Den bæredygtige by - den bygger vi nu

| Af Gitte Nielsen, direktør, Danske Tegl og Thomas Uhd, branchedirektør, Dansk Beton | Tip redaktionen om en historie

Årets Building Green konference er vel overstået, og et af de helt store emner var igen, hvordan vi får mere bæredygtighed i byggeriet. Men bygger vi ikke bæredygtigt allerede i dag? spørger dagens debattører

Tag til Sydhavnen, Nordhavnen eller Ørestaden i København. Smut forbi havnen i Aarhus og Aalborg. Eller kig fordi de andre større byer i Danmark. Over hele landet bygges i disse år et meget stort antal etageboliger. Alle de steder kan man se solidt og traditionelt byggeri i mineralske materialer med råhuse af beton og skalmure af teglsten. Det byggeri er ikke bare solidt. Det er også bæredygtigt.

Som de gamle etageboliger, der kendetegner vores danske byer, kan det nye boligbyggeri stå 150-200 år eller endnu længere. Og lang levetid er bæredygtigt: Jo længere levetid, jo mindre ressourceforbrug.Bæredygtigt byggeri handler derudover om et lavt ressourceforbrug til drift og vedligehold i hele bygningens levetid. På det punkt er mineralsk byggeri kendetegnet ved et meget begrænset behov for løbende vedligehold. Grundstenen i bæredygtighed er en lang levetid og et lavt vedligehold, som resulterer i et mindre ressourceforbrug og mindre affald - og det lever det mineralske byggeri op til.

Lavt energiforbrug
En væsentlig forskel fra tidligere tiders etageboliger til i dag er, at de nye boliger er tætte, velisolerede og derfor har et meget lavt energiforbrug. Hertil kommer, som en særlig egenskab for det mineralske byggeri, at den termiske kapacitet er stor. Varmen fra omgivelserne lagres i væggene og facaden og giver dermed en udlignende effekt over døgnet på temperaturen og dermed indeklimaet i byggeriet.

De nye boliger kan også lagre energi. Det skyldes også den termiske kapacitet med deres evne til at lagre energi. Netop mulighed for at lagre energi er vigtigt med en omskiftelig energiforsyning fra vind og sol. Derfor arbejder man i blandt andet Aarhus og København med forsøg, hvor man afkobler boliger fra fjernvarmenettet i peak-perioder. Det tunge mineralske byggeri kan dermed spille en central rolle i fremtidens integrerede energisystem.

Klimasikret byggeri
De nye boligbyggerier er også klimabestandige. Mere regn og kraftigere storme kræver tag og facader, der kan holde vejr og vind ude, og som kan holde til den generelt voldsommere vejrmæssig belastning, som vi står overfor.

Vejrforholdene i toppen af højhuse svarer til fremtidens vildere vejr, og referencerne rundt om i verden bevidner, at det tunge byggeri fint holder til det. I forhold til indtrængende fugt generelt, så kan der ikke gro råd og skimmelsvamp i mineralske materialer. Derfor kan vi også tage den parameter ud af ligningen, når vi bygger i beton og murværk.

Totaløkonomien er i top
Bæredygtighed handler i høj grad om penge og det er derfor ikke nok, at byggeriet er bæredygtigt alene ud fra de allerede nævnte parametre. Økonomien skal først og fremmest være fordelagtig, ellers bliver der slet ikke bygget. Lang levetid, høj holdbarhed, lave driftsomkostninger og et begrænset behov for vedligehold er alle væsentlige parametre.

Anlægsprisen på beton giver value for money, mens tegl er lidt dyrere. Men erfaringstal viser, at allerede efter bare 10 år indhenter totaløkonomien for kombinationen beton og tegl andre bygningsløsninger. Meromkostningen ved indkøb er således i den sidste ende den bedste investering, idet der giver totaløkonomisk bonus ved kasse 1. En totaløkonomisk beregning vil klart kunne dokumentere det.

