23948sdkhjf

Skal vi nedlægge Arbejdstilsynet, Troels Lund Poulsen?

Jeg var første mand i støvskyen til at konstatere, at en el-kollega lå bevidstløs på jorden, skriver dagens debattør med opfordring til, at regeringen prioriterer Arbejdstilsynet

For en tid siden væltede en lift på min arbejdsplads. Jeg nåede som første mand frem til ulykkesstedet. Jeg var derfor også første mand, der i støvskyen kunne konstatere, at en mand lå bevidstløs på jorden.

Jeg var en af mange håndværkere, der måtte kæmpe med psykiske efterdønninger på grund af usikkerhed om, hvorvidt det var en kollega, vi ikke ville komme til at møde igen på arbejdsmarkedet.

Før ulykken havde jeg en forventning om at, Arbejdstilsynet kommer ud for at klarlægge årsagerne til en arbejdsulykke. Men jeg blev skuffet. "På grund af underbemanding kommer Arbejdstilsynet kun ud til dødsulykker."

Og skuffelsen er da lige så stor hos mine kollegaer fra byggepladsen. Hvorfor kommer de ikke, når det nu er en så alvorlig ulykke?

Jeg bliver gennem mit hverv som sikkerhedsrepræsentant kaldt ud på byggepladsbesøg, hvor jeg møder de samme spørgsmål igen og igen. Hvorfor gør Arbejdstilsynet ikke noget?

Og jeg må gang på gang skuffe mine kollegaer med fortællingen om en regering, der bliver ved med at skære i støtten til det tilsyn der skal opretholde sikkerheden på byggepladserne.

Hvor er det arbejdstilsyn, der kan komme ud og forbygger ulykkerne? Og ikke først møder op, når ulykken er sket?

På tide at tage ansvar
Jeg har i de sidste seks år oplevet at skulle kæmpe en større og større kamp for at få Arbejdstilsynet ud, når alle andre muligheder for selvjustits er brugt op. En kamp, der tilspidser hver gang en blå regering får magten.

Regeringen har i dens siddende tid lavet årlige nedskæringer af Arbejdstilsynets budget. Og ud fra regeringens udlæg til finansloven for 2017 er der ikke meget optimisme at hente, da der skal skæres yderligere 35 millioner kroner af et i forvejen stramt budget. En nedskæring, der uden tvivl vil ramme folkene på landets byggepladser og industrivirksomheder.

Det ligner det mest af alt en stille og rolig nedlukning af hele den instans, der er til for at hjælpe de folk på arbejdsmarkedet, som gerne skal kunne komme raske hjem efter en dag på byggepladsen.

Jeg vil ikke være bange for at skulle gå på arbejde. Jeg vil ikke gå med frygten for, om den næste ulykke fører til invalidering eller død.

Regeringen har allerede påtvunget os at arbejde længere. Og nu er I også godt i gang med lukke ned for Arbejdstilsynet.

I er faktisk ved at fjerne det sikkerhedsnet, der er under os.

Det sikkerhedsnet, der kan sørge for, at folk ikke bliver invalideret af opslidning eller en arbejdsulykke, inden de er startet på de påtvungne ekstra år af deres arbejdsliv.

Er det ikke på tide at regeringen tager noget ansvar og giver Arbejdstilsynet de midler, der er brug for, og stopper med at skære i deres midler hver gang der er et regeringsskifte?

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141