23948sdkhjf

Dårlig lyd giver dårlig undervisning

God akustik er altafgørende i folkeskolen. Et godt lydmiljø gør, at skoleelever forstår læreren bedre, husker mere, læser bedre og får højere karakterer ved prøver

Mange elever oplever dagligt, at det er svært at høre, hvad læreren siger. I Undervisningsministeriets nationale trivselsmåling fra 2016 svarer 25,3 procent af drengene og 28,6 procent af pigerne i folkeskolens 7.-9. klasse, at de tit eller meget tit oplever at blive forstyrret af larm i klassen.

Dårlig rumakustik er et velkendt problem i de danske folkeskoler. Mange steder finder undervisningen sted i lokaler, der ikke er optimeret til undervisning, og det kan have store konsekvenser for eleverne. Flere undersøgelser viser, at elever i dårlige lydmiljøer ikke kan høre deres lærer tydeligt. De har nedsat korttids- og langtidshukommelse, er mindre fokuserede, har lavere læseevne, er mere stressede og får dårligere eksamensresultater.

- Fra alle sider tales der meget om at styrke folkeskolen og udbyttet af undervisningen. Det handler om mange forskellige typer indsatser, men en meget vigtig dimension er de fysiske rammer, og her er et godt lydmiljø helt afgørende. Det undrer mig, at man ikke prioriterer akustik højere i de danske folkeskoler. Med enkle løsninger kan man skabe gode lydmiljøer, som har en målbar effekt på både trivsel og indlæring. Målinger viser, at et godt lydmiljø kan øge elevernes forståelse af, hvad læreren siger med 25 procent. De bliver bedre til at koncentrere sig, læser bedre og får højere karakterer ved prøver, siger Anders Lisberg Petersen som er business unit manager hos Ecophon Danmark, der er specialist i akustikløsninger.

Lærere får problemer
Det er ikke kun eleverne, der lider under de dårlige lydforhold. Også lærerne er hårdt påvirket. Lærere har således 32 gange større tilbøjelighed til at få problemer med stemmen end personer i lignende jobs, og i undersøgelser beretter 80 procent af lærerne om belastning af stemmen og halsrelaterede problemer som ondt i halsen, stemmetab og halsinfektioner. For den almene befolkning er procentdelen fem procent.

- Når der er dårlig rumakustik i et lokale, stiger den lavfrekvente baggrundsstøj, der forvrænger tale og gør det vanskeligt at lytte. Derfor bruger lærerne automatisk kræfter på at tale højere og tydeligere, hvilket er en stor belastning, når det foregår gennem en hel undervisningsdag. I Storbritannien er der i grundskolen registreret 73.000 tabte undervisningsdage om året pga.stemmerelaterede problemer. Mange danske folkeskolelærere kan sikkert nikke genkendende til det billede. Det er da et problem, som bør tages alvorligt, siger Anders Lisberg Petersen.

Han tilføjer, at Ecophons akustikløsninger er baseret på miljøvenligt glasuld, der kombinerer over 70 procent genbrugsglas med et plantebaseret bindemiddel, som i modsætning til oliebaserede bindemidler ikke udleder formaldehyd. De lydabsorberende produkter til loft og vægge reducerer genklang og minimerer baggrundsstøj, så både elever og lærere får et roligere lydbillede i lokalet.
Kaptain

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125