Naturens materialer
Og så er både beton og tegl lavet af Danmarks egne råstoffer - ler, kalk, sand, sten og vand. Der er ingen kemi, ingen afgasning og som nævnt ikke grobund for råd og skimmelsvamp. Det er også grunden til, at langt hovedparten af materialerne i dag genanvendes.

Produktionen af både beton og tegl er energiintensiv. Det er ingen hemmelighed. Men når debatten går på, hvordan man bygger bæredygtigt, så er fokus ofte kun på den indlejrede energi fra produktionen. Det er en ærgerlig misforståelse af, hvad bæredygtighed er. For kun ved at se på det totale billede, på den komplette livscyklus, kan man vurdere om et materiale er bæredygtigt. Og det er tilfældet med de mineralske boliger, som aktuelt bygges i hele landet. Den bæredygtige by - den bygges nu. Sundt, smukt og holdbart.Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Kommentarer

christian lunøe
Fin artikel. Vi skal huske at fejre sucesserne! Og vi bygger meget bedre og grønnere end før.

Ét af spørgsmålene, som vi stillede på Building Green konferencen var, hvorfor fokus på vand (og specielt varmt vand) er så lav?

Orbital Systems leverer et brusesystem, der reducerer vandforbruget med op til 90% og energiforbruget med op til 80%. Det har en dramatisk positiv indvirken på totalforbruget af både vand, energi, CO2 og på driftsregnskabet. Det er en absolut no-brainer.

Alligevel er aktørerne i byggeriet tilbageholdende, og nervøse for at anvende løsningen i projekter - eller bare prøve det af i et lille projekt først (vil ikke være first movers).
Vi har svært ved at forstå hvorfor.

Mvh Christian,
International Sales Manager
www.Orbital-Systems.com
christian@orbital-systems.com

Anders Vestergaard
Nu vil jeg ikke lyde alt for korrigerende, men et ambitionsniveau, hvor beton, tegl og mineraluldisolering er de primære byggematerialer, er ikke særlig ambitiøst. Der er mere miljøvenlige materialer. Harpa Sigmundsdottir fra Statens Byggeforskningsinstitut anbefaler at vi ser mere på byggematerialernes CO2-forurening, nu hvor bygningernes energiniveau efterhånden er kommet så langt ned, at det er materialerne, der står for den største CO2 udledning, når man ser på hele bygningens levetid. Her er de nævnte materialer ikke ligefrem de bedste. Det er heller ikke de mest fleksible, hvilket er lige så vigtigt, som at bygningen kan stå i 150 år, da de fleste bygninger bygges om hvert 30. år (ca.). Forresten kan et træhus med skifferbeklædning også stå i 150 år. Men jeg forstår godt jeres bekymring, Gitte. Du er jo fra teglindustrien. Nu da bl.a. CLT byggeri (træelementer) er på hastig fremmarch. Dog vil jeg anbefale jer at udvide jeres sortiment af skærmtegl, da de lettere kan skilles ad end løsninger med mørtel.
Held og lykke med det hele
De bedste hilsner
Anders, arkitekt

Jan Steffen Ploug
jeg synes der er mange super gode forslag til bæredygtige byggerier rundt omkring i danmark..
Jeg kommer fra Egen vinding og datter, og vi bygger huse meget anderledes, end beton byggerier.
vi stå for at bygge huse, så som Upcycle House i Nyborg eller det åndbare hus i Ringsted, det er for os bære dygtigt og i forhold til Co2, så er der brugt 1/20 co2 på at bygge Upcycle House, i forhold til beton byggerier, så vi ser i forhold til co2 regnskabet, så er der langt fra at beton byggeri er bæredygtige...

