seks mio. kroner er tegnet af Sophus Søbye Arkitekter, i samarbejde med et lokalt grønlandsk rådgiverteam med den grønlandske tegnestue Titarneq og ingeniørfirmaet Rambøll Greenland. brahe

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11