23948sdkhjf

DAGENS LEDER: Den skjulte trussel i byggeriet

Det mener Licitationen, Byggeriets Dagblad

Det er 30 år siden, at asbest blev forbudt i byggerier herhjemme. Allerede dengang og i årene efter florerede det med historier om bygningsarbejdere, der blev ramt af kræft og lungesygdomme, og asbest er fortsat årsag til flere kræfttilfælde herhjemme. Ifølge LO er asbest kilde til godt 400 tilfælde af kræft i Danmark hvert år - heraf godt 120 tilfælde af lungehindekræft.

Så der er fortsat brug for viden om asbest - ikke mindst i forhold til den yngre del af medarbejderskaren i bygge- og anlægsbranchen, for hvem asbest måske mere er et fremmedord, de ikke forstår.

Derfor nedsætter beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og arbejdsmarkedets parter nu en arbejdsgruppe, der skal udarbejde et katalog med den eksisterende viden om asbest, som i sidste ende kan bruges til nye initiativer på området.

At man nu vil samle den eksisterende viden på området er kun positivt. Men spørgsmålet er, om det er nok. Gennem flere år har der fra ikke mindst lønmodtagerside lydt et krav om en decideret kortlægning af asbest i byggeriet. Man ved måske nok, hvor stort problemet er i bygninger, men asbeststøv findes eksempelvis også i jorden, og her er faren for, at det hvirvles op ved gravearbejder til nybyggeri lige så stort.

Med 400 asbestrelaterede dødsfald om året er der grund til at tage området alvorligt, og særligt de unge ansatte skal vide, hvad de har med at gøre. Byggeriet er i forvejen en farlig arbejdsplads, og den har ganske enkelt ikke råd til eller brug for, at bygningsarbejdere bliver udsat for et stof, der blev forbudt for over 30 år siden.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094