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Nedriver slipper for fængsel

Retten i Holbæk idømmer 76-årig bøde på 100.000 kr. for overtrædelse af konkurrenceloven. SØIK gik efter fængselsstraf

Barslund-selskab ansætter ny direktør

11 år efter brand: Skives slagterigrund er solgt

Københavnsk tegnestue udvider partnerkredsen

Juul Frost Arkitekter henter tidligere Arkitema-chef

Nyhedsbrev

Online Avis Arkiv

340 nye københavnerboliger skyder op

Efter 43 år med antikvitetshandel er byggeriet i fuld gang på Strandlodsvej på Amager

Nyt om navne

Minister vil skrotte iværksætterselskaber

Hver dag er ny under overfladen

Debat
Det handler om at være relevant

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: Håndtryk, hat og flæskesteg

Plus

Mennesket bag arbejdskraften

I diskussionen om rekruttering af arbejdskraft fra Sydeuropa glemmer vi ofte, at det handler om mennesker

Plus

Finanskrisen - 10 år efter
Byggefesten er foreløbig kun en boligfest

Samlet set er byggeaktiviteten kun den halve af, hvad den var i perioden op til finanskrisen, og problemet kan blive de dyre boliger, især i København, mener ekspert

Plus

Finanskrisen - 10 år efter
Bankerne har holdt sig tilbage denne gang

Plus

Finanskrisen - 10 år efter
Bankerne væltede korthuset

Ejendomsudvikler Ib Henrik Rønje ser store forskelle, når han sammenligner finanskrisen med situationen i dag

Plus

Der kæmpes om den udenlandske arbejdskraft

Pihl-konsortium bliver del af milliardprojekt

Nu går starten til Hillerøds kæmpeprojekt

Første etape med 89 boliger går i jorden i oktober

Erfarne rådgivere skal designe Vollsmoses infrastruktur

1

Rådgivere på plads til nyt Lidl-domicil

Seniorer får livsstilsboliger i ny Køge-bydel

Grundstenen er lagt til boligbyggeriet Skibet, som nu opføres med Enemærke & Petersen som entreprenør

Ny totalentreprise: Carlsberg klar til endnu et højhus

Plus

MgO-sag bør give entreprenører grå hår

Udfaldet af den anden MgO-sag lægger op til, at entreprenører i højere grad kan stilles ansvarlige for brugen af det fugtsugende materiale

LTECH sørger for det gode indeklima

Nu får Christiansfeld et sundhedshus

Nyt om navne

Aarsleff laver fundamenter på ny elforbindelse

Smart og æstetisk dørkontrol på hotellet

Plastmo leder efter ny topchef

Plus

Nye anlægsopgaver på vej

Plus

Nye byggeopgaver på vej

Debat
Mener regeringen virkelig cirkulær økonomi - eller er det bare snak?

Debat
Bag enhver stærk branche i fremtiden står masser af kvinder

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: Udskudte betalinger trækker spor af konkurser

Ugens konkurser - uge 37

Nyt om navne

Ugens nye virksomheder - uge 37

Nytænkning i byggebranchen

Nyt om navne

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Alt om BR18 samlet i ny SBi-anvisning

Slip for besværet med flere leverandører til ventilationsløsninger - MultiAir sørger for alt

Ny afdelingschef service Odense

Oplev masser live demo af entreprenørmateriel samt svejse- og skæreudstyr

Besøg vores nye hjemmeside

Godt indeklima giver økonomisk gevinst

Endnu en ERIKKILA SPARTAN traverskran er leveret til en kunde

Projektering af transformerstationer 10-20/0,4 kV

Håndtering af brandsager

Titan Semi-Pro Control Max HEA

Westrup A/S i Slagelse har fået forvandlet lagerplads til stort modulopbygget værkførerkontor

Læs Dansk VVS 8

Skal du nå at tage et suppleringskursus inden for arbejdsmiljø i 2018?

Lille maskine stor effekt

Uhing EasyLock ® - Manicus Teknik

EUs afhængighed af russisk gas skaber bekymring

Grindex-serien: Farvel til Proline pumperne

Kursus: IATF 16949:2016 Specialist (dansk)

Visioner og vækstpotentiale lokkede investorerne til

1. spadestik på Lystoftegård

- Kom ind i kampen tøser og bliv håndværker!

Nibra H10 på Hotel Europa

Hejs af ventilation i Vejle Midtpunkt

VELUX Collection åbner i Østbirk

Intelligente trafiksystemer på ITS World Congress i Bella Center

Send til en kollega

0.346