23948sdkhjf

Europas største byggeri skal sikres effektivt

Rådgiverne fra Rambøll skulle tænke sig godt om, før indpakningen af kunst- og kulturskattene i Norges nye nationalmuseum

Norges spektakulære nye nationalmuseum er lige nu Europas mest omfattende igangværende byggeri.

De tårnhøje krav til bæredygtighed og sikkerhed i projektet har stillet krav til rådgiverne om at finde løsninger, der kan forenkle både dokumentations- og opførelsesprocesser til gavn for byggeriets effektivitet. Museet er lige nu under opførelse på den gamle Vestbane-tomte ved havnen i Oslo og forventes færdigt i 2019. Med et bruttoareal på ca. 54.600 kvm og en byggesum på cirka 4,3 mia. danske kroner udgør det Europas største byggeri p.t., og planen er, at det skal rumme samlingerne fra Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet og Museet for Samtidskunst.

Tilsammen bliver der tale om en national samling af kunst- og kulturskatte, hvis værdi ikke kan gøres op i penge.

- Projektet bliver et monumentalt byggeri for kunst, som skal tiltrække publikum fra hele verden. Derfor må de løsninger, der vælges, have de rette kvaliteter for at indfri de mål, som projektet har, siger projektleder Ivar Barstad fra Rambøll, i en pressemeddelelse.

En effektiv proces
Producenten Xella leverer cirka 25.000 kvm såkaldt silka-vægsystem i det nye nationalmuseum. Derudover skal der anvendes omkring 1.000 kvm såkaldt ytong i forskellige størrelser - også til bygningsvæggene.

- Al produktdokumentation er gjort let tilgængelig for rådgiverne, så de undgår at bruge en masse tid på selv at indsamle oplysninger. Det betyder meget for et projekt i denne størrelse, at vi som leverandør kan bidrage til at gøre projekteringen lettere, siger adm. direktør Fredrik Johansson fra Xella Scandinavia, der som en del af Xella Group udgør en af de større leverandører af diffusionsåbne løsninger i kalksandsten.

- Vi har også skaffet minikraner til at lette montagearbejdet, så blokkene hurtigt kan løftes på plads. Det gavner byggehastigheden, og processen bliver mere effektiv, fordi de udførende kan starte montagen flere steder samtidigt, alt afhængigt af behovet, siger han.

Indbrudssikre byggeløsninger
På grund af de mange værdier, der skal huses i Nationalmuseet, er der høj fokus på forsvarlig indbrudssikring.

- Med så store værdier samlet i bygningerne er sikkerheden en vigtig faktor. Her har vi fået testet og dokumenteret materialerne, så vi kan garantere for deres indbrudssikkerhed, ligesom løsningerne i øvrigt bidrager til at indfri høje energikrav og fremme et sundt indeklima, siger Fredrik Johansson.

Museet opføres for Stattsbygg med Kleihues+Schuwerk Gesellschaft von Architekten som arkitekter samt AF Entreprenør som totalentreprenør.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125