23948sdkhjf

DAGENS LEDER: Forebyggelse starter i virksomhederne

Det mener Licitationen, Byggeriets Dagblad

Det plejer ikke ligefrem at være opmuntrende skriverier, der dukker op, når Arbejdstilsynet udsender nyt om sine kontrolbesøg på landets byggepladser. I sidste uge gav en kontrolaktion 116 strakspåbud og forbud, hvor ikke mindst manglende sikring mod nedstyrtning fra stiger, tage og stilladser var et gennemgående træk.

Tallene vidner om en branche, der halter efter resten af dansk erhvervsliv i forhold til nedbringelse af arbejdsulykker. Nu lancerer beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) så en ny tilsynsmetode, hvor Arbejdstilsynet i højere grad kommer på uanmeldte besøge på byggepladser, hvor det farlige arbejde udføres. Samtidig bliver overtrædelser fulgt op af flere dialogmøder.

Det kan jo undre, at antallet af uanmeldte besøg ikke er blevet sat op noget før. For det er jo en af de mest effektive måder at fange branchens brodne kar. For virksomheder - og for den sags skyld også de ansatte - er nødt til at lære det på den hårde måde, hvis ikke de gør noget ved problemet.

De nye dialogmøder mellem virksomheder og Arbejdstilsynet kan selvfølgelig være en vej frem, men det må omvendt ikke tage ressourcer fra Arbejdstilsynet, der bør være ude på byggepladserne.

Nej, det handler lige så meget om, at virksomhederne tager problemerne seriøst og iværksætter en effektiv arbejdsmiljøindsats sammen med de ansatte, der i høj grad også har et ansvar. For forebyggelsen starter i virksomheden. Hverken den eller de ansatte har råd til at lade være.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109