Erhvervsskoler: Besparelser er bekymrende

| Af Louise Pihl, direktør, Dansk Byggeri | Tip redaktionen om en historie

Det kan få store konsekvenser for håndværksmestrene, hvis de mangler svende, skriver direktør i Dansk Byggeri

Ingen bryder sig om besparelser på ens eget område. Sådan er det nok for alle. Men i Dansk Byggeri er vi oprigtigt bekymrede over besparelserne på erhvervsskolerne.

For hvis vi ikke magter at få flere til at starte på og gennemføre en erhvervsuddannelse, så vil håndværksmestrene i stigende omfang være nødt til at sige nej til opgaver, fordi de mangler svende. Det går ud over den enkelte virksomhed, men rammer i høj grad også almindelige mennesker, der skal have renoveret deres bolig eller bygget et hus.

For slet ikke at tale om større byggerier, hvor det kan blive svært at rekruttere kvalificeret arbejdskraft.

Som det ser ud nu, vil erhvervsskolerne få 100 mio. kroner mindre i 2018. Det er mange penge for skoler, der i forvejen er pressede i kølvandet på erhvervsskolereformen, som meget fornuftigt strammede op på de række områder.

Pressede skoler
I Dansk Byggeri kan vi mærke, at skolerne er pressede. Og når man skal spare, så er det mest naturlige at koncentrere sig om at få butikken til at løbe rundt. Det kan få den konsekvens, at skolerne lukker de mindre fag, som har lavest tilgang af elever, men som ikke nødvendigvis er fag, vi kan undvære. Og har man først lukket et fag, er det meget svært at få lukket op igen.

Besparelser betyder også, at der bliver mindre overskud til samarbejde med andre.

Derfor er det langt fra usandsynligt, at en konsekvens af besparelserne også bliver, at skolerne må fravælge en del af samarbejdet med folkeskolerne og erhvervslivet. Og det er meget uheldigt, for det er jo i folkeskolen, kimen til en håndværkeruddannelse skal sås, og det