23948sdkhjf

Grønlands nye fængsel er nu fire år forsinket

En hård vinter og mangel på arbejdskraft forsinker byggeprojektet Ny Anstalt i Nuuk med yderligere seks måneder. Sammenlagt er det oprindelige afleveringstidspunkt nu overskredet med fire år
Fagentrepriser på Ny Anstalt
  • Anlæg: Permagreen Grønland A/S
  • Råhus: Permagreen Grønland A/S
  • Komplettering: Permagreen Grønland A/S
  • VVS: HJ-TEK A/S
  • EL: Arssarnerit A/S
  • Projekt: Rambøll Danmark A/S i samarbejde med Friis & Moltke A/S, Schmidt Hammer Lassen Architects K/S, Rambøll Grønland A/S og Møller & Grønborg A/S

Det har vist som en yderst kompliceret sag at opføre et nyt fængsel på cirka 8.500 kvm i den grønlandske hovedstad, Nuuk.

Grønlands nye fængsel med navnet Ny Anstalt til over 400 mio. kroner var planlagt til at stå færdig ved årsskiftet 2014/15, da det blev vedtaget på finansloven i 2010. Ifølge den nyeste prognose fra bygherren, Justitsministeriet, vil Ny Anstalt først være klar til ibrugtagning i det tidlige forår 2019, seks måneder senere end tidligere beregnet.

Forsinkelsen på seks måneder skyldes særligt tre forhold: udfordringer med at finde kvalificeret arbejdskraft, en voldsom grønlandsk vinter og et komplekst byggeri.

Sådan lyder forklaringen fra den grønlandske entreprenørvirksomhed Permagreen Grønland A/S, der med tre fagentrepriser er den største udførende på projektet.

- Vi mistede terræn i begyndelsen af byggefasen, da vi ikke kunne finde tilstrækkelig med betonfolk. Det er en generel udfordring for mange byggevirksomheder på Grønland. Da det så endelig lykkedes at mande op, blev Nuuk ramt af en meget streng vinter, siger virksomhedens adm. direktør, Preben Kold Larsen.

Svært at støbe i fem meter sne
I begyndelsen af 2016 oplevede entreprenørerne snefald på fire-fem meter, fortæller han.

- Vi skulle grave os igennem flere meter sne, inden vi kunne tage fat på støbearbejdet, og når vores folk så endelig fik skovlet sneen væk, faldt en ny byge. Det kostede mange uproduktive dage, siger Preben Kold Larsen.

Desuden har kompleksiteten af det nye fængsel også været med til at forsinke byggeriet.

- Omfanget og kompleksiteten af opgaven har overrasket og givet udfordringer, og det tror jeg er gældende for flere faggrupper, siger direktøren.

Inden byggepladsen blev åbnet for entreprenørerne, var Ny Anstalt påvirket af flere startvanskeligheder, efter det nye fængsel kom på finansloven i 2010.

Først blev projektet udskudt til ultimo 2017, da man havde svært ved at finde en egnet placering. Dernæst viste licitationerne på fagentrepriserne, at den billigste kombination af tilbud lå 50 mio. kroner over det budgetterede.

Folketingets finansudvalg vedtog herefter i 2015 at øge budgettet fra det oprindelige 347 mio. kroner (2010-priser) med ekstra 65 mio. kroner, så det samlede budget oversteg 400 mio. kroner. Tidsplanen blev samtidig justeret med aflevering i sommeren 2018. Og nu har den grønlandske vinter og andre forhold bidraget til en yderligere forsinkelse.

Ifølge Justitsministeriet vil den seneste forsinkelse ikke påvirke det samlede budget.

Plads til forvaringsdømte
Med fængslet Ny Anstalt i Nuuk får Grønland en såkaldt lukket afdeling, hvor blandt andet forvaringsdømte skal anbringes

Det betyder, at alle grønlændere - dømt til frihedsberøvelse - kan være anbragt i Grønland

Hidtil er de fleste forvaringsdømte sendt til afsoning i Anstalten ved Herstedvester i Danmark
Kilde: Kriminalforsorgen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157