23948sdkhjf

Vestbad renoveres til en ny storhedstid

Wohlert Arkitekter og GHB Landskab skal med rådgiverne Niras totalrenovere Brøndby og Rødovre Kommunes aldrende Vestbad, som derefter skal fredes

Solskin, badedragter og bare arme.

Humøret var højt på den dag i 1958, da Brøndby og Rødovre Kommunes Vestbad blev indviet af Jens Otto Krag og Shahen af Iran.

Nu, 59 år senere, skal et af Danmarks ældste og i dag ikoniske friluftsbade som helhed totalrenoveres. Og derefter fredes.

- Vi har fået til opgave at føre friluftsbadet æstetisk tilbage til indvielsen, mens det teknisk skal kunne leve op til nutidens krav til vandbehandling og vandrensning, siger leder i Niras’ afdeling for konstruktioner, Mads Nicolai Jensen.

Han fortæller, at rådgivervirksomheden vil gøre klar til, at der bliver lavet helt nye installationer og foretaget en større betonrenovering:

- Blandt andet bliver bassinoverfladerne og tribunerne udskiftet, skvulpekanterne bliver nystøbt, og de flotte udspringstårne bliver erstattet af nye støbt på stedet, siger Mads Nicolai Jensen til Licitationen.

Det gode liv en demokratisk ret
Det historiske Vestbad ligger på grænsen mellem Brøndby og Rødovre Kommune.

Det blev tegnet og projekteret af Rødovres stadsarkitekt, Børge T. Lorentzen, mens den internationalt anerkendte havearkitekt C. Th. Sørensen formede det omkringliggende landskab.

I 1970 blev det udvidet med indendørs svømmehal og træningshal.

Vestbad er blevet betegnet som noget af det arkitektur, der direkte afspejler 1950’ernes vision om at planlægge og konstruere et nyt velfærdssamfund, hvor det gode liv skulle være tilgængeligt for alle og være en del af den voksende danske velfærdsstat. Nærmest en demokratisk ret - "i en exceptionelt fin og gennemtænkt udformning" som badet blev betegnet i magasinet By & Land nr. 105.

Det historiske vingesus
Mads Nicolai Jensen er sig historien bevidst.

- Man mærker tydeligt historiens vingesus. Vi har at gøre med et ikonisk anlæg fra 50’erne, som skal bibeholde sit udseende fra dengang, samtidig med at det er væsentligt nedslidt, fordi det er udformet, som det er. Spillerummet er snævert, og det er en spændende udfordring, fortæller han.

Han er klar over, at mange kigger med, når der tages fat på opgaven:

- Rødovre og Brøndby Kommune er bygherrer og har sammen med Den A. P. Møllerske Støttefond doneret de nødvendige midler til projektet.

Tusindvis af familier har brugt friluftsbadet, siden det blev indviet, så vi glæder os til at aflevere det tilbage i topkvalitet, siger Mads Nicolai Jensen.

Friluftsbadet forventes at stå færdigt i sensommeren 2018.

Et gennemtænkt bad
Vestbad, der nu skal totalrenoveres, har gennem tiderne fået mange roser med på vejen for sin arkitektur. For eksempel skrev Paul Sverrild, Kirsten Lund-Andersen og Grethe Pontoppidan i Udvalget for Nyere Tids Arkitektur, magasinet By & Land (nr. 105) om friluftsbadet:

”Vestbadet kom nærmest programmatisk til at demonstrere 1950’ernes vision om at planlægge og konstruere et nyt velfærdssamfund, hvor det gode liv blev en demokratisk ret. Omkring i landet findes mange lignende små friluftsbade, men ingen med Vestbadets exceptionelt fine og gennemtænkte udformning”.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188