Hvornår er byggeri bæredygtigt?

| Af Thomas Uhd, branchechef, Dansk Beton | Tip redaktionen om en historie

Der skal dokumentation på bordet, når det gælder materialers bæredygtighed, skriver branchechef i Dansk Beton som reaktion på kronik om træs egenskaber i sidste uge

Bæredygtighed er desværre blevet et løst begreb - et populært buzzword - som bruges i flæng og ofte uden dokumentation.

Konsekvensen er, at man så ikke aner, hvornår et byggeri reelt set er bæredygtigt eller ej. Det er ærgerligt for både byggeriet og bæredygtigheden.

Et eksempel på dette sås sidste uge i en kronik i Licitationen - Byggeriets Dagblad af brandingeniør Finn Larsen (14/11-17, red.).

Kronikken handlede egentlig om brand. Det er en kendt sag, at beton er brandresistent og derfor særligt god til at bygge højhuse.

Nu forskes der så i, hvordan træ kan gøres brandresistent. Det bliver spændende at se de resultater. Men kronikken blev samtidig brugt til at fremføre en udokumenteret påstand om træ og beton: "Fordelen ved træ er, at det er et langt mere bæredygtigt byggemateriale end for eksempel beton."

Solid, valid viden
Når jeg skriver udokumenteret, så skyldes det, at der faktisk foreligger solid, valid viden, som fortæller en anden og langt mere nuanceret historie. Jeg kan for eksempel henvise til et omfattende svensk LCA-studie gennemført af Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, som sammenlignede et ens boligbyggeri i træ og beton. Resultat: Identisk miljøaftryk.

I Dansk Beton har vi - af en uafhængig rådgiver naturligvis - fået lavet en beregning af CO2-aftrykket af to ens etagebyggeri udført i lette og tunge materialer.

Alt baseret på officielle beregningsmetoder. Og ja, den indlejrede energi er højere i den tunge bygning. Det er kendt stof. Men hvad, der ikke er lige så kendt stof, er, at den tunge bygning har et lavere energiforbrug på grund af den termiske kapacitet. Resultat: CO-aftrykket er bedre i den tunge bygninger end i den lette efter 60 års levetid.

Ser man på DGNB-certificeringer - den mest udbredte bæredygtighedscertificering i Danmark - så er både guld- og platin-certificeringer helt gængs for betonbyggerier.

Et fælles sprog
Dansk Beton har netop udgivet en samlet opgørelse over beton set i et bæredygtighedsperspektiv. Alt i den publikation er dokumenteret, så man kan tjekke referencerne. Og der findes miljøvaredeklarationer på al betonproduktion, så der er gennemsigtighed om miljøaftrykket.

Skal byggeriets miljøaftryk reelt vurderes, kræver det dokumentation. Den får man med miljøvaredeklarationer, som bruges i komplette livscyklusanalyser.

Som de siger hos DGNB: Det giver et fælles sprog for bæredygtighed - og en ensartet metode til at dokumentere dette. Jeg kunne ikke være mere enig.

Det skal dokumenteres
Derfor er det også godt, at man fra officielt hold i Bygningsstyrelsen stiller gode redskaber til rådighed til både livscyklus og totaløkonomiske analyser. Og når SBi nu er i gang med at udarbejde frivillige bæredygtighedsklasser, vil jeg håbe, at de også vil pege i den retning.

Heldigvis oplever jeg i stigende grad, at bæredygtighed bliver betragtet, som noget der skal dokumenteres.

Her er valid viden i form af miljøvaredeklarationer og livscyklusanalyser vejen frem.Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Kommentarer

Mikael Koch
Kære Thomas Uhd

Vi er fuldstændig enige om, at ting skal dokumenteres, men man skal bruge de rigtige og relevante data og holde sig for øje hvad målet er. På LCA kan du regne på indlejret energi, eller du kan regne på CO2 reduktion, som er det klimamål Danmark har. Det er rigtigt, at træ har meget indlejret energi, men til forskel for beton, hvor energien er brugt og resurserne ikke fornyelige, så har træet brugt solen og luftens CO2. Energien i træet er forsat til stede, og kan genbruges eller brændes. Hvis træet brændes, erstatter det friskskåret træflis, der ellers bruges til fjernvarme. Det er derfor også vigtigt, når man sammenligner LCA, at alle relevante faser er med i sammenligningen.

Hvad angår den svenske undersøgelse fra SP du henviser til, så skal du lige tjekke de input data, der er brugt for betonen. I undersøgelsen er anvendt data for en beton, der endnu ikke findes. Der er derimod tale om et tænkt fremtidsscenarie.

Så måske er der håb for betonen, og det er bestemt ønskeligt at forbedre betonen og optimere på jernarmeringen. En dag har betonen måske forbedret LCA data, men modsat træet er betonindustrien der ikke endnu. Selvom betonen skulle blive fremstillet med vedvarende energi, så er de ressourcer der indgår i fremstillingen ikke fornyelige.

