Den bæredygtige by - den bygger vi nu

| Af Gitte Nielsen, direktør, Danske Tegl og Thomas Uhd, branchedirektør, Dansk Beton | Tip redaktionen om en historie

Årets Building Green konference er vel overstået, og et af de helt store emner var igen, hvordan vi får mere bæredygtighed i byggeriet. Men bygger vi ikke bæredygtigt allerede i dag? spørger dagens debattører

Tag til Sydhavnen, Nordhavnen eller Ørestaden i København. Smut forbi havnen i Aarhus og Aalborg. Eller kig fordi de andre større byer i Danmark. Over hele landet bygges i disse år et meget stort antal etageboliger. Alle de steder kan man se solidt og traditionelt byggeri i mineralske materialer med råhuse af beton og skalmure af teglsten. Det byggeri er ikke bare solidt. Det er også bæredygtigt.

Som de gamle etageboliger, der kendetegner vores danske byer, kan det nye boligbyggeri stå 150-200 år eller endnu længere. Og lang levetid er bæredygtigt: Jo længere levetid, jo mindre ressourceforbrug.

Bæredygtigt byggeri handler derudover om et lavt ressourceforbrug til drift og vedligehold i hele bygningens levetid. På det punkt er mineralsk byggeri kendetegnet ved et meget begrænset behov for løbende vedligehold. Grundstenen i bæredygtighed er en lang levetid og et lavt vedligehold, som resulterer i et mindre ressourceforbrug og mindre affald - og det lever det mineralske byggeri op til.

Lavt energiforbrug
En væsentlig forskel fra tidligere tiders etageboliger til i dag er, at de nye boliger er tætte, velisolerede og derfor har et meget lavt energiforbrug. Hertil kommer, som en særlig egenskab for det mineralske byggeri, at den termiske kapacitet er stor. Varmen fra omgivelserne lagres i væggene og facaden og giver dermed en udlignende effekt over døgnet på temperaturen og dermed indeklimaet i byggeriet.

De nye boliger kan også lagre energi. Det skyldes også den termiske kapacitet med deres evne til at lagre energi. Netop mulighed for at lagre energi er vigtigt med en omskiftelig energiforsyning fra vind og sol. Derfor arbejder man i blandt andet Aarhus og København med forsøg, hvor man afkobler boliger fra fjernvarmenettet i peak-perioder. Det tunge mineralske byggeri kan dermed spille en central rolle i fremtidens integrerede energisystem.

Klimasikret byggeri
De nye boligbyggerier er også klimabestandige. Mere regn og kraftigere storme kræver tag og facader, der kan holde vejr og vind ude, og som kan holde til den generelt voldsommere vejrmæssig belastning, som vi står overfor.

Vejrforholdene i toppen af højhuse svarer til fremtidens vildere vejr, og referencerne rundt om i verden bevidner, at det tunge byggeri fint holder til det. I forhold til indtrængende fugt generelt, så kan der ikke gro råd og skimmelsvamp i mineralske materialer. Derfor kan vi også tage den parameter ud af ligningen, når vi bygger i beton og murværk.

Totaløkonomien er i top
Bæredygtighed handler i høj grad om penge og det er derfor ikke nok, at byggeriet er bæredygtigt alene ud fra de allerede nævnte parametre. Økonomien skal først og fremmest være fordelagtig, ellers bliver der slet ikke bygget. Lang levetid, høj holdbarhed, lave driftsomkostninger og et begrænset behov for vedligehold er alle væsentlige parametre.

Anlægsprisen på beton giver value for money, mens tegl er lidt dyrere. Men erfaringstal viser, at allerede efter bare 10 år indhenter totaløkonomien for kombinationen beton og tegl andre bygningsløsninger. Meromkostningen ved indkøb er således i den sidste ende den bedste investering, idet der giver totaløkonomisk bonus ved kasse 1. En totaløkonomisk beregning vil klart kunne dokumentere det.

