23948sdkhjf

DAGENS LEDER: Den samme pris for det samme arbejde

Det mener Licitationen, Byggeriets Dagblad

Den samme pris for det samme stykke arbejde. Det burde være målet for landets kommuner, når det gælder byggesagsgebyret. Men det er langt fra tilfældet.

En ny opgørelse fra Dansk Byggeri viser, at mens det eksempelvis koster 914 kroner i timen at få sagsbehandlet en byggetilladelse i den nordsjællandske kommune Hørsholm, tager Mariagerfjord Kommune i Nordjylland "kun" 307 kroner i timen - for det samme stykke arbejde vel at mærke.

Det virker underligt set fra en ikke-kommunal verden, at der skal være så stor forskel, og de enkelte kommuner har sikkert deres grunde til at tage gebyret. Men der er ikke noget konkurrence på området i den enkelte kommune, for borgerne kan jo ikke gå andre steder hen end til sin egen kommune for at få en byggetilladelse. Derfor kan kommunen også sætte gebyret som den vil.

Men at Hørsholm Kommune i dagens avis inddrager udligningen mellem de rige og fattige kommuner som en af begrundelserne for at sætte byggesagsgebyret så højt, er en ret billig omgang. Set fra borgmester-kontoret er udligningsreformen sikkert en torn i øjet, men det retfærdiggør jo ikke at opkræve et gebyr, der ligger langt over landsgennemsnittet.

Når man så samtidig tager i betragtning, at nogle kommuner helt har afskaffet gebyret, må man spørge, hvorfor andre kommuner overhovedet bevarer det. Der kan selvfølgelig være noget fornuft i brugerbetaling. Men kommunerne udfører jo egentlig en service, som burde finansieres over skattebilletten.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172