23948sdkhjf

Oppositionen: Støttemodel til vedvarende energi er uambitiøs

Både Radikale og Socialdemokratiet er stærkt utilfredse med regeringens forslag om at afsætte 1,3 mia. kroner til en markedsbaseret model, hvor sol og vind skal konkurrere om støttekronerne

Regeringens planer om at dele sol og vind lige og støtte omstillingen til vedvarende energi ud fra et princip om teknologineutralitet, får en kølig modtagelse fra oppositionen.

Med en helt ny udbudsmodel vil energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt i 2018 og 2019 afprøve en markedsbaseret model, hvor sol og vind dyster om at levere mest grøn strøm for sammenlagt 1,3 mia. kroner svarende til 200 megawatt.

Men forslaget er uambitiøst lyder det fra Socialdemokratiets energi- og klimaordfører Jens Joel.

- Jeg har bemærket, at regeringen lægger op til en halvering af udbygningstaksten. Desværre er det noget, vi har set før. 200 megawatt på to år er en voldsom opbremsning af den grønne omstilling. Dertil kommer, at man inddrager de penge, der er afsat til solcellepuljer i finansieringen - altså penge som solceller skulle have haft i 2017 - og dermed er der mere end en halvering, siger han.

Det rette miks
Med forslaget gør regeringen op med årtiers praksis, hvor man har givet målrettet støtte til forskellige vedvarende energikilder. Men som Energikommissionen anbefalede for nylig, er der brug for et skifte væk fra særlige puljer til solenergi og vindenergi og over til en mere markedsbaseret udbygning med vedvarende energi, der tager sit udgangspunkt i teknologineutralitet.

Jens Joel er som udgangspunkt positiv overfor, at man lader teknologier konkurrere mod hinanden, men ser også en række ulemper.

- Før det første gælder der forskellige regler for de to teknologier og det gør det svært, at sammenligne dem. Derudover skal vi kunne planlægge. Vind er for eksempel mere stabilt end sol og derfor er det vigtigt, at vi får det rette miks af vind og sol.

- Dertil kommer at vi har skabt mange danske arbejdspladser på vindenergi. Vi har en styrkeposition i Danmark og vindmølleindustrien er en stor eksportbranche. Hvis den skal blive ved med det, er det vigtigt, at vi fortsat har et stærkt hjemmemarked, siger han.

Dyr model
De radikales energiordfører, Ida Auken, kalder også forslaget uambitiøst og betegner det som en dyr model.

- I stedet for at lave en mindstepris, som vil betyde, at når energipriserne stiger i de kommende år, så skal staten slet ikke betale noget, så har regeringen valgt en model med et fast tilskud. Det betyder, at det bliver dyrere for skatteborgerne, siger hun til Ritzau.

Partierne bag energiforliget, som er alle Folketingets partier undtagen Alternativet, mødtes om forslaget torsdag eftermiddag i sidste uge.

De næste politiske drøftelser vil finde sted i begyndelsen af august.

Læs også: Solfirmaer: Teknologi-neutrale udbud er det eneste rigtige

Den nye model
Grundpræmisserne i ny støttemodel for vedvarende energi:
  • Teknologineutralitet: Konkurrence på tværs af teknologier om det samme produkt (grøn strøm) – i første omgang vind og sol
  • Fast pristillæg: Støtte tildeles som et fast pristillæg (og ikke fast afregningspris), så usikkerheden for så vidt angår elprisudviklingen ikke bæres af staten men af producenten, hvormed producenten stilles overfor mere normale markedsvilkår og retvisende prissignaler, og usikkerhed om støtteudgifter reduceres
  • Støtte hele anlæggets levetid (20 år): Der ydes støtte til faktisk produktion for at få mere retvisende incitamenter til vedligeholdelse og udskiftning
    Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098