Naturens materialer
Og så er både beton og tegl lavet af Danmarks egne råstoffer - ler, kalk, sand, sten og vand. Der er ingen kemi, ingen afgasning og som nævnt ikke grobund for råd og skimmelsvamp. Det er også grunden til, at langt hovedparten af materialerne i dag genanvendes.

Produktionen af både beton og tegl er energiintensiv. Det er ingen hemmelighed. Men når debatten går på, hvordan man bygger bæredygtigt, så er fokus ofte kun på den indlejrede energi fra produktionen. Det er en ærgerlig misforståelse af, hvad bæredygtighed er. For kun ved at se på det totale billede, på den komplette livscyklus, kan man vurdere om et materiale er bæredygtigt. Og det er tilfældet med de mineralske boliger, som aktuelt bygges i hele landet. Den bæredygtige by - den bygges nu. Sundt, smukt og holdbart.Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Kommentarer

christian lunøe
Fin artikel. Vi skal huske at fejre sucesserne! Og vi bygger meget bedre og grønnere end før.

Ét af spørgsmålene, som vi stillede på Building Green konferencen var, hvorfor fokus på vand (og specielt varmt vand) er så lav?

Orbital Systems leverer et brusesystem, der reducerer vandforbruget med op til 90% og energiforbruget med op til 80%. Det har en dramatisk positiv indvirken på totalforbruget af både vand, energi, CO2 og på driftsregnskabet. Det er en absolut no-brainer.

Alligevel er aktørerne i byggeriet tilbageholdende, og nervøse for at anvende løsningen i projekter - eller bare prøve det af i et lille projekt først (vil ikke være first movers).
Vi har svært ved at forstå hvorfor.

Mvh Christian,
International Sales Manager
www.Orbital-Systems.com
christian@orbital-systems.com

Anders Vestergaard
Nu vil jeg ikke lyde alt for korrigerende, men et ambitionsniveau, hvor beton, tegl og mineraluldisolering er de primære byggematerialer, er ikke særlig ambitiøst. Der er mere miljøvenlige materialer. Harpa Sigmundsdottir fra Statens Byggeforskningsinstitut anbefaler at vi ser mere på byggematerialernes CO2-forurening, nu hvor bygningernes energiniveau efterhånden er kommet så langt ned, at det er materialerne, der står for den største CO2 udledning, når man ser på hele bygningens levetid. Her er de nævnte materialer ikke ligefrem de bedste. Det er heller ikke de mest fleksible, hvilket er lige så vigtigt, som at bygningen kan stå i 150 år, da de fleste bygninger bygges om hvert 30. år (ca.). Forresten kan et træhus med skifferbeklædning også stå i 150 år. Men jeg forstår godt jeres bekymring, Gitte. Du er jo fra teglindustrien. Nu da bl.a. CLT byggeri (træelementer) er på hastig fremmarch. Dog vil jeg anbefale jer at udvide jeres sortiment af skærmtegl, da de lettere kan skilles ad end løsninger med mørtel.
Held og lykke med det hele
De bedste hilsner
Anders, arkitekt

Jan Steffen Ploug
jeg synes der er mange super gode forslag til bæredygtige byggerier rundt omkring i danmark..
Jeg kommer fra Egen vinding og datter, og vi bygger huse meget anderledes, end beton byggerier.
vi stå for at bygge huse, så som Upcycle House i Nyborg eller det åndbare hus i Ringsted, det er for os bære dygtigt og i forhold til Co2, så er der brugt 1/20 co2 på at bygge Upcycle House, i forhold til beton byggerier, så vi ser i forhold til co2 regnskabet, så er der langt fra at beton byggeri er bæredygtige...

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Bygningskonstruktørerne dropper FTF

Rådgiver tager sit gamle navn tilbage

Debat
Hvor er byggebranchens Claus Meyer?

