23948sdkhjf

Stål og stenurt kravler op på taget

Klimavenlige tagløsninger vinder frem. Vejrbestandige materialer som stål og grønne tage er typiske arkitektløsninger

Tag og facade i metal bliver stadig mere populære i dansk byggeri.

Metal giver designfrihed til arkitekter, som til gengæld kan opleve et stigende problem med godkendelse af især kobber- og zinktage, der ikke er overfladebehandlet - de kan udlede miljøskadelige stoffer med regnvandet.

Baggrunden er, at stadigt flere offentlige bygherrer og private fokuserer på de miljøvenlige tagmaterialer, herunder mulighederne i de grønne tage, de såkaldte sedumtage (stenurt, red.), der sørger for, at kun cirka 10 procent af regnvandet ledes væk.

Et grønnere alternativ
- Miljømæssigt er stål også et grønnere alternativ. Det afgiver ingen skadelige stoffer til afledningsvandet, stålprofilerne har lang levetid og begrænset vedligehold, og så er det tilmed billigere end kobber- og zinkløsninger, mener projektkonsulent Kim Holm fra tag- og facadeproducenten DS Stålprofil .

- Et tag i stål tilfører byggeriet et fint æstetisk og stilrent udtryk. Stålprofiler fås desuden i mange overfladebelægninger, siger han.

- Om den øgede efterspørgsel hænger sammen med kobber og zinks miljømæssige udfordringer - eller udelukkende er en ny byggetrend - er uvist, men vi hilser selvfølgelig interessen meget velkommen, siger han.

Også sedumtaget vinder frem, hvilket den netop overståede grønne byggemesse, Building Green i Aarhus, vidnede om.

Flere fortilfælde
Mange udstillere kunnefremvise tagløsninger baseret på stenurt, der opsamler vandet og skåner kloaksystemet for de helt store regnmængder.

Flere større byggeprojekter har gjort brug af de grønne tage gennem de seneste år.

Af kendt projekter er 8Tallet i Ørestad og FN Byen i Københavns Nordhavn, hvor nye krav om håndtering af klimaudfordringerne har inspireret arkitekterne til at gå nye veje.
kargaard

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.204