Du henviser i øvrigt til jeres egen publikation, hvor I frisk skriver, at betonelementer er det materiale, der bedst kan opnå DGNB platin. Men apropos ’løst begreb’, så findes der i dag kun 2 platinprojekter i Danmark og de er tilfældigvis lavet med beton, men det siger måske lige så meget noget om, at referenceværdierne i DGNB er sat for lavt i forhold til potentialet i træ og bedre beton. I øvrigt bliver der nu regnet på, hvor meget bedre et af platinprojekterne ville have præsteret, hvis det var lavet af træ.

Du prøver også at fremhæve betonens brandegenskaber, men husk at brandforløbet i træ er meget forudsigeligt og nemt at beregne reststyrken i. Stål og jernarmeret beton derimod får meget pludselige svigt, da især armeringen og fastholdelsen af denne har det svært ved høj varme. Hvis du varmer et CLT element op med 1000 grader på den ene side vil temperaturen på den anden side efter en time kun være steget med 9,5 grader og den vil stadig kunne modstå et frit fald fra en voksen person.

Jeg er helt enig i, at vi skal holde et seriøst informationsniveau baseret på objektive data, og jeg er sikker på, at der er plads til både beton og træ i fremtiden. Det er bestemt på tide, at betonen bliver udfordret. Jeres reaktioner tyder da også på, at I føler jer udfordret og det er glædeligt for udviklingen mod et mere bæredygtigt samfund.

Mikael Koch
Direktør Træinformation

Skriv kommentar
Forsiden lige nu
Plus

Nye byggeopgaver på vej

Ugens konkurser - uge 16

Plus

Entreprenørkoncern går 80 mio. kroner tilbage på toplinjen

Bundlinjen er derimod gået frem hos Juul & Nielsen Construction Group A/S, der i 2017 når målet om en overskudsgrad på minimum 3 procent

Herregård fejrer 10 år i nye klæder

Plus

Mindre entreprenører får chancen på Femern

Der vil være en del fagentrepriser med, når bygherreselskabet Femern A/S frem mod 2020 udfører forberedende anlægsarbejder for over 400 mio. kroner på Lolland

Nyhedsbrev

Online Avis Arkiv
Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Immer Besser i TBT Tower

Plus

Mangel på politiske ambitioner bekymrer bygherrer og arkitekter

Danmark er langt efter mål om bæredygtighed

Det kræver et skift af fokus i energipolitikken, ellers mister vi både ordrer og jobs, mener Dansk Byggeri

Ugens nye virksomheder - uge 16

DAGENS LEDER: De mindre udbud gavner alle

Nyt om navne

Debat
Forenklet erhvervsservice set fra et landdistriktsperspektiv

Plus

Juul & Nielsen holder fast i Aarhus og København

Entreprenørkoncernen har ikke planer om at ændre geografisk fokus

MT Højgaard vinder totalentreprise i Toveshøj

Projektet omfatter både nybyggeri og renovering af eksisterende boliger.

Ustabil sandpude skyld i synkende Limfjordstunnel

Milliardvækst hos Aalborg Portland

Cementgigant får ny bestyrelsesformand

Eksportsucces: Feriehusbygger lander hidtil bedste resultat

- Aarhus kan også være hovedstad for bæredygtigt byggeri

Odense i vækst

Nordiske Medier lancerer ny jobportal

Midtjysk savværk donerer træ til nordjysk veteranskib

Lov skal sikre flere kvinder i topstillinger

Rå beton tager form

Nyt om navne

DAGENS LEDER: Når det gør ondt at gå på arbejde

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Modulbyggere
- Vi skal ikke jagte bunden i branchen

Kartelsag: Politi tiltaler otte nedrivere

DAGENS LEDER: Byggeriet tager sagen i egen hånd

Aart architects vil udvikle markedet

Nyt om navne

DAGENS LEDER: Et skridt i den rigtige kystretning

Nyt om navne

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Alle byggeriets parter kan nu mødes i 3D

Idealcombi leverer vinduer til bevaringsværdigt byggeri i Nakskov

Når du skifter mellem kontor- og risikomiljøer.

SAWO styrker ledelsen

Ny medarbejder søges!

Spelsberg satser på gode forbindelser på EL & TEKNIK

Kursus i værktøjsmodulet FMEA

Hvordan virker adiabatisk afkøling?

Det kører der-ud-af

Stålspær til carporte mv.

Nøglerne til nybygget bosted afleveret mere end to måneder før tid

Kom og oplev Accoya® Shou Sugi Ban på Arhitect@Work 2018 i Forum - Keflico A/S

Hörmann Danmark mander op med nye medlemmer i familien

Portland Towers

GDPR - EU har ændret reglerne, vi stiller skarpt på Anonymisering af personoplysninger

Jupiter er nærmere end du tror - Nyt multimeter sætter standarden - i smart sæt med strømtang

Krav til elmåling 0,4–60 kV - Afholdelsesgaranti

Vidste du, at det er kæde og sjækler fra Fyns Kran Udstyr A/S, der...

Gratis seminar om buildingSMART Awards 2018

Kampagnetilbud på Carhartt T-shirts

LED-belysning til parkeringshus i Ørestad

Montageskinne

Augumented Reality (AR) ved renoveringsopgaver

Meldgaard Silikat A/S på Elmia messe

Temadag om kølemidler

Send til en kollega

0.231