23948sdkhjf

Direktør advarer kollegaer: Svindlere på spil i det nordjyske

Torsdag i sidste uge fik en nordjysk byggevirksomhed uventet besøg. To personer kom ind på virksomhedens oplagsplads og fik kontakt med en deltidsmedarbejder, der fungerer som pladsmand.

De tilbød at slibe virksomhedens diamantskiver, mejsler, bor og lignende.

- Vores medarbejder valgte at udlevere et bor, en mejsel og en saks, som de ville udføre en prøve på, hvorefter de ville komme tilbage med værktøjet dagen efter, fortæller virksomhedens direktør, der har valgt at være anonym på grund af efterfølgende trusler. Licitationen er bekendt med hans identitet.

Direktøren har besluttet sig for at stå frem for at advare kolleger mod de to personer, fordi han er endt med at blive præsenteret for en uhørt stor regning for arbejde, der ikke var bestilt.

Fredag kom de to personer ganske rigtig tilbage, og denne gang var direktøren selv til stede på kontoret.

- Jeg undrede mig over, hvem de var, og spurgte derfor hvem de søgte. De søgte vores pladsmand, forklarede de på svensk. Jeg er halvt norsk, så det forstod jeg fint og sagde, at det måtte være vores chauffør, da jeg ikke kendte til aftalen fra dagen før. De viste mig værktøjerne og forklarede, at de gerne ville vise dem til chaufføren, forklarer direktøren.

- Da han ikke var på pladsen, ringede jeg og fortalte, at der stod to personer, som havde slebet noget værktøj. Chaufføren svarede, at han vidste, at vores deltidsmedarbejder havde haft besøg og sagde, at han kom tilbage om 20 minutter. De to personer sagde, de ville vente på ham i bilen, og det gjorde de, fortsætter han. 

Efter 20 minutter kom chaufføren tilbage til oplagspladsen. Efter yderligere 15 minutter kommer den ene af de to personer over til direktøren med en liste over diverse diamantskiver og lignende. Han forklarer, at chaufføren gerne vil have behandlet emnerne på listen.

- Dette viste sig senere at være usandt, for de to mænd havde ligeledes givet chaufføren besked om, at jeg gerne ville have, at de skulle slibe vores værktøj, hvilket jeg ikke havde, fortæller direktøren. 

- Jeg får besked på at skrive prisen ned på den samme seddel, imens han forklarer, hvordan det skal forstås. Da han ønsker en kopi af hans aftale på de falske forudsætninger, spørger jeg ham; "Hvem er det egentlig, jeg handler med?". Jeg bliver hurtig fortalt, hvad firmaet hedder, men har meget svært ved at forstå, hvad han siger. Han siger derfor, at han vil hente et visitkort i bilen. Han tager kopien og spørger, om han skal aflevere originalen til chaufføren, men jeg siger, at den beholder jeg. 

- Umiddelbart efter begynder tvivlen at melde sig, og chaufføren kommer op og siger; "jeg håber ikke du hoppede på den". Jeg ligner et spørgsmålstegn og spørger, hvad han mener. Han siger, han har prøvet noget lignende på en tidligere arbejdsplads, hvor de kom tilbage med en kæmpe regning. Jeg undrer mig over, hvorfor de så fik noget med sig, men kan se at de har haft held med at lyve imellem os, således at vi begge tror, at den anden har godkendt aftalen, forklarer direktøren.

Mandag kommer de to tilbage med virksomhedens værktøjer, som de påstår er blevet slebet. Virksomhedens direktør konfronterer dem med mistanken om svindel og beder om en faktura.

- Han giver mig en tom faktura. Jeg spørger, hvad regningen lyder på, og han siger, det skal vi finde ud af nu. Imens har vi ringet til politiet for at få fastslået deres identitet. Politiet kommer og registrerer forløbet og personerne. I mellemtiden prøver den ene at fastslå en pris for arbejdet, han mener de har udført, hvor vi nok mener, de har ødelagt mere, end de har fikset på grund af forkert behandling, siger han.

Hos Nordjyllands Politi bekræfter kommunikationsrådgiver Christian Brinck, at man har været på stedet, men at der ikke er indgivet nogen anmeldelse.

Han har ikke umiddelbart noget overblik over, om de to har været på spil andre steder i landsdelen.

Licitationens søstermedie, Metal Supply, har tidligere skrevet om et lignende svindelnummer i Nordsjælland, hvor der ligeledes var tale om en person ved navn ”Josef”, og hvor vedkommende er kommet i en hvid Mercedes på svenske nummerplader. Det har dog ikke været muligt at fastslå, om der er tale om de samme personer, da de to biler ikke er identiske.

Direktøren for Aalborg-virksomheden er dog ikke i tvivl om, at det er de samme personer, der er på spil.

- Sammen med politiet blev vi enige om, at de to mænd skulle forlade vores matrikel. De skulle sende en rigtig regning, og så måtte vi tage den derfra. Da de to mænd er på vej væk i deres bil, bliver min kollega truet med, at "det kommer I til at fortryde", hvorefter de tager billeder af både mig og mine ansatte, siger han, og fortsætter.

- De kører væk, og efter cirka 30 minutter modtager mange i firmaet en regning på 7.000 kr. Regningens fil hedder "leer kopi", og den har et norsk cvr-nummer, som skulle være en tømrervirksomhed, og en adresse som er et andet firma. Regningen er desuden uden moms, og har et kontonummer ved Nordea i Norge. Knap har vi modtaget regningen, før de begynder at ringe for, at vi skal betale omgående, hvilket der også står på fakturaen. Dette fortsætter hele dagen, og vi anmelder også dette til politiet.

I de efterfølgende dage er henvendelserne til virksomheden intensiveret.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125