Den bæredygtige by - den bygger vi nu

| Af Gitte Nielsen, direktør, Danske Tegl og Thomas Uhd, branchedirektør, Dansk Beton | Tip redaktionen om en historie

Årets Building Green konference er vel overstået, og et af de helt store emner var igen, hvordan vi får mere bæredygtighed i byggeriet. Men bygger vi ikke bæredygtigt allerede i dag? spørger dagens debattører

Tag til Sydhavnen, Nordhavnen eller Ørestaden i København. Smut forbi havnen i Aarhus og Aalborg. Eller kig fordi de andre større byer i Danmark. Over hele landet bygges i disse år et meget stort antal etageboliger. Alle de steder kan man se solidt og traditionelt byggeri i mineralske materialer med råhuse af beton og skalmure af teglsten. Det byggeri er ikke bare solidt. Det er også bæredygtigt.

Som de gamle etageboliger, der kendetegner vores danske byer, kan det nye boligbyggeri stå 150-200 år eller endnu længere. Og lang levetid er bæredygtigt: Jo længere levetid, jo mindre ressourceforbrug.

Bæredygtigt byggeri handler derudover om et lavt ressourceforbrug til drift og vedligehold i hele bygningens levetid. På det punkt er mineralsk byggeri kendetegnet ved et meget begrænset behov for løbende vedligehold. Grundstenen i bæredygtighed er en lang levetid og et lavt vedligehold, som resulterer i et mindre ressourceforbrug og mindre affald - og det lever det mineralske byggeri op til.

Lavt energiforbrug
En væsentlig forskel fra tidligere tiders etageboliger til i dag er, at de nye boliger er tætte, velisolerede og derfor har et meget lavt energiforbrug. Hertil kommer, som en særlig egenskab for det mineralske byggeri, at den termiske kapacitet er stor. Varmen fra omgivelserne lagres i væggene og facaden og giver dermed en udlignende effekt over døgnet på temperaturen og dermed indeklimaet i byggeriet.

De nye boliger kan også lagre energi. Det skyldes også den termiske kapacitet med deres evne til at lagre energi. Netop mulighed for at lagre energi er vigtigt med en omskiftelig energiforsyning fra vind og sol. Derfor arbejder man i blandt andet Aarhus og København med forsøg, hvor man afkobler boliger fra fjernvarmenettet i peak-perioder. Det tunge mineralske byggeri kan dermed spille en central rolle i fremtidens integrerede energisystem.

Klimasikret byggeri
De nye boligbyggerier er også klimabestandige. Mere regn og kraftigere storme kræver tag og facader, der kan holde vejr og vind ude, og som kan holde til den generelt voldsommere vejrmæssig belastning, som vi står overfor.

Vejrforholdene i toppen af højhuse svarer til fremtidens vildere vejr, og referencerne rundt om i verden bevidner, at det tunge byggeri fint holder til det. I forhold til indtrængende fugt generelt, så kan der ikke gro råd og skimmelsvamp i mineralske materialer. Derfor kan vi også tage den parameter ud af ligningen, når vi bygger i beton og murværk.

Totaløkonomien er i top
Bæredygtighed handler i høj grad om penge og det er derfor ikke nok, at byggeriet er bæredygtigt alene ud fra de allerede nævnte parametre. Økonomien skal først og fremmest være fordelagtig, ellers bliver der slet ikke bygget. Lang levetid, høj holdbarhed, lave driftsomkostninger og et begrænset behov for vedligehold er alle væsentlige parametre.

Anlægsprisen på beton giver value for money, mens tegl er lidt dyrere. Men erfaringstal viser, at allerede efter bare 10 år indhenter totaløkonomien for kombinationen beton og tegl andre bygningsløsninger. Meromkostningen ved indkøb er således i den sidste ende den bedste investering, idet der giver totaløkonomisk bonus ved kasse 1. En totaløkonomisk beregning vil klart kunne dokumentere det.

