23948sdkhjf

DAGENS LEDER: Udbudsmodel skal have en chance

Det mener Licitationen, Byggeriets Dagblad

Omkring årtusindskiftet var partnering det store udbudsmantra i bygge- og anlægsbranchen partnering. Den meget åbne samarbejdsform, hvor et af hovedelementerne var tidlig inddragelse af alle byggeriets parter, havde sin storhedstid i starten af 00’erne.

Men opførelsen af DR-Byen i Ørestad, som endte med markante budgetoverskridelser, satte brugen af partnering effektivt tilbage, og ikke mindst de offentlige bygherrer har siden brugt andre udbudsformer.

Nu melder Bygningsstyrelsen sig på banen med en ny variant af partnering kaldet New Partnering. Modellen skal benyttes på opførelsen af den nye arkitektskole i Aarhus, New Aarch, der står færdig i 2020.

Siden 00’erne har mantraet om tidlig inddragelse af alle byggeriets parter heldigvis levet videre på trods af partnering-begrebets tilbageslag. Så partnering-modellen har trods alt levet videre i form af delelementer. Og erfaringer fra ikke mindst Finland viser da også, at partnering-modellen trods alt har en fremtid. Det er da også en stor styrke, at New Partnering er blevet til i samarbejde med byggeriets virksomheder, som ifølge Bygningsstyrelsen opfatter det som et strategisk fokusområde.

Et enkelt stort offentligt byggeri, skal da heller ikke ødelægge partnering-modellen. Men alle samarbejdsmodeller har brug for at blive opdateret, og derfor er det positivt, at Bygningsstyrelsen, som en af de største offentlige bygherrer, nu går forrest med en ny model for tidlig inddragelse af byggeriets parter.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109