Nyt om navne

Plus

Entreprenør vil lave fodboldbaner som totalprojekter

J. Jensen-koncernen er gået ind på et nyt forretningsområde med etablering af boldbaner i Danmark og det øvrige Norden

Nyhedsbrev

Online Avis Arkiv

Ombudsmand politianmelder ejendomsudvikler og mægler

Psykiatrihospital vinder international hæder

Den nye psykiatriske afdeling i Vejle er i konkurrence med psykiatriske sygehuse fra hele verden hædret for sin arkitektur

Hoffmann og Dorte Mandrup bag nyt storstilet Carlsberg-projekt

Mineralvandsfabrikken og Mineralvandshuset kommer til at rumme både boliger, kontorer og butikker

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Udnyt dit tag i kampen mod ekstremt regnvejr

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Energiforlig kan spænde ben for Aalborg Portland

DAGENS LEDER: Lokaliser nu de jobparate

Plus

Græsset skal altid være grønnere

Plus

Ollerup vender underskud til overskud i sit sidste regnskabsår

Entreprenørfirmaet Ollerup A/S, der nu er en del af Munck Gruppen, kom tilbage på sporet i sit sidste år som selvstændigt selskab

Plus

Dahl A/S ændrer strategi efter dårligt 2017

Efter 15 år: Nu får kornet sit eget hus

Lokal udvikler køres i stilling til stadionbyggeri

PERI DUO - universal letvægtsforskallingssystem i stærk fremdrift

Danske arkitekter vinder norsk milliardprojekt

Plus

Fra betonslum til den rene betonkunst

Ny bog om dansk betonbyggeri fra efterkrigstiden til i dag kan danne skole for kommende arkitekter

Entreprenør fejrede sig selv i Fredericia

Rejsegilde og reception i det nye Sønder Voldgade-kvarter, hvor den nordjyske entreprenør selv har etableret afdeling

Byggeentreprenør lander tocifret millionunderskud

Plus

Kommuner vil bygge for 74 milliarder

Mere end 6.000 projekter er på tegnebrættet frem mod 2021, viser opgørelse

Betonbygning er nu sejlernes mekka

Plus

Bedre udbud skal spare parterne penge

En række virksomheder og organisationer er nu klar med fem anbefalinger til, hvordan man kan gå i dialog omkring udbud frem for i konflikt

DAGENS LEDER: Et bedre og billigere byggeri for alle

Nyt om navne

Debat
Energibesparelser er ikke varm luft

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Omstridt regel bremser små boliger i København

Nyt om navne

Ugens nye virksomheder - uge 24

Ugens konkurser - uge 24

Plus

Nye byggeopgaver på vej

DAGENS LEDER: Der er grobund for mere praktik

1

Klar til at skrotte projekt til 80 millioner

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Kabelsøgning og kabelfejllokalisering med kabelsøger

Tysk fagmesse for renovering og istandsættelse

Bliv opdateret på byggebranchens udfordringer på BIM Forum d. 20. & 21. september

Ny stærk 18 volt blindnittepistol fra Metabo

Elmodan præsenterer... En produktnyhed!

Garanteret tør trykluft

TROX Roadshow

Økonomisk kvartalsoversigt 1. kvartal 2018 fra Danske Byggecentre nu udkommet

Ny WINCOVER© brochure

FAKRO udvider programmet

SnoerGlas leverer glasløsning til BLOX i samarbejde med Paustian Inventar

Unilite / ABV teknik - din stærke partner i mekanisk brandventilation

Kampagnetilbud på Leitz savklinger

Løwener søger professionelle mekanikere til værkstedet i Glostrup

Stor tilfredshed med køb af vinduesløfter

Effektivt luftskifte uden trækgener i restaurant

Kobbernitter garanterer fastgørelse i høj kvalitet.

Jyllands hurtigste til at oprulle surringsbånd er fundet

Ny produktoversigt tilgængelig på DAN-doors.dk!

Komplet monitoreringssystem til 3D printet bro

Fra i dag kan Papiruld Iso-Let købes i alle landets Bauhaus-butikker

Temadag om datacentre og energi

Fibox A/S præsenterer profil video

Sprøjtepistoler i højeste kvalitet fra G.A. Hansen

Hejsning, flytning og opsætning af pavilloner for ABC Pavilloner på ny bygg...

Send til en kollega

0.296