Naturens materialer
Og så er både beton og tegl lavet af Danmarks egne råstoffer - ler, kalk, sand, sten og vand. Der er ingen kemi, ingen afgasning og som nævnt ikke grobund for råd og skimmelsvamp. Det er også grunden til, at langt hovedparten af materialerne i dag genanvendes.

Produktionen af både beton og tegl er energiintensiv. Det er ingen hemmelighed. Men når debatten går på, hvordan man bygger bæredygtigt, så er fokus ofte kun på den indlejrede energi fra produktionen. Det er en ærgerlig misforståelse af, hvad bæredygtighed er. For kun ved at se på det totale billede, på den komplette livscyklus, kan man vurdere om et materiale er bæredygtigt. Og det er tilfældet med de mineralske boliger, som aktuelt bygges i hele landet. Den bæredygtige by - den bygges nu. Sundt, smukt og holdbart.Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Kommentarer

christian lunøe
Fin artikel. Vi skal huske at fejre sucesserne! Og vi bygger meget bedre og grønnere end før.

Ét af spørgsmålene, som vi stillede på Building Green konferencen var, hvorfor fokus på vand (og specielt varmt vand) er så lav?

Orbital Systems leverer et brusesystem, der reducerer vandforbruget med op til 90% og energiforbruget med op til 80%. Det har en dramatisk positiv indvirken på totalforbruget af både vand, energi, CO2 og på driftsregnskabet. Det er en absolut no-brainer.

Alligevel er aktørerne i byggeriet tilbageholdende, og nervøse for at anvende løsningen i projekter - eller bare prøve det af i et lille projekt først (vil ikke være first movers).
Vi har svært ved at forstå hvorfor.

Mvh Christian,
International Sales Manager
www.Orbital-Systems.com
christian@orbital-systems.com

Anders Vestergaard
Nu vil jeg ikke lyde alt for korrigerende, men et ambitionsniveau, hvor beton, tegl og mineraluldisolering er de primære byggematerialer, er ikke særlig ambitiøst. Der er mere miljøvenlige materialer. Harpa Sigmundsdottir fra Statens Byggeforskningsinstitut anbefaler at vi ser mere på byggematerialernes CO2-forurening, nu hvor bygningernes energiniveau efterhånden er kommet så langt ned, at det er materialerne, der står for den største CO2 udledning, når man ser på hele bygningens levetid. Her er de nævnte materialer ikke ligefrem de bedste. Det er heller ikke de mest fleksible, hvilket er lige så vigtigt, som at bygningen kan stå i 150 år, da de fleste bygninger bygges om hvert 30. år (ca.). Forresten kan et træhus med skifferbeklædning også stå i 150 år. Men jeg forstår godt jeres bekymring, Gitte. Du er jo fra teglindustrien. Nu da bl.a. CLT byggeri (træelementer) er på hastig fremmarch. Dog vil jeg anbefale jer at udvide jeres sortiment af skærmtegl, da de lettere kan skilles ad end løsninger med mørtel.
Held og lykke med det hele
De bedste hilsner
Anders, arkitekt

Jan Steffen Ploug
jeg synes der er mange super gode forslag til bæredygtige byggerier rundt omkring i danmark..
Jeg kommer fra Egen vinding og datter, og vi bygger huse meget anderledes, end beton byggerier.
vi stå for at bygge huse, så som Upcycle House i Nyborg eller det åndbare hus i Ringsted, det er for os bære dygtigt og i forhold til Co2, så er der brugt 1/20 co2 på at bygge Upcycle House, i forhold til beton byggerier, så vi ser i forhold til co2 regnskabet, så er der langt fra at beton byggeri er bæredygtige...

