23948sdkhjf

DAGENS LEDER: Sol og vind skal deles lige

Det mener Licitationen, Byggeriets Dagblad

Igennem årtier er der givet målrettet støtte til forskellige vedvarende energikilder. Det har betydet, at udbygningen af vedvarende energi herhjemme er omfattet af flere forskellige støttesatser og særordninger. Der findes således over 30 forskellige støtteordninger til elproduktion fra vedvarende energi.

Det er gennem årene blevet kritiseret for at være meget lidt gennemskueligt, hvilket regeringen nu forsøger at gøre op med. Fremover skal sol- og vindenergi konkurrere på markedsvilkår via en ny udbudsmodel.

Konkurrence på markedsvilkår er allerede anbefalet af Energikommissionen, og egentlig er det jo et sundt princip, at virksomhederne inden for vedvarende energi som alle andre brancher kan konkurrere på lige vilkår, uden for mange statsstøttede kroner er involveret.

Den kommende ordning bliver forhåbentlig sammensat, så udbud i fremtiden ikke er forbeholdt de store og dominerende aktører inden for sol- og vindenergi, men også lader nye og mindre aktører komme ind på markedet, så flere får mulighed for at deltage til glæde for den frie konkurrence.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at der er forskel på sol- og vindenergi, hvor vindenergi er mere stabilt end solenergi. Samtidig har Danmark en stærk position på verdensplan inden for vindenergi.

Det bør selvfølgelig tænkes ind i en kommende udbudsmodel, men det må stadig ikke være til hinder for, at det er markedet, der selv bestemmer, om strømmen skal komme fra sol- eller vindenergi.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125