23948sdkhjf

Ansatte i byggeriet døjer med smerter

For mange betyder smerterne, at de har svært ved at udføre deres arbejde, viser analyse fra 3F. Vi er opmærksomme på arbejdsmiljøet, mener virksomhedsleder

Ondt i ryggen, smerter i albuen eller et knæ, der værker. For mange af landets udførende håndværkere er smerter i kroppen daglig kost.

Stort set alle byggeriets 3F’ere har smerter i kroppen engang imellem eller ofte, viser en ny analyse, som Analysedanmark har udført fra 3F.

Generelt påvirker smerterne byggebranchens medarbejdere mere end 3F’erne samlet set, og hver fjerde 3F-medlem svarer, at smerterne oven i købet påvirker muligheden for at passe deres arbejde. Kun 14 af de adspurgte i byggebranchen svarer, at de ikke har smerter i kroppen i løbet af en arbejdsdag.

Det billede er alarmerende, mener næstformand i 3F, Tina Christensen.

- Det er tankevækkende og skræmmende, at stort set alle 3F’ere, har smerter i løbet af en arbejdsdag. I Byggeriet har en fjerdedel af de ansatte haft så mange smerter, at de i nogen eller høj grad har haft problemer med at passe deres arbejde den seneste måned, siger hun.

Undersøgelsen

Alle svar kommer fra medlemmer af 3F. I alt har 1.010 personer besvaret undersøgelsen, der er foretaget fra den 2. maj til den 8. maj 2017

Undersøgelsen er foretaget af Analysedanmark for 3F
Kilde: 3F

Bør vække eftertanke
Tina Christensen mener derfor, at virksomhedslederne må bidrage til, at antallet af medarbejdere med smerter mindskes.

- Vi ved fra andre undersøgelser, at en fjerdedel af 3F’s medlemmer enten er nedslidte eller døde inden de bliver 60 år. Med den seneste undersøgelse tyder dette tal desværre ikke på at mindskes. Det bør vække eftertanke hos politikerne og ikke mindst arbejdsgiverne. Sikker viden er en forudsætning for den forebyggende indsats for at fremme trivsel og et sundt arbejdsmiljø på arbejdspladsen. Og så er der behov at virksomhederne løfter deres ansvar for at behandle medarbejderne ordentlig, siger Tina Christensen.

Svært at undgå
Flemming Kjærgaard, direktør i tømrer- og snedkervirksomheden Strø Mølle Akustik A/S, og formand for Dansk Byggeris arbejdsmiljøudvalg, mener, at branchens arbejdsgivere allerede har stort fokus på det fysiske arbejdsmiljø.

- I dag har vi som arbejdsgivere mere opmærksomhed på, at medarbejderne ikke skal have smerter og blive for hurtigt slidt ned. Det er noget vi i virksomhederne arbejder meget med, for vi vil gerne have, at vores medarbejdere bliver her til de er 65 år, siger han.

I Flemming Kjærgaards egen virksomhed sørger man derfor for, at medarbejderne ikke har ensidigt arbejde og sikrer dem flere arbejdsfunktioner i løbet af en arbejdsdag. Derudover bruger de i virksomheden tekniske hjælpemidler til blandt andet løft og transport, forklarer han.

- Men jeg tror ikke helt man kan undgå, at nogle ansatte får smerter. Vi bliver alle sammen slidt - også os, der ikke har håndværksarbejde, men som sidder bag et skrivebord det meste af tiden, siger han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096