23948sdkhjf

Spaden i jorden til 'Nordens bedste renovering'

Tre storentreprenører har fået kontrakt på boligprojekt, som i 2013 vandt konkurrencen Nordic Built Challenge.

Efter flere forsinkelser er ’Nordens bedste renoveringsprojekt’ nu sat i gang i Ballerup ved København.

Torsdag i sidste uge blev det første spadestik taget til renoveringen af Ballerup Ejendomsselskabs afdeling ”Ellebo” – et slidt boligområde fra 1960’erne som nu transformeres til en moderne boligafdeling med penthouselejligheder, altaner, elevatorer og nye, grønne uderum.

Fire storentrepriser

Installationer, indvendige arbejder:
Enemærke & Petersen 
Byggeplads, kloak, ny opgang:
Adserballe & Knudsen
Facader, penthouseboliger:
B. Nygaard Sørensen 
Landskab:
Genudbydes om ca. en måned

- Det har været en lang proces. Men nu er vi i gang, og når Ellebo står færdigt, vil I have nogle fremtidssikrede og bæredygtige, ja faktisk nye boliger med en god tilgængelighed, sagde Ballerups borgmester Jesper Würtzen.

Byggepladsen skulle ifølge den oprindelige plan være etableret allerede i sommeren 2016, men projektet har ramt flere sten på sin vej. Blandt andet betød fund af blyholdig maling, at samtlige beboere måtte genhuses.

Tre af fire storentrepriser på plads
Moderniseringen af Ellebo omfatter godt 20.000 kvadratmeter renovering og 5.000 kvadratmeter nybyggeri.

Byggeriet har været udbudt i fire storentrepriser, hvoraf de tre er gået til henholdsvis Enemærke & Petersen (installationer og indvendige arbejder), Adserballe & Knudsen (byggeplads, kloak og ny opgang) og B. Nygaard Sørensen (facader og penthouseboliger).

Den fjerde storentreprise, som omfatter landskabsarbejder, blev i første omgang annulleret, da de indkomne bud var for høje. Projektleder Pernille Egelund Johansen fra KAB oplyser, at landskabsentreprisen vil blive genudbudt om cirka en måned.

Udvides i længden og i højden
Ellebo er opført i 1964 og består af 284 boliger. 60 af disse nedlægges som følge af renoveringen, idet et større antal etværelses boliger omdannes til familieboliger. Afdelingen udvides samtidig med nye tagboliger samt en ny opgang i forlængelse af den eksisterende bebyggelse. Det giver i alt 52 nye boliger.

De fire eksisterende boligblokke vil i løbet af de næste to år blive udstyret med nye facader, udvendige elevatorer, mekanisk ventilation samt nye badeværelser og køkkener.

Hertil kommer renovering af de grønne arealer og udførelse af LAR til håndtering af regnvand. Efter moderniseringen vil Ellebo leve op til 2020-kravene.

Det samlede projekt løber op i 500 mio. kroner, hvoraf Landsbyggefonden støtter med 270 mio. kroner. De første beboere kan efter planen vende tilbage til deres lejligheder i slutningen af 2017.

Nordens bedste renoveringsprojekt

Det er 3½ år og siden, at London-arkitekten Adam Khan sammen med blandt andre Kristine Jensens Tegnestue og Rambøll blev kåret som vinder af konkurrencen Nordic Built Challenge med projektet ”Ellebo Garden Room”, der foreslår en gennemgribende opgradering af Ballerup Ejendomsselskabs boligafdeling, Ellebo.

Nordic Built Challenge blev udskrevet i slutningen af 2012 med henblik på at finde Nordens bedste ejendomsrenovering. Bag konkurrencen stod det fællesnordiske Nordic Built Charter, der blev etableret året inden for at fremme udviklingen af bæredygtige byggekoncepter.

Fem boligejendomme fra henholdsvis Finland, Norge, Sverige, Island og Danmark blev udvalgt til fem åbne idékonkurrencer. Vinderne fra hvert land gik videre til finalen, hvor Adam Khans team løb med sejren og førstepræmien på 1 mio. norske kroner.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125