23948sdkhjf

DAGENS LEDER: Øst - vest - hjemme bedst

Det mener Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Manglen på kvalificeret arbejdskraft i Europa har ikke været højere i over 20 år. Ikke mindst i de lande, hvor danske virksomheder har hentet udenlandsk arbejdskraft, er manglen udtalt.

Derfor opfordrer den polske ambassadør i Danmark ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten nu sine landsmænd her i landet til at vende hjem. For både lønninger og sociale forhold har efterhånden nået et niveau i Polen, som gør det mindre attraktivt at tage et job i eksempelvis den danske bygge- og anlægsbranche. De polske arbejdere kan lige så godt blive hjemme og bidrage til væksten i Polen.

Dermed bærer den polske ambassadør ved til det bål, som efterhånden brænder heftigt under det danske arbejdsmarked. For flere og flere brancher - herunder også bygge- og anlægsbranchen - mangler kvalificeret arbejdskraft, og den skal ofte komme fra udlandet. For eksempelvis antallet af lærlinge kan ikke følge med og dermed agere en effektiv fødekæde til virksomhederne. Og med den vækst de øvrige central- og østeuropæiske lande har, vil de meget sandsynligt også forsøge at få deres egne statsborgere til at blive hjemme.

Derfor skal virksomhederne kigge uden for EU. Det bør være en øjenåbner for de partier på Christiansborg, som vil begrænse den udenlandske arbejdskraft. Men det bør i lige så høj grad handle om arbejdsmarkedsreformer herhjemme, så endnu flere kan rykkes fra offentligt forsørgelse og ud på arbejdsmarkedet. Vi kan ikke udelukkende satse på udenlandsk arbejdskraft.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109