Skriv kommentar
Forsiden lige nu
Plus

Drømmenes millionprojekt blev til et mareridt

Lentz-familiens arkitekttegnede drømmehus står i dag tilbage som en skimmelramt og nedrivningsparat omgang byggesjusk

Plus

Enemærke & Petersen nærmer sig vækstmål

Toplinjen vokser fortsat hos Ringsted-entreprenøren, der vil omsætte for to mia. kroner i løbet af tre år

Plus

Konkurs spolerer entreprenørs hattrick

Plus

Moe fremviser solidt regnskab

Moe A/S følger vækstplanen og viser en omsætningsstigning på 11 procent og en overskudsgrad på 5,5 procent

Plus

Kommuner ændrer krav om sikkerhedsstillelse

Nyhedsbrev

1

Udvalg udskyder beslutning om Nordens højeste bygning

Online Avis Arkiv

Roskilde-installatør vokser videre

Plus

Øland dropper ordrer på grund af travlhed

Vækst er efterhånden blevet et problem for branchen, siger ventilationsvirksomhedens direktør, Carsten Madsen.

BIG-projekt rykker nærmere ved Rungsted Kyst

Ikea København ændrer byggeplaner

Varehus på Kalvebod Brygge forsinkes og bliver mindre end planlagt

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Museer slår alarm: Kulturarven truet af skimmelsvamp

Fire giganter vil lægge pres på energiforlig

DAGENS LEDER. Sjusk skader omdømmet

Nye formater på facaden

Plus

Ny renovering gør universitetet funktionelt

Får miljøpris for tag- og facadeløsninger

Døre og vinduer på menuen

Koblede vinduer giver huset sjæl

Renovering med respekt for det oprindelige bybillede

Plus

Cepos vil stoppe Københavns letbane

Det store samfundsøkonomiske underskud ved letbanen på Ring 3 børe føre til, at projektet lægges i graven mener tænketanken. For sent, svarer Dansk Byggeri

Stål og metal der gør en forskel

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Debat
Pisk og papirarbejde giver ikke flere hænder

Nyt om navne

725 sager om byggesjusk i 2017

Antallet af klagesager i bygge- og anlægsbranchen ligger tilsyneladende fast på det højeste niveau i mere end 15 år

Ugens konkurser - uge 11

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

DAGENS LEDER: Konkursen skal helst undgås

Ugens nye virksomheder - uge 11

Plus

Kan Realdania fjerne byggeriets dyre irritationsmoment?

Kommunaldirektør erkender lovbrud i Vinge-sag

Ejerlederne bliver en del af SMVdanmark

Nordea-bevilling skal lokke flere unge til erhvervsskolerne

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

DAGENS LEDER: Danmark mangler seriøst regnekraft

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Bygningsfysikdag 2. maj 2018

Energiforbedringer: Her er hvad SMV’erne vælger at fokusere på

JUAL SOLAR leverer Konsolsystem til Syddansk Universitet

WK er med på Danmarks største job- og karrieremesse

Bliv klar til foråret med stærke Bomag maskiner

Så let kan vakuum genereres - uendelige muligheder med vakuumhåndtering

Byggepladsplaner der giver overblik

Nordic BIM Academy starter i dag

Det er ikke kun vores faste sortiment af løfteåg vores dygtige smede producerer i Aalborg

Ny tester hos Ajour System

BEKEY SmartLock

Dansk Isolering finalist til Årets Håndværker for fjerde år i træk

Ny PQ: Plejehjem på vej i Hornbæk

Building Green Aarhus: 18. april

Besøg EL & TEKNIK 2018

Effektiv logistik og montage af Layher Allround FW Overdækning i 2000 meters højde

Optimering af Danish Crown Sæby's brystflæskafdeling

Hvad kan Blockchain i grunden bruges til?

Pålidelig retningsbestemt sporbarhed

Ses vi på Fensterbau?

BIM Universe 2018 er åbnet for tilmelding

Nye produkter og velkendte løsninger trak mange besøgende til Byggros stand...

Overfladebehandling af stål

Guide: Sådan sikrer du en stabil lysfarve

Mødekultur: Der svimlende beløb i spil!

Send til en kollega

0.391