23948sdkhjf

Vil man have flere faglærte koster det penge

Regeringen har sænket sit ambitionsniveau for erhvervsskolerne. Det vil skabe mangel på faglærte, skriver uddannelsespolitisk konsulent i Håndværksrådet

Siden 2015 har erhvervsuddannelserne via et såkaldt omprioriteringsbidrag været tvunget til at spare to procent om året.

Erhvervsuddannelserne er heldigvis hidtil blevet kompenseret for de besparelser ved at modtage nogle ekstrabevillinger, men i finanslovforslaget for næste år mangler de bevillinger til erhvervsskolerne.

Det undrer os i Håndværksrådet. At skære ned på erhvervsuddannelsernes økonomi hænger simpelthen ikke sammen med regeringens oprindelige mål om, at 25 procent af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse i 2020.

Til sammenligning søgte 18,5 procent af de elever, der forlod folkeskolen i 2017 ind på en erhvervsuddannelse.

Fastholder regeringen omprioriteringsbidraget, får skolerne cirka 400 mio. kroner mindre at uddanne faglærte for. Og det er jo ikke fordi, det er penge, der går til ligegyldigheder. De penge, der går til erhvervsuddannelserne, er med til at gøre kvaliteten i erhvervsuddannelserne bedre og dygtiggøre vores næste genera-tion af faglærte.

Nedskrevet ambitionsniveau
Desværre har regeringen nu nedskrevet deres ambitionsniveau for erhvervsskolerne, så de nu arbejder med en målsætning med, at kun 22 procent af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse i 2020.

Budgettet er som følge deraf også neddroslet. Man burde i stedet fastholde det oprindelige mål og bruge pengene på at forbedre uddannelserne. Regeringens meget dystre fremskrivning kan meget vel ende med at blive en selvopfyldende profeti, hvor virksomhederne bliver nødt til at importere faglært arbejdskraft, mens stadig flere danskere bliver ufaglærte og står uden for arbejdsmarkedet.

Vil mangle faglærte
Og faglærte, dem kommer vi til at mangle i fremtiden, det siger alle prognoser. Ja, allerede nu er der faktisk flere brancher, der skriger efter faglært arbejdskraft. Regeringen må satse på at uddanne flere faglærte.

Håndværksrådet er meget forundret over de konstante nedskæringer og manglende ambitioner for erhvervsskolerne. Vi vil på det kraftigste anbefale, at man finder pengene til erhvervsuddannelserne, så virksomhederne også i fremtiden vil være i stand til at få dygtig faglært arbejdskraft.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094