23948sdkhjf

32 pæle holder på containerboligerne

14 meter lange skruepæle skal sikre nye containerboliger i Kanalbyen ved Fredericia

Beboere i området omkring Fredericias nye bydel, Kanalbyen, går stadig og undrer sig.

Kan der overhovedet bygges boliger på den forurenede grund? Og hvor bliver betonbilerne af? - for bygningerne skal vel have en sokkel at stå på?

- Fundamentet er på plads for både boliger og erhvervslejemål, og de kommer til at stå bedre fast, end hvis de var grundmurede. Vi har tilladelse til at have bygningerne på stedet i 10 år. Hvis der så ikke er behov for dem i Kanalbyen længere, flytter vi til en anden placering. Og vi skruer bare fundamentet op og tager det med, fortæller Brian Gade, adm. direktør for selskabet Container Living med adresse i Vejle.

Fundamentet består nemlig af galvaniserede pæle, der er skruet 14 meter ned i undergrunden. Bygningerne er nye skibscontainere. Og hele molevitten er beregnet til genbrug. Når eller hvis der ikke længere er behov for boliger eller erhvervslokaler et sted, flytter Container Living dem til en ny placering.

- Det gør vi uden at efterlade spor. Containerne løftes af fundamenterne, fundamentpælene skrues op, vi fylder hullerne og kan eventuelt lægge en græstot, hvor hver enkelt pæl har stået. Hele konceptet bygger på flytbart byggeri på midlertidig beliggenhed og dermed også en meget høj grad af genbrug, forklarer Brian Gade i en pressemeddelelse.

Container Living entrerer med virksomheden Uretek i Nørre Aaby om at sikre den flytbare fundering under containerbyggerierne.

Pæle forlænges løbende
Skruepælene er af britisk oprindelse og hedder ScrewFast. Og hurtigt går det med at etablere fundament til containere med to erhvervslejemål samt et kunst- og aktivitetslejemål og på førstesalen to lejligheder på hver 30 kvm og en lejlighed på 60 kvm i Kanalbyen.

- Vi har skruet 32 pæle ned, som containerbyggeriet i Kanalbyen placeres på. En jordbundsundersøgelse fortæller os om jordens styrke, og så kan vi præcist beregne borepladernes dimensioner og længden på pælene. Iskruningen foregår med en gravemaskine som skruetrækker, og maskinføreren følger løbende iskruningsmomentet for at sætte pælene med optimal træk- og trykstyrke, fortæller projektleder Morten G. Havndrup hos Uretek i en pressemeddelelse.

De galvaniserede pæle forlænges løbende med stykker på to meter, til den korrekte længde er nået. I Kanalbyen skulle 30 af de 32 pæle 14 meter ned i undergrunden. To af dem fik yderligere et element til 16 meter, før iskruningsmomentet var perfekt.

Nye skærpede krav
Uretek skruede de første ScrewsFast-pæle ned i 2007. For det nye selskab Container Living er det selvsagt nyt at kunne lave byggerier, hvor alt senere kan fjernes eller flyttes til en ny lokation.

- Vore byggerier med containere indrettet som boliger eller til erhvervslokaler opfylder de skærpede krav, der stilles til hotelbyggeri. Vi lever op til regulativet BR15 uden nogen form for dispensationer, og vi har byggetilladelse til toplans containerbyggeri og tilmed på forurenet jord. Vi véd, at der er forurening på grunden i Kanalbyen, men vi har jo mulighed for at hæve bygningerne, så funderingspælene skaber luft og ventilation nedenunder, siger adm. direktør Brian Gade hos Container Living.

Selskabet har fået tilladelserne i Kanalbyen for 10 år efter planloven, som ligger over lokalplanen for området.

Byggeriet ved Fredericia Havn er det første projekt, der er godkendt efter Bygningsreglementet som en helt almindelig ejendom, og i øvrigt klassificeret som hotellejligheder.
brahe

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125